Gå videre til hovedindholdet

"Cheesecake" med rejer, rogn og rugbrøds-crumble


Sidste sommer holdt vi ferie i det sydlige Sverige (åh Sverige, jeg elsker at være i Sverige!), hvor jeg i Trelleborg fik serveret en slags opdateret udgave af rejecocktailen, som nærmest var en slags salt cheesecake med rejer, rogn og dild. Det var en ret, der var svær at udsætte noget på, men hvis jeg skulle nævne noget, den manglede, skulle det være en knasende konsistens, så i denne rekonstruktion har jeg tilføjet lidt rugbrødscrumble og radisser. Retten er hurtig at bikse sammen og udgør en dejlig og let lille sommerfrokost.


"Cheesecake" med rejer, rogn og rugbrøds-crumble (4 pers)
"Cheesecake"
200 g. flødeost (evt. light)
50 g. creme fraiche (evt. light)
1 spsk mayonaise (evt. light)
1 spsk. citronsaft
Lidt salt

200 g. spiseklare rejer (her store grønlandske rejer fra frost)
1 glas lakserogn (100 g.)
1 lille bundt radisser, renset og skåret i tynde skiver

3 skiver mørk rugbrød
1 spsk smør
God salt

Lidt dild

Start med "cheesecake'n": Bland flødeost, creme fraiche, mayonaise og citronsaft og rør det helt glat. Smag til med salt og stil på køl til det skal bruges.

Smuldr rugbrødsskiverne i mindre stykker og steg det på en varm pande med smør til det er knasende og sprødt. Hold øje med, at det ikke brænder på og rør rundt i det ind i mellem.

Rens og skær radisserne i tynde skiver.

Arranger retten med "cheesecake" nederst. Drys med den let afkølede rugbrødscrumble, og læg rejerne fint til rette herpå. Kom en generøs klat rogn på hver anretning og pynt med radisser og lidt dild. 

Serveres straks eller opbevares på køl til servering (her går lidt af rugbrødens sprødhed tabt, men det smager stadig ganske udemærket).


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)