Gå videre til hovedindholdet

Mango lassi soft ice - og sommerferielæsning

Sommerferietid er også læsetid for mit vedkommende, og i år har jeg en række ret forskellige bøger at se frem til. Jeg er lige ved at blive færdig med Tayie Selasis "Ghana must go" ("Gå væk, Ghana" på dansk), som er fantastisk god og velskrevet. Faktisk så god at jeg ville ønske, den var endnu længere. Men når jeg er færdig med den, har jeg heldigvis en omfattende stak bøger, som jeg glæder mig til at læse. Øverst på listen finder man følgende tre bøger:

Maren Uthaug: "Hvor der er fugle" 
Jeg fik bogen af mine forældre i fødselsdagsgave. De kender deres datter ret godt, for jeg er vild med Marens blog (http://marensblog.dk/) og var godt underholdt af hendes debut-roman "Og sådan blev det". "Hvor der er fugle" er en slægtsroman, der følger en familie bosat på et fyrtårn ved Norges barske vestkyst og skulle være fuld af kærlighed, indavl, isolation og bedrag. Det lyder da mega-lovende, ikke?

Mithu M. Sanyal: "Voldtægt: Aspekter af en forbrydelse"
Titlen på bogen fra tyske kulturhistoriker Mithu M. Sanyal er måske ikke ligefrem opløftende, men når nogen besværer sig med at gå i dybden med at undersøge den sociale konstruktion af et tabuiseret og betændt fænomen, så er jeg på! Udover at beskæftige sig med den historiske udvikling af synet på voldtægt, skulle bogen også komme omkring så forskellige nutidige fænomener som nytårsurolighederne i Köln, rape culture på amerikanske campusser, gruppevoldtægter i Indien, og en præsidents  "Grab 'em by the pussy"-udtalelser. Men især (håber jeg) kan bogen være med til at nuancere og udfordre den nutidige diskurs om voldtægt ved at vise fænomenets politiske og historiske forankring. 

Peter Wohlleben: "Træernes hemmelige liv"
Endnu en tysk non-fiktion bog på top tre! Det er vist aldrig sket for mig før. Men at en bog om træer  har ligget på bestseller-listen i Tyskland, er nok til at give mig lyst til at læse den. Forfatteren er skovfoged, og det fantastiske ved bogen er, at den tillægger træerne menneskelige egenskaber og en form for fællesskab og bevidsthed, hvor de ældre træer "hjælper/oplærer" de yngre træer til f.eks. at spare på vandet i tørketid og kan "føle sig ensomme/mistrives", når de plantes helt alene og langt fra hinanden på en villavej. Det lyder jo som en blanding af videnskab og eventyr og helt sikkert som en bog, der er værd at læse.

Nu fik jeg helt lyst til at lægge mig ud på terrassen med en bog, så det vil jeg gøre, og bare hurtigt tilføje, at "dagens ret" er en mango lassi-inspiret is, som er lynhurtig at lave, og ifølge mine to døtre smager (and I quote) "fantastisk". Den er stort set baseret på mango og yoghurt og er frisk og cremet. Mums - og god læselyst!
Mango lassi soft ice (4 pers.)
250 g. frossen mango i tern (enten købt på frost eller frisk mango skrællet og skåret i tern og frosset ned; svarer ca. til 2 mangoer)
3 dl. neutral yoghurt
Saft fra ½ lime
2 spsk flydense honning
Usaltede, grofthakkede pistacienødder

Blend alle ingredienserne på nær nødderne til en helt glat masse (2-3 min.) og server starks som soft ice eller frys et par timer til en fastere is. Drys med grofthakkede pistacienødder.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte