Gå videre til hovedindholdet

Sprøde kyllingenuggets i sur-sød sauce


Det kinesiske nytår er lige om hjørnet, nærmere bestemt tirsdag d. 5 februar. Så går vi fra fra hundens år og ind i grisens år. Grisens år er afslutningen på de kinesiske dyretegns cyklus på 12 år, og grisens år er derfor et år for afslutning og refleksion samt forberedelse og planlægning af den næste 12 års periode. Grisens år skulle desuden være et roligt (fordi grise ikke kan lide for meget drama åbenbart) og meget socialt (fordi grise er sociale dyr) år. Så ved man det.

Men det kinesiske nytår falder utroligt godt sammen med, at jeg på det seneste har haft vildt lyst til asiatisk mad. Hvis jeg havde tænkt mig om, havde jeg nok lavet en svinekødsret, når nu vi går ind i grisens år, men det blev altså kylling. Nærmere betegnet sprøde saftige kyllingestykker i en blød sur-sød sauce med sprøde grøntsager og søde ananas. Det smager helt som kinesisk take away - bare bedre. Og så er det SÅ nemt selv at lave sur-sød sauce og endda med ting jeg vil gætte på, at de fleste allerede har hjemme i køkkenet. Det eneste tidskrævende ved retten er at vende kyllingestykkerne i 2xmel og æg og derefter stege dem for sig selv, men det er besværet værd, for det bliver bare så sprødt og godt. Man kan selvfølgelig bare stege nogle kyllingestykker, men den krydrede coating giver lige retten det ekstra.

Glædeligt kinesisk nytår!
Sprøde kyllingenuggets i sur-sød sauce (4 pers)
Kylling
2 kyllingebryster
4 spsk majsstivelse/Maizena
2 æg
6 spsk mel
1 tsk fint salt
½ tsk peber
½ tsk løgpulver
½ tsk hvidløgspulver
½ dl smagsneutral olie

Sauce
1 spsk smagsneutral olie
1 løg
2 gulerødder
1 stor rød peber
1 ds ananas 
1 spsk majsstivelse
2 spsk tomatketchup
2 spsk soya
1 spsk risvinseddike eller hvidvinseddike

Desuden:
Kogte ris og evt. ristede sesamfrø og frisk koriander til servering.

Tilberedning:

Kylling:
Skær kyllingbrysterne i mundrette stykker. 

Kom majsstivelsen i én dyb tallerken; slå æggene ud i en anden dyb tallerken og pisk dem let sammen, og bland endelig mel og krydderier (salt, peber, hvidløgssalt og løgsalt) i en tredje dyb tallerken.

Kom først kyllingestykkerne i maizenaen og sørg for at de bliver helt dækket af maizenaen. Kom derefter kyllingestykkerne i æggemassen. Sørg igen for at de bliver godt dækket. Kom dem endelig en tur over i melet og vend dem godt rundt, så de er dækkede. Læg kyllingestykkerne på en ren tallerken.

Varm olien op i en stegepande og steg kyllingestykkerne ved middelhøj-høj varme, til de er sprøde og netop gennemstegte. Tag dem af varmen, læg dem på en ren tallerken (ja, der går nogle tallerkner til her) og stil til side mens du laver saucen.

Sauce:
Hak løget i fine tern. Skræl gulerødderne, og skær dem i tynde strimler. Rengør den røde peber og skær også den i tynde strimler. Tag ananasstykkerne op af dåsen (smid IKKE ananaslagen ud - den skal bruges i saucen) og 
Skyld panden af og varm ny olie op i den. Steg løg, peberfrugt og gulerod ved mediumhøj varme i 4-5 minutter, til gulerodsstykkerne er lige knap mørre. Kom ananasstykkerne i og steg dem med i et minuts tid. Kom ananaslage, soya, ketchup og eddike samt 1½ dl vand i. Rør rundt og varm op til kogepunktet. Rør maizenaen ud i ½ dl vand og rør den i saucen, når den når kogepunktet. Lad simre i et par minutter til den tykner lidt. Smag ikke til med salt, men med ketchup, eddike og soya! Kom kyllingestykkerne i saucen, og varm det hele igennem i et par minutter.

Server med ris og evt. ristede sesamfrø og frisk koriander.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt