Gå videre til hovedindholdet

Ukrainebrød


Det her brød har jeg nok bagt de første 20 gange - sådan slag på tasken. Opskriften stammer fra en gammel bagebog, jeg fandt engang i et antikvariat (titel: "Godt brød". Nuff said). Der bliver ikke givet nogen forklaring på, hvorfor det hedder Ukrainebrød, og jeg aner ikke, om det er, fordi man rent faktisk bager denne slags brød i Ukraine - eller om det er lidt ligesom med franskbrød, der bare hedder franskbrød uden at have noget med Frankrig at gøre. Jeg ved bare, at det er en opskrift, der aldrig er mislykkedes for mig, og at den giver et supergodt og smagfuldt, let syrligt brød, der holder sig godt og saftigt i et par dage. Perfekt til en kop eftermiddagskaffe eller som morgenbrød på en søndag.


Ukraine-brød (2 mellemstore brød)
25 g gær
½ l. kærnemælk
2 tsk salt
½ tsk sukker
4 spsk smagsneutral olie
500 g. sigtemel
Ca. 250 g hvedemel

Rør gæren ud i den kolde kærnemælk og bland herefter olie, salt og sukker i. Rør sigtemelet i, og rør så hvedemelet i lidt ad gangen - det er ikke sikkert dejen kan tage det hele. Dejen skal være fast, men ikke tør. Dejen æltes godt igennem og hæver i skålen under et fugtigt klæde i 1½ time. Herefter slås dejen ned, deles i to dele, der formes til runde brød. Brødene lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og efterhæver 45 minutter.

Brødene skal ikke snittes eller pensles, men bages nederst i ovnen ved 175 grader i ca. 45 minutter. Afkøles før det skæres.



Kommentarer

  1. Helt enig. Det er et skønt og dejligt brød, som jeg har bagt siden 1970’erne. Min familie elsker det. Hanne Lunow

    SvarSlet
  2. Ukraine-brød måske fordi, at det smager bedst hvis mæl kommer fra Ukraine. I 1932-33 alt ukrainsk hvede blev konfiskeret af soviet union og solgt til Europa , mens ca 4 mio. ukrainerne døde af sult :(

    SvarSlet
    Svar
    1. Mad er også politisk. Mange madretter har en barsk historie bag sig.

      Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)