Gå videre til hovedindholdet

Indisk banan-kulfi med kardemomme og nødder

Er det ikke næsten is-vejr i dag?

Selvom det er lige som om, at sommeren bare ikke rigtigt har tænkt sig at komme i gang, og selvom man (jeg!) er på skrump, så sker der det, at man ind i mellem simpelthen bare er nødt til at spise noget is. Og denne is - en indisk kulfi - er endda ret artig og slankekurs-venlig, da den er baseret på bananer og yoghurt og så det lidt oversete krydderi kardemomme, som tit og noget uretfærdigt står i skyggen af kanel, som bare er all over the place. Men i denne cremede is kommer kardemommen til sin ret på sin egen subtile måde. Og så er dette en slags instant kulfi, fordi den er baseret på frosne bananer. Derfor kan den hurtigt laves, umiddelbart før den skal spises, men kan også fryses og gemmes til senere, hvis man er den type.
Kulfi er en form for kold dessert eller is, der er populær i Indien og i landene deromkring og fås med mange forskellige smage og laves traditionelt med kondenseret mælk, der karameliseres, smagssættes og fryses. Og det lyder jo riiiigtig lækkert og er helt sikkert noget, jeg vil forsøge mig med, når jeg har tabt i omegnen af 10 kilo, dvs. det sandsynligvis først bliver næste sommer. Men indtil videre er jeg nu også godt tilfreds med denne udgave, som på én gang er cremet og knaser af nødder og er lynhurtig og nem at lave.
Banan kulfi med kardemomme og nødder (2 pers)
2 frosne bananer
2 dl. yoghurt
Evt. lidt vand
1-2 spsk lys agavesirup
Et nip kardemomme
1 dl blandede, hakkede nødder (her hassel- og pistacienødder) + ekstra til pynt

Put bananer, yoghurt, agavesirup og kardemomme i en blender og blend det helt glat. Hvis blenderen har svært ved at klare det, kan man tilsætte et par skefulde koldt vand. Smag til med sirup og kardemomme. Hæld i en skål og bland de hakkede nødder i. Spis med det samme eller stil det i fryseren 1-2 timer, til det er blevet en fast is. Server med flere hakkede nødder.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)