Gå videre til hovedindholdet

Peberkagehus 2018Endelig december!!!

Og december starter for mig med at lave et kagehus. Noget der kræver tålmodighed, men er så superhyggeligt og sært tilfredsstillende, fordi når man er færdig, står der et hus - selvom det kun er et lille et. 

Det er altid mit udgangspunkt, at dette års hus skal blive større og bedre og finere end det, jeg lavede sidste år. Men selvom jeg godt kan lide dette års hus - så kan jeg faktisk bedre lide sidste års hus (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/11/peberkagehus.html). Men sidste år kunne jeg også bedre lide forrige års hus (https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/11/kagehus-nu-i-to-etager.html), så min kærlighed til dette års hus kan heldigvis nå at vokse. Derudover har dette års hus en ordentlig K3'er på den ene del af taget, som jeg kom til at tabe og måtte lime sammen med royal icing. Men som den snu bygningskonstruktør jeg er, kom den side af taget til at sidde på bagsiden, så den ikke ses så tydeligt. Og så længe det knager, holder det, som vi siger i byggebranchen.

Mine bedste tips til at bygge et peberkagehus er (som også fremhævet sidste år): 

1) En god dej! Jeg har prøvet flere forskellige slags deje, men min favorit er klart den fra Annemette Voss' dejlige bog "Kagekarma". Opskriften findes også på nettet lige her: http://www.barneguiden.dk/artikler/annemette-voss-overskuelige-kagehus. Jeg brugte dobbelt op på opskriften for at kunne lave huset her, men brugte kun ½ tsk bagepulver. 

2) Stil dejen koldt, inden den rulles ud OG igen efter den er skåret ud - mindst ½ time og gerne længere. Jeg brugte det store udendørs køleskab, dvs. vores overdækkede terrasse - for det er nemmere end at rydde hele køleskabet for at få plads. Når den er helt kold, holder dejen formen meget bedre, når den bages. 

3). Hvis dejen hæver eller ændrer sig meget under bagningen, kan man godt nå at rette op på det, hvis man er hurtig til at skære siderne til, lige når kagerne er taget ud af ovnen og stadig er bløde og medgørlige. 

4). Jeg bruger royal icing til at sætte siderne sammen med frem for den mere traditionelle karamel. Dels holder royal icing godt sammen på huset, og dels kan man nemt skjule diverse små skønhedsfejl med royal icing. Lav en ret fast royal icing (dvs. put lidt ekstra flormelis i), så den hurtigt sætter sig og holder bedre på de tunge kagestykker.  

Skabelonen til huset her kommer fra "The gingerbread book" af Allan D. Bragdon, men der findes masser af fine og gratis skabeloner på nettet. Bare google "Gingerbread house template", og så myldrer det frem med muligheder.

Rigtig god december!
Kommentarer

  1. Du er verdens bedst Pernille 😃🥨🥨😍 Nu vil jeg også bage et hus 👍

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind mange mange tak!! Jeg kan kun anbefale at man kaster sig ud i at bage et kagehus. Det er toppen ag jule-hygge-poppen!

      Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig