Gå videre til hovedindholdet

Gulerods-is med rosmarin-sukker og mojito-macarons


Til min fødselsdag for snart et par uger siden var der rimeligt rendyrket tex-mex tema (se selv her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/06/tex-mex-fiesta-og-mexicansk-lemonade.html). Lige med undtagelse af desserten. Den planlagde jeg nemlig, mens det stadig var knaldvarmt vejr i Danmark, og derfor skulle vi selvfølgelig have is. 

Selvom det så ikke just var isvejr, da vi nåede til min fødselsdag, er isen her alligevel ret lækker. Der er gulerødder i, så den smager ikke alt for sødt og med tilbehør i form af rosmarin-sukker, mynte-sirup og mojito-macarons er det en frisk og ikke så tung sommer-dessert. Man kan selvfølgelig nøjes med at lave isen uden alt tilbehøret (macarons er  - indrømmet - noget tidskrævende), men jeg anbefaler, at man ihvertfald laver rosmarin-sukkeret, som giver en lækker gang knas og friskhed til isen. 

Gulerods-is med rosmarin-sukker og mojito-macarons (6 pers)
Gulerods-is
400 g. gulerødder, skrællet og i små tern
1 økologisk appelsin
175 g rørsukker
2½ dl. vand
½ flækket vanillestang
1½ dl. fløde
1½ dl yoghurt naturel

Kom skal og saft fra appelsinen i en kasserolle sammen med rørsukker og vand. Kog gulerødderne helt mørre, ca. 25 min.

Lad afkøle helt. Tag vanillestangen op og blend blandingen til en helt glat masse. Pisk fløden til en let flødeskum. Vend yoghurten heri. Vend til sidst gulerodspuréen i. Kom isen på en stor eller flere små forme og sæt i fryseren mindst 4 timer.

Rosmarin-sukker
50 g sukker
3 kviste frisk rosmarin

Fjern rosmarin-"nålene" fra stilken og blend nålene sammen med sukkeret

Mynte-sirup
En håndfuld friske mynteblade
50 g. sukker
50 g vand

Kog vand og sukker op i en kasserolle. Kom mynten ved og lad blandingen simre 10 minutters tid. Tag siruppen af vamren og lad afkøle. Tag mynten op og opbevar siruppen på køl til den skal bruges.

Mojito-macarons (ca. 30 stk.)
Macaron-bunde:
170 g flormelis
110 g sigtet mandelmel
90 g æggehvide (fra ca. 3 æg)
2 spsk sukker
Lidt grøn frugtfarve

Mojito-creme:
125 g hvid chkolade
15 blade frisk mynte
3 spsk friskpresset lime-saft
2 spsk flormelis
2 spsk fløde

Macaron-bunde:
Bland mandelmel og flormelis og sigt det ned i en skål. Pisk æggehviderne luftige i en ren og tør skål. Kom sukkeret og frugtfarven i og bliv ved med at piske til hviderne er blevet til glat og skinnende skum. Vend mandelmel-blandingen i. Bland til dejen præcis er blandet og glat (ikke så lange at dejen bliver for flydende). 

Kom dejen i en sprøjtepose og sprøjt 60 små, runde kager ud på et par bageplader beklædt med bagepapir. Bank bagepladerne ned i køkkenbordet så alle luftbobler sprænges. Lad dejen stå og hvile i 45 min., så overfladen bliver lidt tør og ikke sprækker under bagning. 

Varm ovnen op til 125 grader. Bag kagerne en bageplade ad gangen på nederste rille. De er færdige, når de reletivt let slipper bagepapiret, når du rører ved dem. Lad kagerne køle af på en rist.

Creme
Hak chokoladen groft. Hak mynten meget fint.
Kom mynte chokolade og resten af ingredienserne i en kasserolle og varm forsigtigt op under omrøring indtil chokoladen er smeltet og cremen er glat. Hæld den i en sprøjtepose og lad den stivne i køleskabet 1-2 timer. Sprøjt den herefter ud på undersiden af halvdelen af macarons-bundene og læg dem forsigtigt sammen med den anden halvdel.

Server isen med sukker, sirup og macarons on the side eller anret det hele fint på en tallerken med lidt spiselige blomster (på billedet hvide stedmoderblomster). Dog bør siruppen først hældes på, lige før isen spises, fordi den får isen til at smelte.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)