Creme-linserDet sker jo ind i mellem, at jeg kommer til at bage kage uden særlig anledning...

Den eneste anledning til at bage disse creme-linser er da også, at det er søndag, at jeg er ved at være ovenpå igen efter en ordentlig forkølelses-tur, og ikke mindst at jeg for længe siden lovede min mand at bage sådan nogle flettede boller med creme i midten, som vi så i et bagervindue på vores dejlige tur til Stockholm i efteråret (se her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/10/kardemummabullar-og-lidt-om-en.html). Hver gang jeg har bagt kage siden, har kommentaren været: "Det er en lækker kage du har bagt... men der er jo ikke creme i!?".

Det her er stadig ikke de svenske, flettede boller med kagecreme, som jeg lovede min mand at bage - dem må han have til gode lidt endnu - men der er da i det mindste creme i disse linser - masser af creme faktisk! De er lidt omstændelige at bage, men slet ikke svære, og så smager de virkelig dejligt. Creme og mørdej - a match made in heaven!
Creme-linser (6-8 stk)
Mørdej:
300 g mel
1 nip fint salt
100 g flormelis
150 g koldt smør
1 sammenpisket æg
Evt en smule iskoldt vand

Creme:
½ vanillestang
1 dl sukker
40 g majsstivelse
5 dl mælk
2 æggeblommer

Glasur:
1½ dl flormelis
3-4 tsk kogende vand
Pynt, f.eks. hakkede hasselnødder, stedmoderblomster eller guldstøv

Desuden:
6-8 linseforme, 6-8 cm i diameter

Mørdej:
Bland mel og flormelis i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det ud i melblandingen til det minder om rasp. Saml hurtigt dejen med det sammenpiskede æg. Hvis dejen stadig er smuldrende, så brug en anelse koldt vand til at samle dejen. Den skal bare samles, ikke æltes. Kom dejen på køl, mens du laver cremen.

Skær vanillekornene ud af vanillestangen og bland med lidt sukker, så det ikke klumper. Bland vanille, sukker og majsstivelse i en skål sammen med 1 dl mælk og æggeblommer. Resten af mælken koges op under omrøring. Når mælken lige nøjagtigt koger, kommes maizena-blandingen i og koges med under omrøring 5-10 sekunder til cremen begynder at stivne. Tag straks cremen af varmen, hæld den over i en kold skål, dæk den med husholdningsfilm lige ovenpå cremen (så den ikke danner skind), og stil den på køl.

Når både dej og creme er afkølede, tændes ovnen på 175 grader varmluft. 

Del dejen i 2/3 og 1/3. Rul de 2/3 tyndt ud på et meldrysset bord, og skær cirkler ud, som er ca 2 cm større end de forme du bruger. Kom forsigtigt dejen over i formene (jeg brugte forme med løse bunde, som er geniale, fordi dejen er nem at få ud efter bagning). Rør rundt i kagencremen og fordel den ovenpå dejen i formene - formene skal dog højst fyldes 2/3 dele op med creme.

Rul resten af dejen tyndt ud og udskær "låg", som trykkes fast i siderne ovenpå den underste dej. Overskydende dej skæres eller klemmes af og kasseres (eller spises). 

Kagerne bages i 12-15 minutter nederst i ovnen på en kagerist, til de er bagte og let gyldne i kanterne. 

Lad kagerne afkøle helt. Lav glasur af flormelis og lidt kogende vand og pynt kagerne med glasur og nødder, guldstøv, spiselige blomster eller lige hvad du har lyst til. 

Kommentarer

Populære indlæg