Chili sin carne med søde kartofler og røde linser


Der er rigtig mange gode grunde til at spise mindre kød og mere grønt!

Ens eget helbred har bedre af mere grønt, og dyrevelfærden kunne sagtens tåle at blive rigtig meget bedre. Derudover er det vist efterhånden kun Donald Trump, der kan være i tvivl om, at vores blå planet er i vanskeligheder (eller i virkeligheden er det jo os mennesker, der ender med at være i seriøse vanskeligheder), og når man taler om klimabelastning, kan man ikke komme udenom at snakke om kød. 

Jeg tror ikke på moralisering og løftede pegefingre, men jeg tror heller ikke, at vi kommer udenom, at der skal mindre kød på bordet i fremtiden, og jeg prøver (med streg under prøver) selv at spise mindre kød. Nogle uger går det godt, og andre uger knap så godt. Det jeg især synes kan være svært er at lave fortrinsvis grøntsagsbaseret mad til min familie (hvor to af medlemmerne er meget glade for kød), og derudover er der nogen kød-retter, der bare er alt for lækre.

Chili con carne er én af den slags retter, man har svært ved at forestille sig værende lige så god uden kød, men jeg synes faktisk denne opskrift på chili sin carne (altså chili uden kød) er tæt på. Hemmeligheden er for det første at blende halvdelen af sovsen, så den får en silkeblød tekstur, for det andet at smage chilien til med masser af krydderier og endelig at komme lidt, god mørk chokolade i retten, for det tilføjer en god, "dyb" smag til retten. Prøv selv:-)
Chili sin carne (4-6 pers)
1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 tsk chili, gerne chipotle
½ tsk spidskommen
1 tsk paprika
½ tsk koriander
½ tsk kanel
1 sød kartoffel 
1-2 gulerødder
1 dl røde linser
3-4 dl. grøntsagsbouillon
1 ds hakkede tomater
1 ds kidney- eller sorte bønner
1 dl majs
25 g mørk chokolade
Salt og peber

Tilbehør:
Creme fraiche 
Frisk koriander
Finthakket rødløg
Frisk chili i tynde skiver
Revet cheddarost

Skær løget i tern og hvidløget i meget fine tern. Varm olien op i en stor gryde og kom løgene i sammen med alle krydderierne. Lad simre ved medium varme et par minutter.

Skræl den søde kartoffel og gulerødderne. Skær dem i mundrette stykker (ca. 1x1 cm), og lad dem stege med i gryden. Kom også linserne i. Skru op for varmen og kom bouillonen i, så grøntsagerne lige er dækket. Varm op til kogepunktet, skru lidt ned for varmen, kom et låg på gryden og lad retten simre ved medium varme i 20 min. 

Tag låget af gryden, og kom halvdelen af retten over i en varmefast skål og blend med en stavblender til retten er som en blød suppe.

Kom den blendede del tilbage i gryden og kom også de hakkede tomater og bønnerne (drænet) i og rør om. Smag til med salt og peber og kom herefter chokoladen i. Kom endelig majsene i, smag til en sidste gang, og lad retten varme igennem et par minutter. 

Server med alt tilbehøret. 

Chilien kan sagtens spises som sovs til ris - og så strækker den til endnu flere personer.

Kommentarer

Populære indlæg