Gå videre til hovedindholdet

Græsk grøntsagsfad med kopanisti og lynhurtige fladbrød


Jeg er klar over, at det kan se lidt omfattende ud med sådan et grøntsagsfad, men faktisk er det eneste, der kræver nogen som helst forberedelse dippen og de lynhurtige fladbrød. Derudover er det bare frugt og grønt, der skal arrangeres på et fad. På den måde er dette græsk-inspirerede fad den perfekte sommerferiemad, der er let og lækker og kun kræver et minimum af forberedelse. Alle kan vælge det, de bedst kan lide (=ingen brok... eller ihvertfald mindre brok fra børnene), og så kan man sidde og nippe af de gode sager, mens man nyder en god rødvin og (ihvertfald i teorien) den sidste aftensol på terrassen.

Kopanisti er en vidunderlig græsk dip, der hovedsageligt består af feta og røde peberfrugter og smager af sol og sommer - sødt, salt og cremet - det perfekte tilbehør til knasende, rå grøntsager og nybagte fladbrød.

Fladbrød (ca. 6 stk)
200 g. hvedemel
200 g. græsk yoghurt (eller anden neutral yoghurt)
2 tsk bagepulver
1 tsk fint salt

Mel, salt og bagepulver blandes sammen i en skål. Yoghurten blandes i, og dejen æltes, til den er glat og let klistret. Bland evt. lidt mere mel i, hvis den er meget klistret. Lad dejen hvile 10 minutter. Form dejen til 6 helt flade brød (3-4 mm i tykkelse) og varm en pande op, gerne en grillpande, så brødene får fine grill-striber). Steg 1 eller 2 brød ad gangen på den tørre, varme pande. De skal have 3-4 minutter på hver side. Brødene er bedst friskbagte. 

Kopanisti
250 g. fetaost
3 rød peberfrugt
2 spsk olivenolie
1 fed hvidløg
Rød peber (som i krydderiet peber, ikke flere peberfrugter)
Evt. salt

Tænd ovnen på 250 grader. De røde pebre befries for stok og frø og skæres i mindre stykker (ca. 3-4 stykker per peber). Peberfrugterne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og stilles i ovnen til de er godt brankede, 10-12 minutter. Herefter tages de ud og puttes (med en køkkentang eller lignende) over i en frostpose, der kan tåle varme, og der lukkes for posen. Lad stå mindst 10 min.

Imens peberfrugten står og køler lidt af, blendes feta med olivenolie, hvidløg og lidt peber.

Hæld peberfrugten ud af posen. Nu skulle skindet gerne have løsnet sig så meget, at det nemt kan pilles af. Pil skindet af og kasser. Kom det bløde "peberfrugtkød" ned til fetaosten og blend igen. Smag til med salt om nødvendigt.

Herudover:
Gulerødder i stave
Gode grønne og sorte oliven
Friske abrikoser
Ærter
Soltørrede tomater
Rød og gul peber i skiver
Saltmandler
Kirsebær
Citron i skiver


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte