Gå videre til hovedindholdet

Mango lassi soft ice - og sommerferielæsning

Sommerferietid er også læsetid for mit vedkommende, og i år har jeg en række ret forskellige bøger at se frem til. Jeg er lige ved at blive færdig med Tayie Selasis "Ghana must go" ("Gå væk, Ghana" på dansk), som er fantastisk god og velskrevet. Faktisk så god at jeg ville ønske, den var endnu længere. Men når jeg er færdig med den, har jeg heldigvis en omfattende stak bøger, som jeg glæder mig til at læse. Øverst på listen finder man følgende tre bøger:

Maren Uthaug: "Hvor der er fugle" 
Jeg fik bogen af mine forældre i fødselsdagsgave. De kender deres datter ret godt, for jeg er vild med Marens blog (http://marensblog.dk/) og var godt underholdt af hendes debut-roman "Og sådan blev det". "Hvor der er fugle" er en slægtsroman, der følger en familie bosat på et fyrtårn ved Norges barske vestkyst og skulle være fuld af kærlighed, indavl, isolation og bedrag. Det lyder da mega-lovende, ikke?

Mithu M. Sanyal: "Voldtægt: Aspekter af en forbrydelse"
Titlen på bogen fra tyske kulturhistoriker Mithu M. Sanyal er måske ikke ligefrem opløftende, men når nogen besværer sig med at gå i dybden med at undersøge den sociale konstruktion af et tabuiseret og betændt fænomen, så er jeg på! Udover at beskæftige sig med den historiske udvikling af synet på voldtægt, skulle bogen også komme omkring så forskellige nutidige fænomener som nytårsurolighederne i Köln, rape culture på amerikanske campusser, gruppevoldtægter i Indien, og en præsidents  "Grab 'em by the pussy"-udtalelser. Men især (håber jeg) kan bogen være med til at nuancere og udfordre den nutidige diskurs om voldtægt ved at vise fænomenets politiske og historiske forankring. 

Peter Wohlleben: "Træernes hemmelige liv"
Endnu en tysk non-fiktion bog på top tre! Det er vist aldrig sket for mig før. Men at en bog om træer  har ligget på bestseller-listen i Tyskland, er nok til at give mig lyst til at læse den. Forfatteren er skovfoged, og det fantastiske ved bogen er, at den tillægger træerne menneskelige egenskaber og en form for fællesskab og bevidsthed, hvor de ældre træer "hjælper/oplærer" de yngre træer til f.eks. at spare på vandet i tørketid og kan "føle sig ensomme/mistrives", når de plantes helt alene og langt fra hinanden på en villavej. Det lyder jo som en blanding af videnskab og eventyr og helt sikkert som en bog, der er værd at læse.

Nu fik jeg helt lyst til at lægge mig ud på terrassen med en bog, så det vil jeg gøre, og bare hurtigt tilføje, at "dagens ret" er en mango lassi-inspiret is, som er lynhurtig at lave, og ifølge mine to døtre smager (and I quote) "fantastisk". Den er stort set baseret på mango og yoghurt og er frisk og cremet. Mums - og god læselyst!
Mango lassi soft ice (4 pers.)
250 g. frossen mango i tern (enten købt på frost eller frisk mango skrællet og skåret i tern og frosset ned; svarer ca. til 2 mangoer)
3 dl. neutral yoghurt
Saft fra ½ lime
2 spsk flydense honning
Usaltede, grofthakkede pistacienødder

Blend alle ingredienserne på nær nødderne til en helt glat masse (2-3 min.) og server starks som soft ice eller frys et par timer til en fastere is. Drys med grofthakkede pistacienødder.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)