Gå videre til hovedindholdet

Fredagsdrik: Krydret indisk chai

 
Selvom vi nu næsten skriver juli måned, er jeg gået hen og har fået ondt i halsen. Et sikkert tegn på, at det står slemt til er, at jeg midlertidligt har skiftet kaffen ud med te (chok!). 

En af mine yndlingsteer er indisk chai, men jeg har først for nylig blevet opmærksom på, at ordet chai ikke er navnet på en te-sort, men simpelthen betyder... te. Så når jeg har talt om chai-te, har jeg talt om te-te. Men det stopper nu!

Der findes jo utallige varianter af færdig købe-chai blandinger og chai-latte'r, men jeg synes, det er helt perfekt at lave teen selv, for så kan man skrue op og ned for de krydderier, man bedst kan lide. Man kan også vælge at lave en større portion end den jeg har angivet her. Så skal man enten gange ingredienserne op, eller man kan vælge at lade vandet trække lidt længere.

Det er selvfølgelig lidt tidskrævende at lave te på denne måde, men rigtig hyggeligt, og hele køkkenet kommer til at dufte af krydderier. Min yngste datter var henne ved gryden med krydderier, snusede dybt ind og udbrød saligt: "Aaarh, det dufter af jul!". Det smager dog ikke af jul overhovedet, synes jeg, men mildt og krydret. Og lindrende hvis man har ondt i halsen.


Chai (1 stort glas)
4 dl koldt vand
3 sorte peberkorn
2 kardemommekapsler
½ tsk hel fennikel
1 stang kanel
1 tsk hele kryddernelliker
1 cm frisk ingefær
3 tsk sort te, f.eks. darjeeling

1 tsk sukker
2½ dl. mælk (jeg brugte minimælk)

Hæld vand, peber, kardemomme, fennikel, kanel og kryddernelliker i en gryde og kog op. Lad blandingen simre i 5 minutter. Sluk for varmen og lad trække mindst 10 minutter. Skræl ingefæren og tilsæt den sammen med teen. Kog op igen og lad sire 5 minutter. Tilsæt mælken og varm op under omrøring, så mælken ikke brænder på. Hæld på glas og brug en lille si, så te og krydderier sies fra. Smag til med lidt sukker, og nyd teen rygende varm.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)