Fredagsdrik: Krydret indisk chai

 
Selvom vi nu næsten skriver juli måned, er jeg gået hen og har fået ondt i halsen. Et sikkert tegn på, at det står slemt til er, at jeg midlertidligt har skiftet kaffen ud med te (chok!). 

En af mine yndlingsteer er indisk chai, men jeg har først for nylig blevet opmærksom på, at ordet chai ikke er navnet på en te-sort, men simpelthen betyder... te. Så når jeg har talt om chai-te, har jeg talt om te-te. Men det stopper nu!

Der findes jo utallige varianter af færdig købe-chai blandinger og chai-latte'r, men jeg synes, det er helt perfekt at lave teen selv, for så kan man skrue op og ned for de krydderier, man bedst kan lide. Man kan også vælge at lave en større portion end den jeg har angivet her. Så skal man enten gange ingredienserne op, eller man kan vælge at lade vandet trække lidt længere.

Det er selvfølgelig lidt tidskrævende at lave te på denne måde, men rigtig hyggeligt, og hele køkkenet kommer til at dufte af krydderier. Min yngste datter var henne ved gryden med krydderier, snusede dybt ind og udbrød saligt: "Aaarh, det dufter af jul!". Det smager dog ikke af jul overhovedet, synes jeg, men mildt og krydret. Og lindrende hvis man har ondt i halsen.


Chai (1 stort glas)
4 dl koldt vand
3 sorte peberkorn
2 kardemommekapsler
½ tsk hel fennikel
1 stang kanel
1 tsk hele kryddernelliker
1 cm frisk ingefær
3 tsk sort te, f.eks. darjeeling

1 tsk sukker
2½ dl. mælk (jeg brugte minimælk)

Hæld vand, peber, kardemomme, fennikel, kanel og kryddernelliker i en gryde og kog op. Lad blandingen simre i 5 minutter. Sluk for varmen og lad trække mindst 10 minutter. Skræl ingefæren og tilsæt den sammen med teen. Kog op igen og lad sire 5 minutter. Tilsæt mælken og varm op under omrøring, så mælken ikke brænder på. Hæld på glas og brug en lille si, så te og krydderier sies fra. Smag til med lidt sukker, og nyd teen rygende varm.

Kommentarer

Populære indlæg