Gå videre til hovedindholdet

Indisk banan-kulfi med kardemomme og nødder

Er det ikke næsten is-vejr i dag?

Selvom det er lige som om, at sommeren bare ikke rigtigt har tænkt sig at komme i gang, og selvom man (jeg!) er på skrump, så sker der det, at man ind i mellem simpelthen bare er nødt til at spise noget is. Og denne is - en indisk kulfi - er endda ret artig og slankekurs-venlig, da den er baseret på bananer og yoghurt og så det lidt oversete krydderi kardemomme, som tit og noget uretfærdigt står i skyggen af kanel, som bare er all over the place. Men i denne cremede is kommer kardemommen til sin ret på sin egen subtile måde. Og så er dette en slags instant kulfi, fordi den er baseret på frosne bananer. Derfor kan den hurtigt laves, umiddelbart før den skal spises, men kan også fryses og gemmes til senere, hvis man er den type.
Kulfi er en form for kold dessert eller is, der er populær i Indien og i landene deromkring og fås med mange forskellige smage og laves traditionelt med kondenseret mælk, der karameliseres, smagssættes og fryses. Og det lyder jo riiiigtig lækkert og er helt sikkert noget, jeg vil forsøge mig med, når jeg har tabt i omegnen af 10 kilo, dvs. det sandsynligvis først bliver næste sommer. Men indtil videre er jeg nu også godt tilfreds med denne udgave, som på én gang er cremet og knaser af nødder og er lynhurtig og nem at lave.
Banan kulfi med kardemomme og nødder (2 pers)
2 frosne bananer
2 dl. yoghurt
Evt. lidt vand
1-2 spsk lys agavesirup
Et nip kardemomme
1 dl blandede, hakkede nødder (her hassel- og pistacienødder) + ekstra til pynt

Put bananer, yoghurt, agavesirup og kardemomme i en blender og blend det helt glat. Hvis blenderen har svært ved at klare det, kan man tilsætte et par skefulde koldt vand. Smag til med sirup og kardemomme. Hæld i en skål og bland de hakkede nødder i. Spis med det samme eller stil det i fryseren 1-2 timer, til det er blevet en fast is. Server med flere hakkede nødder.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...