Gå videre til hovedindholdet

Pundkage med hyldeblomst & citron


Jeg tror nærmest, at denne her juni bliver lige så travl for os som december plejer at være. Ikke bare går vi ind i en ren fødselsdags-tsunami her i juni. Der er også diverse sommer-arrangementer i skole og SFO, foruden et par idræts-sæsonafslutnings-arrangementer. Så jeg trækker vejret dybt ind - ligesom jeg gør i starten af december - og prøver at tænke på, at det bliver en virkelig vidunderlig måned, samtidig med at det bare er alt for meget på én gang. Særligt når der er travlt på arbejdet også.

Denne helt old school sandkage bagte jeg til et klasse-arrangement i midten af maj, og den er virkelig så simpel, som en kage nærmest kan blive: Det er en god gammeldags pundkage med lige dele smør, sukker og mel, og sådan én går man sjældent galt i byen med. Den blev ihvertfald spist helt og aldeles op. 
Pundkage med hyldeblomst & citron (8-10 pers)
Kage:
225 g blødt smør
225 g sukker
4 store æg
Revet skal fra 1 ikke-sprøjtet citron
225 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk vanillesukker

Hyldeblomst-sirup:
1 dl hyldeblomst-saft
½ dl citronsaft (eller limoncello, hvis kagen er til voksne)

Glasur:
100 g flormelis
Lidt hyldeblomst-saft

Instruktioner:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft

Pisk smør og sukker godt sammen til en luftig masse. Kom æggene i et ad gangen og bland godt mellem hvert æg. Bland også citron-skallen i.

I en anden skål blandes mel, bagepulver og vanillesukker. Kom melblandingen i lidt ad gangen og bland det hele godt sammen, så der ikke er mel-lommer i dejen.

Smør en form på ca. 12 x 25 cm grundigt med smør og drys med lidt mel. Hæld dejen i og bag kagen nederst i ovnen i ca. 55 min. Dæk evt. kagen med sølvpapir, hvis den begynder at blive meget mørk. Tjek med et lille træspyd om kagen er gennembagt. Den skal heller ikke bage for længe, for så bliver den tør.

Tag kagen ud og lad den stå ti minutter og afkøle i formen. Bland imens hyldeblomst-saft og citronsaft (eller limincello). Når kagen er kølet let af, stikkes en masse små huller i den med et lille træspyd, tandstikker eller lignende og saften hældes langsomt over, så den kan trænge ned i kagen. 

Lad kagen afkøle helt i formen. Tag den herefter ud. Bland flormelis med en smule hyldeblomstsaft (glasuren skal ikke blive for tynd) og hæld den over kagen.

Pynt evt. med revet citronskal og spiselige blomster som tusindfryd og syren.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig