Grove burgerboller


Grillsæsonen er over os, selvom vejret desværre ikke helt følger trop. Og hvis man gerne vil gøre lidt ekstra ud af grill-tilbehøret kan jeg anbefale, at man tager sig tid til at bage sine egne burgerboller. Selvom det er mere besværligt, så er de bare bedre og meget mere spændende end dem, man kan købe i en pose i supermarkedet. Hvis man bager en ordentlig portion, kan de også fint fryses ned, og så bare tøes op næste gang menuen står på burger.

Opskriften er en videreudvikling af den, man kan finde i de herre Brdr. Prices dejlige kogebog "Prices diner" - dog med lidt mindre smør og mere groft mel end i deres version, men stadig med en "blød og venlig skorpe", som de så poetisk udtrykker det i bogen.


Grove burgerboller (ca. 8 stk)
25 g. gær
3 dl. mælk
200 g. grahamsmel
300 g. hvedemel + ekstra til udrulning
1 tsk salt
1 tsk sukker
25 g. blødt smør
1 æg
Evt. sesamfrø

Lun mælken i mikroovn eller en gryde til det er lillefingervarmt. Hæld mælken i en røreskål og opløs gæren heri. Tilsæt grahamsmel, salt, sukker og det meste af hvedemelet og rør eller ælt dejen godt igennem - ca. 8 min. Hvis dejen er meget klistret tilsættes det sidste hvedemel. Herefter røres eller æltes det bløde smør grundigt i, til det er helt opløst i dejen. 

Dejen hæver nu overdækket på et lunt sted i 1 time. Herefter deles dejen i 8 stykker, som formes til flade boller og efterhæver ½ time under et rent klæde på en bageplade med bagepapir på. 

Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys evt. med sesamfrø. Bages 12-15 minutter. Hold øje med de ikke bliver for mørke.  

Når bollerne er kommet ud af ovnen, skal de køle af på en rist med et rent viskestykke over, så dampen gør dem bløde i stedet for sprøde.

Bollerne kan sagtens fryses og lunes igen ved en senere lejlighed.

Kommentarer

Populære indlæg