Gå videre til hovedindholdet

Creme-linserDet sker jo ind i mellem, at jeg kommer til at bage kage uden særlig anledning...

Den eneste anledning til at bage disse creme-linser er da også, at det er søndag, at jeg er ved at være ovenpå igen efter en ordentlig forkølelses-tur, og ikke mindst at jeg for længe siden lovede min mand at bage sådan nogle flettede boller med creme i midten, som vi så i et bagervindue på vores dejlige tur til Stockholm i efteråret (se her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/10/kardemummabullar-og-lidt-om-en.html). Hver gang jeg har bagt kage siden, har kommentaren været: "Det er en lækker kage du har bagt... men der er jo ikke creme i!?".

Det her er stadig ikke de svenske, flettede boller med kagecreme, som jeg lovede min mand at bage - dem må han have til gode lidt endnu - men der er da i det mindste creme i disse linser - masser af creme faktisk! De er lidt omstændelige at bage, men slet ikke svære, og så smager de virkelig dejligt. Creme og mørdej - a match made in heaven!
Creme-linser (6-8 stk)
Mørdej:
300 g mel
1 nip fint salt
100 g flormelis
150 g koldt smør
1 sammenpisket æg
Evt en smule iskoldt vand

Creme:
½ vanillestang
1 dl sukker
40 g majsstivelse
5 dl mælk
2 æggeblommer

Glasur:
1½ dl flormelis
3-4 tsk kogende vand
Pynt, f.eks. hakkede hasselnødder, stedmoderblomster eller guldstøv

Desuden:
6-8 linseforme, 6-8 cm i diameter

Mørdej:
Bland mel og flormelis i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det ud i melblandingen til det minder om rasp. Saml hurtigt dejen med det sammenpiskede æg. Hvis dejen stadig er smuldrende, så brug en anelse koldt vand til at samle dejen. Den skal bare samles, ikke æltes. Kom dejen på køl, mens du laver cremen.

Skær vanillekornene ud af vanillestangen og bland med lidt sukker, så det ikke klumper. Bland vanille, sukker og majsstivelse i en skål sammen med 1 dl mælk og æggeblommer. Resten af mælken koges op under omrøring. Når mælken lige nøjagtigt koger, kommes maizena-blandingen i og koges med under omrøring 5-10 sekunder til cremen begynder at stivne. Tag straks cremen af varmen, hæld den over i en kold skål, dæk den med husholdningsfilm lige ovenpå cremen (så den ikke danner skind), og stil den på køl.

Når både dej og creme er afkølede, tændes ovnen på 175 grader varmluft. 

Del dejen i 2/3 og 1/3. Rul de 2/3 tyndt ud på et meldrysset bord, og skær cirkler ud, som er ca 2 cm større end de forme du bruger. Kom forsigtigt dejen over i formene (jeg brugte forme med løse bunde, som er geniale, fordi dejen er nem at få ud efter bagning). Rør rundt i kagencremen og fordel den ovenpå dejen i formene - formene skal dog højst fyldes 2/3 dele op med creme.

Rul resten af dejen tyndt ud og udskær "låg", som trykkes fast i siderne ovenpå den underste dej. Overskydende dej skæres eller klemmes af og kasseres (eller spises). 

Kagerne bages i 12-15 minutter nederst i ovnen på en kagerist, til de er bagte og let gyldne i kanterne. 

Lad kagerne afkøle helt. Lav glasur af flormelis og lidt kogende vand og pynt kagerne med glasur og nødder, guldstøv, spiselige blomster eller lige hvad du har lyst til. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte