Fredags-drink: Kalimotxo - og en boganmeldelse

Jeg er lige blevet færdig med at læse den fremragende "Folkets skønhed" af Merete Pryds Helle. Romanen bygger på forfatterens egen families historie og kunne nærmest ikke blive mere grum. Det er helt utroligt at tænke på, at historien starter i Danmark - nærmere bestemt på Langeland - for mindre end et århundrede siden, hvor lussingerne falder i en lind strøm, og piger ikke har noget at skulle have sagt og bliver krænket på utallige måder. Jeg tog ihvertfald mig selv i at sidde og blive enormt taknemmelig for de rødstrømper og feminister, der har kæmpet - og stadig kæmper - for kvinders rettigheder, der (ligesom rettigheder i det hele taget) ikke kan tages for givet.

Jeg blev helt, helt opslugt af bogen og af hovedpersonen Marie, som man følger fra den hårde og ludfattige barndom på Langeland i 1930'erne og frem til hun sidder (eller rettere stæser rundt) som hjemmegående husmor i København i '70'erne. Pryds Helle fortæller sin historie smukt og nøgternt. Jeg har ikke læst noget af hende før, men har helt bestemt fået lyst til at læse mere af hende. Anbefalet på det varmeste!

Drinken her har absolut intet som helst med "Folkets skønhed" at gøre og skyldes udelukkende inspiration fra vores nylige ferie på Mallorca, hvor kalimotxo er et stort hit (og ja, det staves sådan og skyldes ikke en fuldemandsstavefejl. Hvordan det udtales ved jeg dog ikke). Det er en mild og læskende drink, som passer fint til en varm dag.


Kalimotxo (1 glas)
1 del kold rødvin
1 del kold cola
Isterninger

Fyld et glas med isterninger og fyld op med halvt cola, halvt rødvin. Rør om og nyd straks. Olé!


Kommentarer

Populære indlæg