Gå videre til hovedindholdet

1001 nats salat med tahindressing




Åh januar, for syv sytten da!

Den her måned er bare så lang og mørk og land og blæsende og lang og våd. Selvom jeg føler mig mega-over-heldig at være født i et rigt og demokratisk velfærdssamfund, så undrer det mig her om vinteren, hvordan vores forfædre i tidernes morgen kunne finde på at slå sig ned et sted, der er så mørkt, koldt og trist om vinteren. 

Anyhoo, så trænger jeg tit her i januar til en vitamin-indsprøjtning fra de varmere, mere eksotiske himmelstrøg - og det kan man heldigvis få i form af en salat fuld af farver og vitaminer, som denne 1001 nats salat med både appelsiner, pistacienødder og granatæbler og ikke mindst en virkelig lækker tahin-dressing. Prøv den, når det hele bliver lidt for gråt.
1001 nats salat (2-3 pers)
2½ dl perlecouscous
Kerner fra ½ granatæble
2 appelsiner
½ blomkål
½ rødløg
50 g. pistacienødder
2 spsk honning

Tahin-dressing
1 spsk tahin
½ tsk hvidløgspulver (eller ½ fed knust hvidløg)
2 spsk appelsinsaft
2-3 spsk koldt vand
Salt & peber

Kog perlecouscous'en efter anvisningen på pakken (typisk 10-12 min) og afkøl den.

Bland pistacienødder med honning og hæld blandingen ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom pladen i en 160 grader varm ovn i et kvarters tid. Rør lidt rundt i blandingen et par gange undervejs. Skil nødderne fra hinanden med en ske og lad afkøle.

Skær appelsinerne i skiver eller både, og skær blomkål og rødløg i tynde skiver. Bland forsigtigt salatens dele sammen og anret i en skål.

Rør alle ingredienserne til dressingen grundigt sammen, smag til og server sammen med salaten.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...