De der svenskere og deres bagværk altså.
I Sverige er der tradition for at spise søde boller med safran og rosiner kaldet lussekatter på Lucia-dag, dvs. d. 13. december. Disse boller er en variation af lussekatter, kaldet saffransbullar. De har stadig den lækreste safran-smag ligesom lussekatter, men er derudover velsignet med et tyndt lag knasende sukkerdrys. Så bliver det da ikke ret meget mere julet, gør det?
2,5 dl mælk
25 g gær
1 g safrantråde
1 tsk sukker
100 g smør, rumtemperatur
1 tsk salt
1 dl sukker
7-8 dl hvedemel
25 g gær
1 g safrantråde
1 tsk sukker
100 g smør, rumtemperatur
1 tsk salt
1 dl sukker
7-8 dl hvedemel
Til pensling:
25 g smør
1 dl sukker
25 g smør
1 dl sukker
Knus safranen med 1 tsk sukker i en lille skål. Lun mælken til lillefingervarmt og rør gæren ud heri. Kom safrasnsukkeret i. Skær smørret i mindre tern og kom både smør, sukker, salt og det meste af melet i. Ælt godt igennem, gerne på en køkkenmaskine i ca. 10 min. Dejen skal blive glat og smidig, men må ikke blive for tør.
Kom dejen i en skål, dæk med et rent klæde og lad hæve i 1½ time.
Slå dejen ned og tag den ud på bordet, drysset med lidt mel. Ælt kort igennem og del i 20 dele. Tril hver bolle ud til en lang pølse (ca. 20 cm) og fold enderne ind, så det ligner et S. Kom alle bollerne på en bageplade og lad efterhæve ca. 40 min.
Varm ovnen op til 200 grader varmluft. Bag bollerne i 8-10 min til de er netop gennembagte og gyldne.
Lad dem afkøle helt, før de pensles med smør og dyppes i sukker. De er bedst samme dag som de er lavet.
Kommentarer
Send en kommentar