Gå videre til hovedindholdet

Bûche de Noël med marcipan og sveskerBûche de Noël er det franske navn for en julekage, som dekoreres så den minder om en fin lille kævle. Traditionelt er der tale om en roulade-agtig kage, der betrækkes med chokolade-smørcreme og diverse pynt.

Jeg har de sidste par jule haft lyst til at lave en Bûche de Noël i konfektudgave. Dels fordi jeg tænkte, det kunne se fint ud og dels med den listige bagtanke, at det kunne være en snedig måde hurtigt og nemt at lave konfekt til mange. Og dét er det!

Jeg har i denne udgave puttet masser af svesker i til ære for min dejlige far, der er meget glad for svesker i selskab med marcipan (og i fastelavnsboller, men det er en anden historie). Man kunne lige så vel komme en god gang nougat, chokoladeknapper eller pistaciemasse i, hvis man mere er til den slags. Ideen er den samme: Nemlig at lave en marcipan roulade med chokolade overtræk.

Jeg har ikke tempereret chokoladen til min konfekt-kævle, for det er en aktivitet, der passer utroligt dårligt til mit temperament (se selv her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/12/sma-chokolade-skildpadder.html), men det kan man selvfølgelig sagtens gøre. Jeg gjorde dog som beskrevet i opskriften herunder, og chokoladen endte med at blive fin og blank alligevel. 
Bûche de Noël med marcipan og svesker (nok til mange!)
150 g saftige svesker uden sten
2 spsk marsala eller cognac eller mørk rom
2 spsk blommemarmelade 

250 g ren rå marcipan
Lidt flormelis til at rulle marcipanen ud med
Ca. 150 g mørk chokolade
Pynt, f.eks. spiselige guld-sukkerperler.

Blend svesker, spiritus og marmelade med en stavblender i en lille skål til den udgør en grov og ikke alt for flydende masse. Der skal gerne være lidt struktur i stadigvæk. Stil til side.

Drys lidt flormelis ud på bordet og ovenpå marcipanen, og rul forsigtigt marcipanen ud til et rektangel på ca. 20x24 cm, som er ca ½ cm tyk. Fordel sveskemassen herpå - mest omkring midten. Lad et par cm af marcipanen gå fri i den ene ende. Rul nu forsigtigt og ikke alt for fast marcipanen sammen på den lange led, og afslut i den ende der er fri for sveskemasse (hvis sveskemassen gerne vil undslippe, mens man ruller, kan man fjerne lidt af den med en kniv eller ske undervejs). Læg marcipanrouladen ovenpå sammenføjningen. Skær evt. et lille stykke af enden, der lægges som en ekstra gren op ad kævlen. 

Smelt halvdelen af chokoladen over et vandbad. Hak resten af chokoladen groft. Tag den helt smeltede chokolade af vandbadet og kom resten af chokoladen i. Rør rundt til al chokoladen er smeltet. Fordel lidt ad gangen chokoladen over marcipanen - alle sider og ender skal dækkes. Jeg brugte en bagepensel af plastik, men en ske kan også gøre det. Så snart chokoladen begynder at stivne en smule, bruges spidsen af en gaffel til at lave træmønstre på stammen. Pynt med alt hvad du har lyst til - det er jo kun jul én gang om året.

Opbevar på køl.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig