Eton mess med is og hjemmelavet gufJeg er nødt til at indrømme, at jeg faktisk aldrig selv nåede at smage på dagens opskrift, den klassiske engelske dessert Eton mess. Mine to døtre på 6 og 8 år havde veninder på besøg, mens jeg lavede den, og ikke bare små-stressede de mig under fotograferingen af desserten ved at stå ved siden af og komme med "gode forslag" og spørge, om jeg ikke snart var færdig; de spiste simpelthen også hele beholdningen efterfølgende. Jeg nåede dog spørge dem, om det smagte godt, før de løb videre. Deres svar var: "Ja!? Ellers havde vi jo ikke spist op." #sommanspørgerfårmansvar.

Eton mess stammer så vidt vides fra Eton College og består i original-udgaven af jordbær, flødeskum og knust marengs. Jeg skiftede flødeskummet ud med is, fordi det ifølge kalenderen er sommer, og fordi is vel egentlig bare altid er en god ide. Og så greb det om sig, fordi jeg - så snart jeg havde tænkt is, marengs og bær - også tænkte guf og bærkompot. Så desserten endte med at blive en dansk sommer-udgave af den engelske klassisker. 

Eton mess med is og hjemmelavet guf (4 pers)

Marengs
75 g. æggehvider (ca. 1½ bægre past. æggehvide eller fra ca. 3 str. medium æg)
150 g sukker
Evt. lidt rød pastafarve

Tænd ovnen på 100 grader.
Pisk æggehviderne helt stive i en helt ren og tør skål. Der skal piskes længe så brug gerne en køkkenmaskine til dette eller i det mindste en el-pisker. Æggehviderne piskes indtil de er så stive, at man kan vende skålen på hovedet uden at hviderne falder ud (man behøver ikke nødvendigvis holde den ind over sit eget hoved, når man tester). Mens du stadig pisker, tilsættes sukkeret lidt ad gangen. Når al sukkeret er tilsat, piskes videre i ca. fem minutter til al sukkeret er opløst. Mrengsen skulle nu gerne være glat og skinnende. 

Hvis du gerne vil have farvet din marengs er det nu du skal dele den op i flere mindre portioner og blande farven grundigt i. Alternativt kan man male striber af farve på indersiden af en sprøjtepose før man putter marengsen i, for at få et mere marmoreret udtryk.

Kom marengsen i sprøjtepose med en tylle for enden (brug ny sprøjtepose og tylle for hver farve du vil bruge. Jeg brugte lidt forskellige tyller for at få forskellige former og størrelser. I så fald skal man bruge flere bageplader, fordi marengsene bliver færdige på forskellige tidspunkter). 

Sprøjt små marengs ud med lidt afstand imellem på én eller flere bageplader beklædt med bagepapir og bag dem midt i ovnen ca. 30-40 min. De er færdige, når de kan tages af bagepapiret uden at bunden hænger alt for meget fast i bagepapiret.

Lad afkøle på bagepariret på køkkenbordet.

Guf
1 bæger past. æggehvide 
75 g sukker
0,25 dl vand
Rød pastafarve

Kom vand og sukker i en gryde, og lad det simre under omrøring til al sukkeret er smeltet. Tag af varmen og lad køle lidt af, mens du pisker æggehviderne. Kom æggehviderne i en helt ren og tør skål og pisk dem helt stive med el-pisker eller køkkenmaskine. Hæld langsomt den endnu lidt varme sirup i, mens der stadig piskes. Bliv ved med at piske mindst 5 minutter til guffen er helt skinnende. Bland lidt rød farve i og pisk kort til farven er helt fordelt i guffen. Klar til brug!

Bær-cuolis
150 g. blandede bær (gerne fra frost)
50 g. sukker

Kom bær og sukker i en gryde, varm op til kogepunktet og lad det simre et par minutter - rør rundt ind i mellem. Lad køle ned til stuetemperatur før brug.

Herudover:
½ liter vanille-is
Friske bær (her jordbær og blåbær)
Evt. spiselige blomster

Læg skiftevis lag af is, bær og marengs (gerne let knuste) ovenpå hinanden i 4 skåle. Hæld lidt bær-coulis over. Top af med guf og marengs og evt. spiselige blomster til pynt. Spises straks.


Kommentarer

Populære indlæg