Gå videre til hovedindholdet

Fastelavnsboller med vanillecreme, remonce og en lille chokoladekrone
Så er det snart for alvor tid til fastelavnsboller. Jeg elsker de helt klassiske boller med creme i og mørk glasur ovenpå, men af en eller anden grund synes jeg, de er lidt kedelige at bage, så derfor laver jeg tit nogle lidt anderledes fastelavnsboller.
Tidligere har jeg lavet træstammer (eller stamtræer, som en af mine kolleger konsekvent kalder dem) klædt ud som fastelavnstønder (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/02/trstammer-kldt-ud-fastelavnstnder.html).
Jeg har også afholdt bake off mellem cremefyldte danske vandbakkelser og svenske semlor med marcipan og flødeskum (Danmark vandt i øvrigt). Opskrifterne på begge er at finde her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/01/fastelavnsboller-danmark-vs-sverige.html
I år er jeg så blevet inspireret af de meget smukke fastelavnsboller som Den store bagedyst-vinder Andrea Søllestad (hvorfor har hun ikke lavet en bagebog?!?) viste i det desværre hedengange madblad Mad&Venner. Her havde hun en opskrift på nogle smukke, flettede fastelavnsboller, som jeg her har lavet på min egen - noget mere simple - måde. Og hvis man sidder og tænker, at fastelavnsboller med både creme OG remonce OG chokolade er for meget? Ja, så tager man altså helt og aldeles fejl.  

Rigtig god fastelavn derude:-)
Fastelavnsboller med vanillecreme, remonce og en lille chokoladekrone (12-14 stk)
Dej:
15 g gær
2 dl lunkent vand
1 æg + 1 til pensling
½ dl smagsneutral olie
50 g sukker
½ tsk fint salt
Ca 400 g mel

Remonce:
30 g blødt smør
30 g ren rå marcipan (revet eller skåret i små stykker)
30 g. rørsukker

Vanillecreme:
½ pose kagecremes pulver med vanillesmag
2-3 dl. sødmælk
1 dl fløde

Pynt:
100 g god mørk chokolade
Lidt frysetørrede hindbær

Dej:
Opløs gæren i det lune vand. Tilsæt æg, olie, salt og sukker og rør godt sammen. Kom mel i, og ælt dejen grundigt igennem til en blank, fast dej. Lad hæve lunt og tildækket i 1 time.

Imens kan du lave remoncen: 
Pisk smør, sukker og marcipan grundigt sammen, og lad hvile ved stuetemperatur.

Når dejen er hævet færdig, slås den ned og deles i to lige store dele. Den ene del rulles ud på et meldrysset bord til et stort rektangel med en tykkelse på ca ½ cm. Udstik cirkler på ca 8 cm i diameter og læg dem forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Gentag til du har 10-12 cirkler. Overskydende dej kommes over i den anden dej-portion. 

Den anden dej portion rulles også ud til et rektangel, ca ½ cm tyk. Kom remonce på den ene halvdel og læg den anden halvdel ind over. Skær nu lige så mangle strimler (på den korte led), som du har cirkler. Hver strimmel skæres næsten midt over, pånær en sidste lille flig, der skal hænge sammen. Sno herefter hver strimmel ved at sno de to ender omkring hinanden, så der kommer 6-7 snoninger på hver. 

Pensl med lidt sammenpisket æg rundt i kanten på cirklerne (gem resten af ægget til senere), og læg herefter en snoning på hver (træk lidt i dem, hvis de ikke er store nok). Lad bollerne efterhæve 25 min, mens ovnen varmer op til 185 grader varmluft. Inden bollerne kommes i ovnen, pensles de med lidt mere af det sammenpiskede æg. 

Imens bollerne bager og herefter afkøler på en bagerist, laves creme og chokolade pynt.

Creme:
Følg instruktionerne på kagecremes-pakken, men brug lidt mindre mælk end anbefalet for en fastere creme. Jeg blandede pulveret med 2 i stedet for 3 dl mælk i. Lad cremen hvile på køl, mens du pisker fløden til en let skum, som herefter blandes i cremen. Smag endelig lige efter om det smager godt (for det gør det!). Cremen kommes på køl til den skal bruges.

Når kagerne er helt afkølede, kommes så meget creme som fysisk muligt i hver bolle - enten med en ske eller med sprøjtepose og tylle, så det bliver ekstra fint.

Pynt:
Smelt chokoladen ved lav varme og lav små kongekroner eller andet pynt af den. Jeg lavede kroner ved at komme forsigtigt smeltet chokolade i en sprøjtepose, som jeg lavede et lillebitte hul i og herefter tegnede små flade chokoladekroner på små stykker bagepapir. Papiret rullede jeg herefter forsigtigt om til en cirkel med chokoladen ud af, som straks kom på køl, så chokoladen kunne stivne i krone-form. 

Drys fastelavnsbollerne med lidt frysetørrede hindbær og kom chokoladepynt på umiddelbart inden servering.

Bollerne er bedst samme dag, som de er bagt, så inviter nogle gæster og spis!! Bollerne kan dog sagtens fryse inden cremen kommes på og så tøes op, den dag de skal spises.Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)