Gå videre til hovedindholdet

Pizza con patate


Da jeg gik i 2.g. - og det var helt tilbage i 1992! Holy crap, mand - var vi på studietur til Rom. Vi var en sproglig klasse, men var afsted med vores naturfags-lærer under det meget tynde påskud, at vi skulle se på gamle viadukter. Jeg ved ikke, om det argument var gået i dag.

Vi var ikke en særligt velfungerende klasse, og turen var da heller ikke specielt uforglemmelig. Men Rom er jo Rom og helt fantastisk - og maden!

Overfor det hostel vi boede på lå verdens måske mindste pizzaria. Selve butikken var ihvertfald nærmest bare et hul i muren. Men de lavede helt eventyrligt gode pizzaer, og heriblandt den nok bedste pizza jeg nogensinde har smagt: En pizza con patate, dvs. en kartoffelpizza.

Jeg ville aldrig selv have fundet på at proppe kartoffel på en bar pizza-bund, men smagen holder max - også når man ikke længere er i Rom og blot prøver selv at genskabe den derhjemme i sit eget køkken. En sprød brødbund, kartofler, der både er chips-sprøde og saftigt-bløde og masser af salt og rosmarin. Yum!! Derudover er det en pizza, der er nem at lave og kun kræver ganske få ingredienser. Hvis man bruger færdiglavet pizzadej (og det er vi nogen, der ikke er for fine til at gøre meget tit ind i mellem), er det tilmed også en meget hurtig ret at bikse sammen. Den er god både til aftensmad og frokost. Jeg kan ikke gøre andet end at opfordre alle pizzafans til at prøve den.
Pizza con patate (8 mindre eller 1 stor)
Dej:
5 dl koldt vand
25 g gær
1 tsk sukker
1½ tsk salt
200 g groft hvedemel
3-400 g hvedemel, gerne tipo 00, der giver en sprød skorpe
Derudover: En anelse smagsneutral olie

Fuld:
4-5 mellemstore kartofler
2 spsk olivenolie
1 tsk flagesalt
1 tsk rosmarin

Opløs gæren i vandet og kom salt, sukker og mel i. Ælt eller rør i en røremaskine i ca. 10 min. Dejen skal være ret klistret. Dæk dejen til og lad den hæve enten 2 timer på køkkenbordet eller natten over i køleskabet.

Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Lad bagepladen blive inde i ovnen, så den bliver godt varm.

Skræl kartoflerne og brug et mandolinjern eller en skarp lille kniv til at skære dem i helt tynde skiver. Kom skiverne i en skål og hæld olivenolien over. Vend rundt med hænderne, så alle kartoflerne bliver dækket af lidt olie.

Find to stykker bagepapir frem og læg dem ud på køkkenbordet. Hvis du ikke allerede har hænderne fedtet godt ind i olivenolie, kommer du lidt olie på hænderne, slår dejen ned, deler den i 8 dele. Hver del bredes tyndt ud direkte på bagepapiret, til små pizzaer på ca. 10-15 cm i diameter. Det vigtigste er at de er tynde. 

Vask hænder og fordel kartoffelskiverne i et tyndt lag oven på dejen. Drys rundhåndet med salt og rosmarin. 

List forsigtigt den varme bageplade ind under bagepapiret med pizzaen på og bag midt i ovnen ca. 10-12 min - eller indtil dejen er sprød og kartoflerne er begyndt at tage lidt farve.

Smager godt både varme og ved stuetemperatur. Tåler fint at blive frosset ned.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte