Koldskåls-is med kammerjunke-crumble og hyldeblomst-marinerede jordbær


Argh, jeg er godt klar over, at det ikke rigtig er is-vejr, men skal vi ikke bare lade som om?

Is, jordbær og koldskål er for mig smagen af dansk sommer - så hvorfor ikke kombinere de tre til den ultimative sommerdessert?

Hjemmelavet is tager ganske vist lidt tid at lave, men er indsatsen værd, fordi man kan smage den til, præcis som man gerne vil have den. Denne is er ikke for sød, da den indeholder en del kærnemælk, men syrligheden får sødt modspil fra både marinerede jordbær og crumble med kardemomme. Hvis du er koldskåls-fan, skulle du helt sikkert give denne dessert et skud!


Koldskåls-is (ca. ½ liter)
2,5 dl fløde
50 g sukker
1 stang vanille
1 dl. skummetmælkspulver (kan udelades)
4 pasteuriserede æggeblommer
3 dl. kærnemælk

Hæld fløde, sukker, korn fra vanillestangen og skummetmælkspulver i en kasserolle og rør godt rundt, så der ikke er klumper fra pulveret. Sæt kasserollen over på middel varme og varm forsigtigt op til sukkeret er opløst - det må ikke komme i nærheden af at koge og skal bare blive lillefinger-lunkent. Imens hældes æggeblommer og kærnemælk i en skål og blandes sammen. Når fløden er lunken, hældes en lille slat af den over i æggene, der røres om, og det hele hældes herefter tilbage i kasserollen (dette skal forhindre at de kolde æg ikke får et chok og stivner, når de kommer over i den varme masse). Fløde-æggemassen varmes nu igennem over lidt højere varme, men må endelig ikke koge (da æggene så bliver til røræg). Herefter hældes massen over i en ren skål og køler helt ned i køleskabet i et par timer eller natten over. Herefter røres massen enten i en ismaskine og er så klar til brug eller kommes i en ren beholder og puttes i fryseren i 3-4 timer eller natten over. Kan holde sig 1-2 uger, men smager bedst relativt nylavet. 


Kammerjunke-crumble
100 g. smør
150 g. mel
1 lille nip fint salt
50 g. sukker, gerne rørsukker
½ tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
2 æggeblommer eller 1 helt æg

Tænd for ovnen på 175 grader varmluft.

Mel, salt, vanillesukker, kardemomme og sukker blandes i en skål og smørret gnides i, til dejen ligner grove brødkrummer. Bland med let hånd æg i dejen til ægget er integreret. Dejen skal ikke samles til en fast dej, men spredes ud over en bageplade beklædt med bagepapir  som små og store krummer.

Bag midt i ovnen 10-12 minutter til crumblen er bagt, men ikke for mørk. Tages ud af ovnen og afkøler let. Kan serveres afkølet eller lunt. 

Hyldeblomstmarinerede jordbær
250 g. friske jordbær
1 dl. koncentreret hyldeblomstsaft

Rens jordbærrene og skær dem i tynde skiver. Put dem i en skål og hæld hyldeblomstsaften over. Vend det forsigtigt rundt og lad stå på køl mindst 1 time og gerne natten over.

Kommentarer

Populære indlæg