Gå videre til hovedindholdet

Chili sin carne med søde kartofler og røde linser


Der er rigtig mange gode grunde til at spise mindre kød og mere grønt!

Ens eget helbred har bedre af mere grønt, og dyrevelfærden kunne sagtens tåle at blive rigtig meget bedre. Derudover er det vist efterhånden kun Donald Trump, der kan være i tvivl om, at vores blå planet er i vanskeligheder (eller i virkeligheden er det jo os mennesker, der ender med at være i seriøse vanskeligheder), og når man taler om klimabelastning, kan man ikke komme udenom at snakke om kød. 

Jeg tror ikke på moralisering og løftede pegefingre, men jeg tror heller ikke, at vi kommer udenom, at der skal mindre kød på bordet i fremtiden, og jeg prøver (med streg under prøver) selv at spise mindre kød. Nogle uger går det godt, og andre uger knap så godt. Det jeg især synes kan være svært er at lave fortrinsvis grøntsagsbaseret mad til min familie (hvor to af medlemmerne er meget glade for kød), og derudover er der nogen kød-retter, der bare er alt for lækre.

Chili con carne er én af den slags retter, man har svært ved at forestille sig værende lige så god uden kød, men jeg synes faktisk denne opskrift på chili sin carne (altså chili uden kød) er tæt på. Hemmeligheden er for det første at blende halvdelen af sovsen, så den får en silkeblød tekstur, for det andet at smage chilien til med masser af krydderier og endelig at komme lidt, god mørk chokolade i retten, for det tilføjer en god, "dyb" smag til retten. Prøv selv:-)
Chili sin carne (4-6 pers)
1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 tsk chili, gerne chipotle
½ tsk spidskommen
1 tsk paprika
½ tsk koriander
½ tsk kanel
1 sød kartoffel 
1-2 gulerødder
1 dl røde linser
3-4 dl. grøntsagsbouillon
1 ds hakkede tomater
1 ds kidney- eller sorte bønner
1 dl majs
25 g mørk chokolade
Salt og peber

Tilbehør:
Creme fraiche 
Frisk koriander
Finthakket rødløg
Frisk chili i tynde skiver
Revet cheddarost

Skær løget i tern og hvidløget i meget fine tern. Varm olien op i en stor gryde og kom løgene i sammen med alle krydderierne. Lad simre ved medium varme et par minutter.

Skræl den søde kartoffel og gulerødderne. Skær dem i mundrette stykker (ca. 1x1 cm), og lad dem stege med i gryden. Kom også linserne i. Skru op for varmen og kom bouillonen i, så grøntsagerne lige er dækket. Varm op til kogepunktet, skru lidt ned for varmen, kom et låg på gryden og lad retten simre ved medium varme i 20 min. 

Tag låget af gryden, og kom halvdelen af retten over i en varmefast skål og blend med en stavblender til retten er som en blød suppe.

Kom den blendede del tilbage i gryden og kom også de hakkede tomater og bønnerne (drænet) i og rør om. Smag til med salt og peber og kom herefter chokoladen i. Kom endelig majsene i, smag til en sidste gang, og lad retten varme igennem et par minutter. 

Server med alt tilbehøret. 

Chilien kan sagtens spises som sovs til ris - og så strækker den til endnu flere personer.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte