Gå videre til hovedindholdet

Koldhævet salt & peber grydebrødKoldhævede brød og boller er virkelig geniale. Med et absolut minimum af indsats får man de lækreste brød med blød krumme og sej-sprød skorpe. Dejen skal hæve (mindst) natten over, så det eneste der kræves er, at man har lidt tid. 

Brødet her passer fint til morgenmad (til mange) eller som et stort madbrød. Jeg elsker salt&peber rundstykker, så her har jeg (med held) prøvet at genskabe smagen fra Tilst-bagerens skønne salt&peber rundstykker (som jeg i parentes bemærket slet ikke får ofte nok), men hvis man ikke er til den slags gøgl og pjat, kan man selvfølgelig bare udelade det.

Jeg har brugt tørgær i dejen, og det er jo noget mærkeligt noget, men det fungerer godt her - dels fordi man kan have det til at ligge i køleskabet i lang tid (op til et år, tror jeg) og dermed altid har gær på hånden til en bagningn, og så skal det ikke opløses i vand, før de andre ingredienser kommer i, så på den måde bliver bagningen endnu nemmere. Man kan dog sagtens bruge almindeligt frisk gær i opskriften. Så skal man blot opløse 25 g. frisk gær i det lunkne vand, før resten af ingredienserne kommes i. 

Dejen kan fint holde sig et par dage på køl, så hvis man ikke har lyst at bage et stort brød, kan man i stedet bruge en mindre del af dejen til at bage omgang morgen- eller eftermiddagsboller, som kan laves, lige når man har brug for dem. Resten af dejen kan så stilles på køl igen. På den måde kan man få friskbagte boller flere gange på en weekend for eksempel. Bollerne skal dog bages ved lidt lavere temperatur, 225 grader varmluft, og selvfølgelig i kortere tid end et stort brød, ca. 15-20 min. Dejen er ret våd i det, så skal man lave boller, er det nemmest at lægge dem på bagepladen med våde hænder eller en våd spiseske.

Rigtig god bagning!
Koldhævet salt&peber grydebrød (1 stort brød)
Brød
7 dl lunkent vand
1 pk tørgær (ca 1 spsk tørgær) 
1 tsk sukker
1 spsk salt
850 g mel (heraf kan 200 g udgøres af anden mel end hvedemel, f.eks. groft mel eller tipo 00 mel)

Topping
Blå birkes, sesamfrø, et nip sennepspulver, 1 nip paprika, groft salt, friskkværnet peber.

Desuden: En gryde med låg, der kan tåle at komme i ovnen ved høje temperaturer eller en stegeso.

Brød, dag 1: 
Kom det lunkne vand i en STOR skål (dejen hæver en hel del). Bland tørgær, sukker, salt og mel i en anden skål, og rør det herefter (med hånden, en ske eller en røremaskine) ud i vandet  til en nogenlunde glat masse - ca. 4-5 min. Hvis det kan lade sig gøre, så stil nu dejen med et viskestykke over ved stuetemperatur i 1 times tid for at få gang i hævningen. Ellers - eller herefter - dækkes skålen med dej med et stykke husholdningsfilm og stilles på køl i mindst 8 timer, gerne længere. Dejen kan stå på køl op til et par dage, før den bages.

Brød, dag 2:
Tag skålen med dej ud af køleren, så dejen står lidt tid ved stuetemperatur. Tænd for ovnen ved 250 grader varmluft. For imens gryde eller stegeso med et stykke bagepapir (nogen siger dejen ikke sidder fast i gryden pga de høje temperaturer, men det har jeg aldrig kunnet få til at lykkes, så bagepapir it is), kom låg på og kom gryde/stegeso tom ind i ovnen, så den når at blive brandvarm, inden dejen kommes i. 

Når ovnen er nået op på 250 grader, tages gryden/stegesoen ud, og dejen hældes direkte heri med lidt hjælp fra en dejskraber, men uden at presse luften ud af dejen. Drys rundhåndet med den ønskede topping (eller ingenting). Sæt låg på og stil den i ovnen i 30 min. Herefter tages låget af, der skrues ned til 200 g varmluft, og brødet bages yderligere 15 min, så skorpen bliver sprød og god. Bank på dejen, og hvis den lyder hul, er den ved at være færdig. Hvis ikke, får den lige nogle minutter ekstra. Ønskes en ekstra sprød skorpe, kan brødet tages ud af stegesoen og bages 5 min ekstra fritstående i ovnen.

Lad brødet køle godt af, inden det skæres, da skiverne ellers bliver grimme. Brødet må dog gerne være lunt, når det skæres. Egner sig fint til frysning.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt