Gå videre til hovedindholdet

Koldskåls-is med kammerjunke-crumble og hyldeblomst-marinerede jordbær


Argh, jeg er godt klar over, at det ikke rigtig er is-vejr, men skal vi ikke bare lade som om?

Is, jordbær og koldskål er for mig smagen af dansk sommer - så hvorfor ikke kombinere de tre til den ultimative sommerdessert?

Hjemmelavet is tager ganske vist lidt tid at lave, men er indsatsen værd, fordi man kan smage den til, præcis som man gerne vil have den. Denne is er ikke for sød, da den indeholder en del kærnemælk, men syrligheden får sødt modspil fra både marinerede jordbær og crumble med kardemomme. Hvis du er koldskåls-fan, skulle du helt sikkert give denne dessert et skud!


Koldskåls-is (ca. ½ liter)
2,5 dl fløde
50 g sukker
1 stang vanille
1 dl. skummetmælkspulver (kan udelades)
4 pasteuriserede æggeblommer
3 dl. kærnemælk

Hæld fløde, sukker, korn fra vanillestangen og skummetmælkspulver i en kasserolle og rør godt rundt, så der ikke er klumper fra pulveret. Sæt kasserollen over på middel varme og varm forsigtigt op til sukkeret er opløst - det må ikke komme i nærheden af at koge og skal bare blive lillefinger-lunkent. Imens hældes æggeblommer og kærnemælk i en skål og blandes sammen. Når fløden er lunken, hældes en lille slat af den over i æggene, der røres om, og det hele hældes herefter tilbage i kasserollen (dette skal forhindre at de kolde æg ikke får et chok og stivner, når de kommer over i den varme masse). Fløde-æggemassen varmes nu igennem over lidt højere varme, men må endelig ikke koge (da æggene så bliver til røræg). Herefter hældes massen over i en ren skål og køler helt ned i køleskabet i et par timer eller natten over. Herefter røres massen enten i en ismaskine og er så klar til brug eller kommes i en ren beholder og puttes i fryseren i 3-4 timer eller natten over. Kan holde sig 1-2 uger, men smager bedst relativt nylavet. 


Kammerjunke-crumble
100 g. smør
150 g. mel
1 lille nip fint salt
50 g. sukker, gerne rørsukker
½ tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
2 æggeblommer eller 1 helt æg

Tænd for ovnen på 175 grader varmluft.

Mel, salt, vanillesukker, kardemomme og sukker blandes i en skål og smørret gnides i, til dejen ligner grove brødkrummer. Bland med let hånd æg i dejen til ægget er integreret. Dejen skal ikke samles til en fast dej, men spredes ud over en bageplade beklædt med bagepapir  som små og store krummer.

Bag midt i ovnen 10-12 minutter til crumblen er bagt, men ikke for mørk. Tages ud af ovnen og afkøler let. Kan serveres afkølet eller lunt. 

Hyldeblomstmarinerede jordbær
250 g. friske jordbær
1 dl. koncentreret hyldeblomstsaft

Rens jordbærrene og skær dem i tynde skiver. Put dem i en skål og hæld hyldeblomstsaften over. Vend det forsigtigt rundt og lad stå på køl mindst 1 time og gerne natten over.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...