Gå videre til hovedindholdet

Pundkage med hyldeblomst & citron


Jeg tror nærmest, at denne her juni bliver lige så travl for os som december plejer at være. Ikke bare går vi ind i en ren fødselsdags-tsunami her i juni. Der er også diverse sommer-arrangementer i skole og SFO, foruden et par idræts-sæsonafslutnings-arrangementer. Så jeg trækker vejret dybt ind - ligesom jeg gør i starten af december - og prøver at tænke på, at det bliver en virkelig vidunderlig måned, samtidig med at det bare er alt for meget på én gang. Særligt når der er travlt på arbejdet også.

Denne helt old school sandkage bagte jeg til et klasse-arrangement i midten af maj, og den er virkelig så simpel, som en kage nærmest kan blive: Det er en god gammeldags pundkage med lige dele smør, sukker og mel, og sådan én går man sjældent galt i byen med. Den blev ihvertfald spist helt og aldeles op. 
Pundkage med hyldeblomst & citron (8-10 pers)
Kage:
225 g blødt smør
225 g sukker
4 store æg
Revet skal fra 1 ikke-sprøjtet citron
225 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk vanillesukker

Hyldeblomst-sirup:
1 dl hyldeblomst-saft
½ dl citronsaft (eller limoncello, hvis kagen er til voksne)

Glasur:
100 g flormelis
Lidt hyldeblomst-saft

Instruktioner:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft

Pisk smør og sukker godt sammen til en luftig masse. Kom æggene i et ad gangen og bland godt mellem hvert æg. Bland også citron-skallen i.

I en anden skål blandes mel, bagepulver og vanillesukker. Kom melblandingen i lidt ad gangen og bland det hele godt sammen, så der ikke er mel-lommer i dejen.

Smør en form på ca. 12 x 25 cm grundigt med smør og drys med lidt mel. Hæld dejen i og bag kagen nederst i ovnen i ca. 55 min. Dæk evt. kagen med sølvpapir, hvis den begynder at blive meget mørk. Tjek med et lille træspyd om kagen er gennembagt. Den skal heller ikke bage for længe, for så bliver den tør.

Tag kagen ud og lad den stå ti minutter og afkøle i formen. Bland imens hyldeblomst-saft og citronsaft (eller limincello). Når kagen er kølet let af, stikkes en masse små huller i den med et lille træspyd, tandstikker eller lignende og saften hældes langsomt over, så den kan trænge ned i kagen. 

Lad kagen afkøle helt i formen. Tag den herefter ud. Bland flormelis med en smule hyldeblomstsaft (glasuren skal ikke blive for tynd) og hæld den over kagen.

Pynt evt. med revet citronskal og spiselige blomster som tusindfryd og syren.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte