Klassisk cheesecake med lemon curd og friske bær


Min dejlige mand er folkeskolelærer, og - lad mig bare sige det lige ud - der er ikke ret mange frynsegoder forbundet med dét job. Dog underviser han i hjemkundskab (hedder det stadig det? Madkundskab?), og det betyder, at han ind imellem op til ferierne har lidt rester med hjem, som ikke kan holde sig over længere tid. Det kan være et par peberfrugter eller en liter mælk. Op til sommerferien havde han flødeost med hjem. Og når jeg tænker flødeost, tænker jeg cheesecake, så det var jeg jo nærmest tvunget til at lave for at undgå madspild (sorry, slankekur!).

Denne cheesecake-opskrift er meget klassisk og smager friskt og sommerlækkert med lemon curd og friske bær ovenpå. Der bliver brugt husblas i denne oskrift; en ingrediens som jeg selv tidligere har været noget utryg ved (efter en meget nasty og trevlet citronfromage-oplevelse i netop hjemkunskab i folk'eren), men som jeg over tid har fået det meget bedre med, og som jeg giver grundig instruktion i i opskriften. 

En dejlig kage til en kop sommer-eftermiddags-kaffe.


Cheesecake med lemon curd og friske bær (6-8 pers.)
Cheesecake
200 g. digestive kiks
100 g. smør
2 blade husblas
300 g. neutral flødeost
75 g. flormelis
Revet skal fra ½ usprøjtet citron
2 dl. piskefløde

Knus kiksene til krummer ved enten at putte kiksene i en pose, lukke den og knuse dem med en kagerulle eller (nemmere) i en food processor. Smelt smørret og bland det i krummerne.

Beklæd en springform på ca. 20 cm i diameter med bagepapir og pres kikseblandeingen godt ned i bunden. Sørg for at overfladen er ca. lige tyk over det hele.

Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand (frygt ikke husblassen - det skal nok gå fint!). I en større skål piskes flødeost med flormelis og revet citronskal. Pisk fløden til skum i endnu en skål. 

Tag husblassen op af vandet og put det i en kasserolle med det vand, der hænger ved den. Varm den meget forsigtigt op over lav varme og mens du hele tiden rører rundt i den med et piskeris. Så snart husblassen er helt smeltet, tages den af varmen, og der piskes 3 spsk af flødeskummet i for at temperere husblassen. Herefter kommes husblas-flødeskummen i flødeost-massen og blandes grundigt i med et piskeris (uden at piske for voldsomt - bare stille og roligt). Endelig vendes resten af flødeskummet i blandingen. 

Fordel flødeost-blandingen over kiksebunden i springformen og glat overfladen med en ske, så den bliver pæn og lige.

Stilles på køl minimum 2 timer, eller til flødeosten er stivnet.

Lemon curd

Derudover:
250-300 g. friske bær (her blåbær og brombær)
Evt lidt spiselige blomster (blomsterne på billedet er fra en skovsyre)

Cheesecaken tages forsigtigt ud af springformen og over på et fad eller en tallerken. Bunden er lidt skrøbelig, så vær forsigtig her. 

Før servering hældes lemon curd i rigelige mængder over cheesecaken, og kagen pyntes med bær og evt. spiselige blomster. Serveres straks eller stilles på køl til servering.


Kommentarer

Populære indlæg