Gå videre til hovedindholdet

Shakshuka



Shakshuka er oprindeligt en nordafrikansk morgenmads-ret, der menes at stamme fra Tunesien, men nu findes i mange forskellige udgaver i det meste af det nordlige Afrika og mellemøsten. 

Det er nemt at forstå rettens popularitet. Den er nem, hurtig, kan varieres i det uendelige og smager skønt. Faktisk synes jeg sagtens, retten kan bruges som både frokost eller en supernem og hurtig aftensmad. Denne udgave er meget plain, men man kan sagtens fylde retten med ting som oliven, halloumi, chorizo, stegt aubergine, bønner og drysse med pinjekerner, feta eller anden ost og ikke mindst alverdens friske krydderurter. Faktisk betyder "shakshuka" så vidt jeg har kunnet finde ud af netop "blanding" eller et "mix" - så det er bare med at give den gas med ingredienserne.
Skakshuka (2-3 pers)
1 løg
3 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 rød peber
1 grøn peber
1 ds god hakket tomat
½ tsk chili eller cayennepeber
1 tsk paprika
1 tsk tørret koriander
1 tsk sukker
Salt & peber
2-3 æg (1 æg per person)

Tilbehør:
Frisk koriander og/eller persille
Ristet surdejsbrød


Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Hak løg og hvidløg fint og steg det i olivenolien i en pande, der kan tåle at komme i ovnen. Tilsæt alle krydderierne (pånær salt, peber og sukker), og lad dem stege med et minuts tid.

Skær rød og grøn peber i tern. Kom dem i panden og lad stege et minuts tid. Kom den hakkede tomat og en anelse sukker i. Lad simre 10-15 min. Smag til med salt og peber.

Tag panden af varmen og lav 2-3 små huller i sovsen (afhængigt af hvor mange æg, der skal bruges) og slå æggene ud heri. Kom panden i ovnen i 5-10 min - alt efter hvor flydende æggeblommen skal være.

Drys med friskhakkede krydderier og server straks med ristet brød.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...