Gå videre til hovedindholdet

Koldskåls-is med kammerjunke-crumble og hyldeblomst-marinerede jordbær


Argh, jeg er godt klar over, at det ikke rigtig er is-vejr, men skal vi ikke bare lade som om?

Is, jordbær og koldskål er for mig smagen af dansk sommer - så hvorfor ikke kombinere de tre til den ultimative sommerdessert?

Hjemmelavet is tager ganske vist lidt tid at lave, men er indsatsen værd, fordi man kan smage den til, præcis som man gerne vil have den. Denne is er ikke for sød, da den indeholder en del kærnemælk, men syrligheden får sødt modspil fra både marinerede jordbær og crumble med kardemomme. Hvis du er koldskåls-fan, skulle du helt sikkert give denne dessert et skud!


Koldskåls-is (ca. ½ liter)
2,5 dl fløde
50 g sukker
1 stang vanille
1 dl. skummetmælkspulver (kan udelades)
4 pasteuriserede æggeblommer
3 dl. kærnemælk

Hæld fløde, sukker, korn fra vanillestangen og skummetmælkspulver i en kasserolle og rør godt rundt, så der ikke er klumper fra pulveret. Sæt kasserollen over på middel varme og varm forsigtigt op til sukkeret er opløst - det må ikke komme i nærheden af at koge og skal bare blive lillefinger-lunkent. Imens hældes æggeblommer og kærnemælk i en skål og blandes sammen. Når fløden er lunken, hældes en lille slat af den over i æggene, der røres om, og det hele hældes herefter tilbage i kasserollen (dette skal forhindre at de kolde æg ikke får et chok og stivner, når de kommer over i den varme masse). Fløde-æggemassen varmes nu igennem over lidt højere varme, men må endelig ikke koge (da æggene så bliver til røræg). Herefter hældes massen over i en ren skål og køler helt ned i køleskabet i et par timer eller natten over. Herefter røres massen enten i en ismaskine og er så klar til brug eller kommes i en ren beholder og puttes i fryseren i 3-4 timer eller natten over. Kan holde sig 1-2 uger, men smager bedst relativt nylavet. 


Kammerjunke-crumble
100 g. smør
150 g. mel
1 lille nip fint salt
50 g. sukker, gerne rørsukker
½ tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
2 æggeblommer eller 1 helt æg

Tænd for ovnen på 175 grader varmluft.

Mel, salt, vanillesukker, kardemomme og sukker blandes i en skål og smørret gnides i, til dejen ligner grove brødkrummer. Bland med let hånd æg i dejen til ægget er integreret. Dejen skal ikke samles til en fast dej, men spredes ud over en bageplade beklædt med bagepapir  som små og store krummer.

Bag midt i ovnen 10-12 minutter til crumblen er bagt, men ikke for mørk. Tages ud af ovnen og afkøler let. Kan serveres afkølet eller lunt. 

Hyldeblomstmarinerede jordbær
250 g. friske jordbær
1 dl. koncentreret hyldeblomstsaft

Rens jordbærrene og skær dem i tynde skiver. Put dem i en skål og hæld hyldeblomstsaften over. Vend det forsigtigt rundt og lad stå på køl mindst 1 time og gerne natten over.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)