Gå videre til hovedindholdet

Chili sin carne med søde kartofler og røde linser


Der er rigtig mange gode grunde til at spise mindre kød og mere grønt!

Ens eget helbred har bedre af mere grønt, og dyrevelfærden kunne sagtens tåle at blive rigtig meget bedre. Derudover er det vist efterhånden kun Donald Trump, der kan være i tvivl om, at vores blå planet er i vanskeligheder (eller i virkeligheden er det jo os mennesker, der ender med at være i seriøse vanskeligheder), og når man taler om klimabelastning, kan man ikke komme udenom at snakke om kød. 

Jeg tror ikke på moralisering og løftede pegefingre, men jeg tror heller ikke, at vi kommer udenom, at der skal mindre kød på bordet i fremtiden, og jeg prøver (med streg under prøver) selv at spise mindre kød. Nogle uger går det godt, og andre uger knap så godt. Det jeg især synes kan være svært er at lave fortrinsvis grøntsagsbaseret mad til min familie (hvor to af medlemmerne er meget glade for kød), og derudover er der nogen kød-retter, der bare er alt for lækre.

Chili con carne er én af den slags retter, man har svært ved at forestille sig værende lige så god uden kød, men jeg synes faktisk denne opskrift på chili sin carne (altså chili uden kød) er tæt på. Hemmeligheden er for det første at blende halvdelen af sovsen, så den får en silkeblød tekstur, for det andet at smage chilien til med masser af krydderier og endelig at komme lidt, god mørk chokolade i retten, for det tilføjer en god, "dyb" smag til retten. Prøv selv:-)
Chili sin carne (4-6 pers)
1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 tsk chili, gerne chipotle
½ tsk spidskommen
1 tsk paprika
½ tsk koriander
½ tsk kanel
1 sød kartoffel 
1-2 gulerødder
1 dl røde linser
3-4 dl. grøntsagsbouillon
1 ds hakkede tomater
1 ds kidney- eller sorte bønner
1 dl majs
25 g mørk chokolade
Salt og peber

Tilbehør:
Creme fraiche 
Frisk koriander
Finthakket rødløg
Frisk chili i tynde skiver
Revet cheddarost

Skær løget i tern og hvidløget i meget fine tern. Varm olien op i en stor gryde og kom løgene i sammen med alle krydderierne. Lad simre ved medium varme et par minutter.

Skræl den søde kartoffel og gulerødderne. Skær dem i mundrette stykker (ca. 1x1 cm), og lad dem stege med i gryden. Kom også linserne i. Skru op for varmen og kom bouillonen i, så grøntsagerne lige er dækket. Varm op til kogepunktet, skru lidt ned for varmen, kom et låg på gryden og lad retten simre ved medium varme i 20 min. 

Tag låget af gryden, og kom halvdelen af retten over i en varmefast skål og blend med en stavblender til retten er som en blød suppe.

Kom den blendede del tilbage i gryden og kom også de hakkede tomater og bønnerne (drænet) i og rør om. Smag til med salt og peber og kom herefter chokoladen i. Kom endelig majsene i, smag til en sidste gang, og lad retten varme igennem et par minutter. 

Server med alt tilbehøret. 

Chilien kan sagtens spises som sovs til ris - og så strækker den til endnu flere personer.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...