Gå videre til hovedindholdet

Havre-scones


Scones er geniale.

Ikke bare smager de vidunderligt. De er også lynhurtige at bage, fordi de ikke skal hæve, men straks skal kastes ind i ovnen. Jeg er vild med de søde scones - hvad enten det er med frisk frugt, tørret frugt eller chokolade, men denne opskrift på en grovere variant med havre er slet ikke tosset. De er gode med ost, syltetøj, honning eller bare lidt (eller meget) smør på. Når de er helt friskbagte, smager de godt uden noget og præcis som de er.
Havrescones (8-10 stk)
1 dl havregryn
1 dl kogende vand
250 g. groft mel (f.eks. grahamsmel)
1 tsk fint salt
1½ tsk bagepulver
1 dl yoghurt naturel
50 g smør
Lidt mel til udrulning og lidt mælk til pensling
Lidt ekstra havregyn til drys

Sæt ovnen på 200 grader varmluft.

Bland havregryn og kogende vand i en lille skål og lad stå 10 min.

Bland mel, salt og bagepulver i en lidt større skål. Kom den kolde smør i og smuldr den ud i melet til det er som fint rasp. KOm yoghurt og havregrynsblanding i også og saml det hurtigt til en lidt klistret dej (den skal endelig ikke æltes, bare lige samles).

Kom dejen ud på et meldrysset bord. Klap den flad med hænderne så den er ca. 1½ cm tyk. Kom lidt mel på en udstikker eller et glas, der er ca. 7 cm i diameter og udstik scones af dejen. Saml resten af dejen og gentag til der ikke er mere dej.

Kom scones'ene på en bageplade beklædt med bagepapir, pensl med mælk og drys lidt havregryn over. Bag dem midt i ovnen i 12-15 min.

Smager bedst samme dag de er bagt, men kan evt. fryses ned og tøes op i ovnen ved 100 grader eller flækkes og ristes på brødristeren.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte