Fastelavnsboller: Danmark vs. Sverige

Kampklar? Så er der fastelavnsbolle bake-off!

I Danmark kommer fastelavnsbollen i mange forskellige forklædninger (som bolle med creme og syltetøj, som creme i wienerdej eller som vandbakkelse med flødeskum). Men inden for de sidste par år er arvefjenden Sverige kommet på banen (ihvertfald i blog-land) med de marcipan- og flødeskumsfyldte kardemommeboller kaldet semlor.

Jeg har tidligere bagt og udbredt mig om, hvor vidunderligt svensk bagværk er (f.eks. her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/10/kardemummabullar-og-lidt-om-en.html), men kan det virkelig passe, at svensken laver en bedre fastelavnsbolle end dansken?!? 

Det måtte selvfølgelig testes, så derfor påtog jeg mig den hårde opgave at bage to forskellige slags fastelavnsboller: De svenske semlor og danske vandbakkelses-fastelavnsboller. 
Semla (som er semlor i ental) til venstre og danske fastelavnsboller til højre
Herefter var det blot at invitere et par venner med børn på besøg til fastelavnsbolle-smagning. Desværre kender jeg ingen svenskere, som ellers ville have været selvskrevne til at deltage. Vi endte med at være i alt 8 dommere (4 voksne, 4 børn), der alle tog opgaven meget alvorligt. Efter omhyggelig prøvesmagning og uddeling af point blev vinderen (med scoren 6-2)(indsæt trommehvirvel): Danmark!

Min egen personlige vinder er også Danmark. Selvom semlor er sindssygt lækre med den bløde marcipan, et strejf af kardemomme og rigeligt med blødt flødeskum, så er den også lidt tung. Den danske variant er bare uovertruffen med kombinationen af tynd dej, en anelse sød-syrlig syltetøj og kakao-glasur. Og så er der masser af creme i, og creme vinder altid i min bog!

Hvem er din vinder?
Svenske semlor med amaretto (8-10 stk)
Boller
2 dl mælk
25 g gær
1 æg
1 nip fint salt
25 g rørsukker
1 tsk kardemomme
350-400 g hverdemel + ekstra til udrulning
100 g blødt smør

Fyld
200 g marcipan
2 spsk mælk
2-3 spsk amaretto (kan udelades)
2,5 dl fløde

Pynt
Flormelis
Boller

Lun mælken til den er lillefingervarm. Smuldr gæren i en stor skål, hæld mælken over, og opløs gæren helt heri. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme samt størstedelen af melet og ælt dejen i en røremaskine i 5 min. Smørret skæres i mindre stykker og tilsættes lidt ad gangen til det er helt optaget i dejen. Rør dejen igennem for fuld skrue i 1 minut. Dejen skal være lidt klistret og glat. Tilsæt lidt ekstra mel, hvis dejen er meget klistret. Herefter sættes dejen til hævning et lunt sted i en time overdækket.

Slå dejen ned og del den i 8 eller 10 (alt efter hvor store semlor du vil have), tril dem til helt runde boller og lad dem efterhæve overdækket på en bageplade beklædt med bagepapir ½ time.

Bollerne bages 15-20 min ved 175 grader varmluft.

Bollerne afkøles helt.

Fyld
Rør marcipanen blød og glat med mælken og evt. amaretto. Pisk fløden til flødeskum.

Samling og pynt
Skær toppen af bollerne og udhul dem let, fyld marcipan i, top med flødeskum og læg bolle-låget på. Drys med flormelis - et voila, du har semlor.

Danske fastelavnsboller af vandbakkelses-dej (8-10 stk)
Vandbakkelser
2 dl vand
100 g smør
100 g hvedemel
1 dl æg, letpisket

Fyld
1 ps. vanillecremespulver
4 dl mælk
2 dl fløde
4-5 spsk af yndlings-syltetøjet (jeg brugte hindbærsyltetøj)

Pynt
50 g flormelis
1 stor tsk kakao
Lidt kogende vand
Hasselnøddeflager
Fastelavnsbolle

Vandbakkelser
Smelt vand og smør i en gryde. Når smørret er smeltet bringes smør-vandet op til lige under kogepunktet, tilsæt melet på én gang. Skru lidt ned for varmen og rør-rør-rør indtil massen samler sig til en "smørbolle".


Tag den af varmen og lad afkøle et par minutter eller tre. Tilsæt nu sammenpisket æg lidt ad gange. Rør mellem hver gang indtil ægget er helt optaget i dejen, før næste omgang æg tilsættes. Rør-rør-rør indtil dejen er glat, blank og fast.

Kom dejen i en sprøjtepose og klip et hul for enden på ca. 2 cm, og sprøjt dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir, så de er på størrelse med et hønseæg. Beregn god afstand mellem bollerne, da de gerne skulle hæve godt op.

Bag bollerne ved 175 grader varmluft i ca 15-20 min. Åbn ikke ovnen de første 15 min, for ellers kan vandbakkelserne klaske helt sammen. De skal puffe op og blive store og hule med masser af plads til cremen!

Lad vandbakkelserne køle helt af på en rist.

Creme Rør cremepulver sammen med mælk (efter anvisningen på pakken). Pisk fløden til en let flødeskum og vend den i cremen. 

Skær forsigtigevandbakkelserne halvt over med en skarp brødkniv, kom lidt syltetøj i bunden. Kom godt med creme ovenpå og luk bollen let sammen.

Pynt Rør flormelis og kakao sammen og kom en anelse kogende vand i, til du har en ikke for tynd glasur. Kom glasuren på vandbakkelserne og drys med hasselnøddeflager.

Kommentarer

Populære indlæg