Gå videre til hovedindholdet

Gulerods-is med rosmarin-sukker og mojito-macarons


Til min fødselsdag for snart et par uger siden var der rimeligt rendyrket tex-mex tema (se selv her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/06/tex-mex-fiesta-og-mexicansk-lemonade.html). Lige med undtagelse af desserten. Den planlagde jeg nemlig, mens det stadig var knaldvarmt vejr i Danmark, og derfor skulle vi selvfølgelig have is. 

Selvom det så ikke just var isvejr, da vi nåede til min fødselsdag, er isen her alligevel ret lækker. Der er gulerødder i, så den smager ikke alt for sødt og med tilbehør i form af rosmarin-sukker, mynte-sirup og mojito-macarons er det en frisk og ikke så tung sommer-dessert. Man kan selvfølgelig nøjes med at lave isen uden alt tilbehøret (macarons er  - indrømmet - noget tidskrævende), men jeg anbefaler, at man ihvertfald laver rosmarin-sukkeret, som giver en lækker gang knas og friskhed til isen. 

Gulerods-is med rosmarin-sukker og mojito-macarons (6 pers)
Gulerods-is
400 g. gulerødder, skrællet og i små tern
1 økologisk appelsin
175 g rørsukker
2½ dl. vand
½ flækket vanillestang
1½ dl. fløde
1½ dl yoghurt naturel

Kom skal og saft fra appelsinen i en kasserolle sammen med rørsukker og vand. Kog gulerødderne helt mørre, ca. 25 min.

Lad afkøle helt. Tag vanillestangen op og blend blandingen til en helt glat masse. Pisk fløden til en let flødeskum. Vend yoghurten heri. Vend til sidst gulerodspuréen i. Kom isen på en stor eller flere små forme og sæt i fryseren mindst 4 timer.

Rosmarin-sukker
50 g sukker
3 kviste frisk rosmarin

Fjern rosmarin-"nålene" fra stilken og blend nålene sammen med sukkeret

Mynte-sirup
En håndfuld friske mynteblade
50 g. sukker
50 g vand

Kog vand og sukker op i en kasserolle. Kom mynten ved og lad blandingen simre 10 minutters tid. Tag siruppen af vamren og lad afkøle. Tag mynten op og opbevar siruppen på køl til den skal bruges.

Mojito-macarons (ca. 30 stk.)
Macaron-bunde:
170 g flormelis
110 g sigtet mandelmel
90 g æggehvide (fra ca. 3 æg)
2 spsk sukker
Lidt grøn frugtfarve

Mojito-creme:
125 g hvid chkolade
15 blade frisk mynte
3 spsk friskpresset lime-saft
2 spsk flormelis
2 spsk fløde

Macaron-bunde:
Bland mandelmel og flormelis og sigt det ned i en skål. Pisk æggehviderne luftige i en ren og tør skål. Kom sukkeret og frugtfarven i og bliv ved med at piske til hviderne er blevet til glat og skinnende skum. Vend mandelmel-blandingen i. Bland til dejen præcis er blandet og glat (ikke så lange at dejen bliver for flydende). 

Kom dejen i en sprøjtepose og sprøjt 60 små, runde kager ud på et par bageplader beklædt med bagepapir. Bank bagepladerne ned i køkkenbordet så alle luftbobler sprænges. Lad dejen stå og hvile i 45 min., så overfladen bliver lidt tør og ikke sprækker under bagning. 

Varm ovnen op til 125 grader. Bag kagerne en bageplade ad gangen på nederste rille. De er færdige, når de reletivt let slipper bagepapiret, når du rører ved dem. Lad kagerne køle af på en rist.

Creme
Hak chokoladen groft. Hak mynten meget fint.
Kom mynte chokolade og resten af ingredienserne i en kasserolle og varm forsigtigt op under omrøring indtil chokoladen er smeltet og cremen er glat. Hæld den i en sprøjtepose og lad den stivne i køleskabet 1-2 timer. Sprøjt den herefter ud på undersiden af halvdelen af macarons-bundene og læg dem forsigtigt sammen med den anden halvdel.

Server isen med sukker, sirup og macarons on the side eller anret det hele fint på en tallerken med lidt spiselige blomster (på billedet hvide stedmoderblomster). Dog bør siruppen først hældes på, lige før isen spises, fordi den får isen til at smelte.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte