Tacos al pastor er en måske lidt atypisk mexikansk ret, og det er der en god grund til. For selvom retten er mexikansk minder den på mange måder om den mellemøstlige shawarma og fandt da også vej til Mexico via libanesiske immigranter i starten af det 20. århundrede (og der var tale om kristne immigranter, hvis nogen skulle undre sig over, at der indgår svinekød i retten).
Tacos al pastor (2-3 pers)
350 g svinekoteletter (uden fedtkant og lign)
Marinade:
1 lille ds tomatpure
2 spsk kogende vand
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk løgpulver
½ tsk chipotle chili (eller mere hvis det skal være stærkere)
1 tsk spidskommen
1 tsk kanel
1 tsk salt
½ ananas
Syltede rødløg:
1 stort rødløg
1 dl eddike
1 dl sukker
Desuden:
Lidt olivenolie
4 små tortillaer (jeg brugte fuldkorns-tortillaer)
Frisk koriander
Limefrugter
Instruktioner:
Dagen før:
Skær koteletterne i små kuber på 1x1 cm, og kom dem i en frysepose.
Bland alle ingredienserne til marinaden og kom den ned til kødet i posen. Luk posen med en knude og fordel marinaden over alt kødet ved forsigtigt at vende og gnide på posen. Læg på køl natten over - gerne op til 24 timer.
Lav også rødløgene:
Skær rødløget midt over og derefter i tynde skiver. Kom i en ren og varmefast skål eller lignende. Kog sukker og eddike op i en lille gryde til sukkeret er helt opløst (OBS. Min familie er nær ved at dø, når jeg gør dette, fordi den varme eddike åbenbart er meget hård for deres sarte næser - så husk at holde køkkenvinduet vidt åbent under dette trin). Hæld den varme eddike over løgene, lad køle lidt af, dæk til med husholdningsfilm og stil på køl.
På dagen:
Skær ananasen i små mundrette stykker på ca. 1x1 cm. Læg i en skål og stil til side.
Herefter tager retten ikke mere end ti minutter at forberede:
Varm olivenolie op i en pande, og steg kødstykkerne ved ret høj varme i 5-6 min, så de karameliserer let og bliver sprøde udenpå og saftige indeni.
Varm imens tortillaerne. Jeg synes, det gøres nemmest ved at pakke dem ind i et rent viskestykke og give dem 2 min. i mikroovnen. Så bliver de bløde og meget varme - også selvom de ligger ovenpå hinanden. (og nu prøvede jeg lige at google, om man overhovedet må putte tørre viskestykker i mikroovnen uden at alt bryder i brand, men så vidt jeg kan se, går det fint, så længe der ikke er stykker af metal eller plastik i viskestykket).
Server byg-selv tacoerne ved at sætte kød, ananas, tortillaerne og rødløg på bordet sammen med frisk koriander og limeskiver. Man kan også servere med salsa og guacamole til, men det er bestemt ikke en nødvendighed.
Kommentarer
Send en kommentar