Mellemøstlig salat med perle-couscous, brændt citron og haydari-hummusEndnu et kapitel i frokost-sagaen.

Eftersom vores arbejdskantine holder lukket i tre måneder, har jeg været nødt til at tage tænkehatten på ift. at få lavet nogle (rugbrødsfrie) frokoster, jeg rent faktisk har lyst til at spise.

Denne mellemøstligt-inspirerede salat er både lækker, crunchy, cremet og mættende, og kommer man den i et syltetøjsglas, er det rent grab'n'go, som britterne ville sige. Dressingen er resultatet af et lykkeligt ægteskab mellem hummus (se evt. opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/10/mellemstligt-grntsagsfad-med-tyrkisk.html) og haydari (se evt. opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/10/cremet-tyrkisk-feta-dip-haydari-og-en.html), som kombinerer hummusens cremethed med haydarien salte og krydrede smag. Jeg har brugt perlecouscous, som smager herregodt. De kan fås hos etniske grøntsager, men ellers kan jeg anbefale, at man bruger perlespelt, som kan fås de fleste steder. Den brændte citron er lidt en luksus-ting. Man kan sagtens bare bruge almindelig citron, men det er helt vildt, hvad den lille gule frugt afgiver af væde, hvis man lige smider den under grillen i nogle minutter,

Forresten: Hvis man på billederne af salaten spejder efter de rødløg og friske krydderurter, der bliver nævnt i opskriften, så kommer man til at lede forgæves. Der skete det, at jeg synkron-udskældte mine to piger (der begge havde skruet godt op for både volumen og konfliktniveau og ned for petitessegrænsen) samtidig med, at jeg lavede salaten - og derfor var det først, da billederne var skudt, at det faldt mig ind, at der da manglede et eller andet... 

Pigerne og jeg er for længst blevet gode igen - og salaten er spist med velbehag.

Couscoussalat (2 pers)
3 dl perlecouscous (eller perlespelt)
½ rødløg
8-10 små tomater
½ agurk
1 god håndfuld saltede mandler (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/12/saltede-mandler.html
Lidt frisk mynte, basilikum og/eller persille
½ citron
1 spsk god olivenolie
Evt salt og peber

Haydari-hummus
1 ds kikærter (drænet)
2 spsk vand
1 fed hvidløg
1-2 tsk chili-sauce (eller mere)
Frisk citronsaft fra ½ citron
100 g feta
1 stor spsk tahin (kan udelades)
1 rød peber (stok og kerner fjernet)
Salt & peber

Kog couscous'en efter anvisningerne på pakken (typisk omkring 10 minutter), og lad den afkøle.

Skær tomat og agurk i tern og rødløg i små tern. Hak krydderurterne groft.

Sæt ovnen på grill-funktion. Skær ½ citron i tynde skiver og læg dem ind under grillen i 3-4 minutter eller til de begynder at tage farve. Lad dem afkøle let.

Bland tomat, agurk, løg, krydderurter og mandler i couscous'en. Dryp saft fra den brændte citron samt lidt olivenolie over, og bland godt. Smag evt. til med salt og paber (jeg synes ikke det er nødvendigt, da der er masser a smag i hummus'en)

Blend alle ingredienserne til haydari-hummusen igennem i et par minutter, til den er helt glat og cremet. Smag til med salt og peber.

Hvis salaten skal med på arbejde i et glas, så læg hussus'en nederst, så den ikke gør de andre ingredienser våde.

Kommentarer

Populære indlæg