Gå videre til hovedindholdet

Havre-scones


Scones er geniale.

Ikke bare smager de vidunderligt. De er også lynhurtige at bage, fordi de ikke skal hæve, men straks skal kastes ind i ovnen. Jeg er vild med de søde scones - hvad enten det er med frisk frugt, tørret frugt eller chokolade, men denne opskrift på en grovere variant med havre er slet ikke tosset. De er gode med ost, syltetøj, honning eller bare lidt (eller meget) smør på. Når de er helt friskbagte, smager de godt uden noget og præcis som de er.
Havrescones (8-10 stk)
1 dl havregryn
1 dl kogende vand
250 g. groft mel (f.eks. grahamsmel)
1 tsk fint salt
1½ tsk bagepulver
1 dl yoghurt naturel
50 g smør
Lidt mel til udrulning og lidt mælk til pensling
Lidt ekstra havregyn til drys

Sæt ovnen på 200 grader varmluft.

Bland havregryn og kogende vand i en lille skål og lad stå 10 min.

Bland mel, salt og bagepulver i en lidt større skål. Kom den kolde smør i og smuldr den ud i melet til det er som fint rasp. KOm yoghurt og havregrynsblanding i også og saml det hurtigt til en lidt klistret dej (den skal endelig ikke æltes, bare lige samles).

Kom dejen ud på et meldrysset bord. Klap den flad med hænderne så den er ca. 1½ cm tyk. Kom lidt mel på en udstikker eller et glas, der er ca. 7 cm i diameter og udstik scones af dejen. Saml resten af dejen og gentag til der ikke er mere dej.

Kom scones'ene på en bageplade beklædt med bagepapir, pensl med mælk og drys lidt havregryn over. Bag dem midt i ovnen i 12-15 min.

Smager bedst samme dag de er bagt, men kan evt. fryses ned og tøes op i ovnen ved 100 grader eller flækkes og ristes på brødristeren.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...