Pizza con patate


Da jeg gik i 2.g. - og det var helt tilbage i 1992! Holy crap, mand - var vi på studietur til Rom. Vi var en sproglig klasse, men var afsted med vores naturfags-lærer under det meget tynde påskud, at vi skulle se på gamle viadukter. Jeg ved ikke, om det argument var gået i dag.

Vi var ikke en særligt velfungerende klasse, og turen var da heller ikke specielt uforglemmelig. Men Rom er jo Rom og helt fantastisk - og maden!

Overfor det hostel vi boede på lå verdens måske mindste pizzaria. Selve butikken var ihvertfald nærmest bare et hul i muren. Men de lavede helt eventyrligt gode pizzaer, og heriblandt den nok bedste pizza jeg nogensinde har smagt: En pizza con patate, dvs. en kartoffelpizza.

Jeg ville aldrig selv have fundet på at proppe kartoffel på en bar pizza-bund, men smagen holder max - også når man ikke længere er i Rom og blot prøver selv at genskabe den derhjemme i sit eget køkken. En sprød brødbund, kartofler, der både er chips-sprøde og saftigt-bløde og masser af salt og rosmarin. Yum!! Derudover er det en pizza, der er nem at lave og kun kræver ganske få ingredienser. Hvis man bruger færdiglavet pizzadej (og det er vi nogen, der ikke er for fine til at gøre meget tit ind i mellem), er det tilmed også en meget hurtig ret at bikse sammen. Den er god både til aftensmad og frokost. Jeg kan ikke gøre andet end at opfordre alle pizzafans til at prøve den.
Pizza con patate (8 mindre eller 1 stor)
Dej:
5 dl koldt vand
25 g gær
1 tsk sukker
1½ tsk salt
200 g groft hvedemel
3-400 g hvedemel, gerne tipo 00, der giver en sprød skorpe
Derudover: En anelse smagsneutral olie

Fuld:
4-5 mellemstore kartofler
2 spsk olivenolie
1 tsk flagesalt
1 tsk rosmarin

Opløs gæren i vandet og kom salt, sukker og mel i. Ælt eller rør i en røremaskine i ca. 10 min. Dejen skal være ret klistret. Dæk dejen til og lad den hæve enten 2 timer på køkkenbordet eller natten over i køleskabet.

Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Lad bagepladen blive inde i ovnen, så den bliver godt varm.

Skræl kartoflerne og brug et mandolinjern eller en skarp lille kniv til at skære dem i helt tynde skiver. Kom skiverne i en skål og hæld olivenolien over. Vend rundt med hænderne, så alle kartoflerne bliver dækket af lidt olie.

Find to stykker bagepapir frem og læg dem ud på køkkenbordet. Hvis du ikke allerede har hænderne fedtet godt ind i olivenolie, kommer du lidt olie på hænderne, slår dejen ned, deler den i 8 dele. Hver del bredes tyndt ud direkte på bagepapiret, til små pizzaer på ca. 10-15 cm i diameter. Det vigtigste er at de er tynde. 

Vask hænder og fordel kartoffelskiverne i et tyndt lag oven på dejen. Drys rundhåndet med salt og rosmarin. 

List forsigtigt den varme bageplade ind under bagepapiret med pizzaen på og bag midt i ovnen ca. 10-12 min - eller indtil dejen er sprød og kartoflerne er begyndt at tage lidt farve.

Smager godt både varme og ved stuetemperatur. Tåler fint at blive frosset ned.

Kommentarer

Populære indlæg