Gå videre til hovedindholdet

Saffransbullar



De der svenskere og deres bagværk altså.

I Sverige er der tradition for at spise søde boller med safran og rosiner kaldet lussekatter på Lucia-dag, dvs. d. 13. december.  Disse boller er en variation af lussekatter, kaldet saffransbullar. De har stadig den lækreste safran-smag ligesom lussekatter, men er derudover velsignet med et tyndt lag knasende sukkerdrys. Så bliver det da ikke ret meget mere julet, gør det?


Saffransbullar (20 stk)
2,5 dl mælk
25 g gær
1 g safrantråde
1 tsk sukker
100 g smør, rumtemperatur
1 tsk salt
1 dl sukker
7-8 dl hvedemel

Til pensling: 
25 g smør
1 dl sukker
Knus safranen med 1 tsk sukker i en lille skål. Lun mælken til lillefingervarmt og rør gæren ud heri. Kom safrasnsukkeret i. Skær smørret i mindre tern og kom både smør, sukker, salt og det meste af melet i. Ælt godt igennem, gerne på en køkkenmaskine i ca. 10 min. Dejen skal blive glat og smidig, men må ikke blive for tør.
Kom dejen i en skål, dæk med et rent klæde og lad hæve i 1½ time.
Slå dejen ned og tag den ud på bordet, drysset med lidt mel. Ælt kort igennem og del i 20 dele. Tril hver bolle ud til en lang pølse (ca. 20 cm) og fold enderne ind, så det ligner et S. Kom alle bollerne på en bageplade og lad efterhæve ca. 40 min.
Varm ovnen op til 200 grader varmluft. Bag bollerne i 8-10 min til de er netop gennembagte og gyldne.
Lad dem afkøle helt, før de pensles med smør og dyppes i sukker. De er bedst samme dag som de er lavet.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b