Gå videre til hovedindholdet

Små frittatas med landskinke, tomat og basilikum-olie


Da min yngste datter fyldte 8 år tilbage i december (hvilket virker som for 100 år siden nu), holdt vi en lille familie brunch for hende, hvor vi fik forskellige lækkerier. Med til en god brunch hører næsten altid en ordentlig gang bacon og røræg, men af en eller anden grund havde jeg svært ved at overskue at lave sådan en portion oveni alt det andet vi også skulle have. Løsningen viste sig i form af disse nemme, små frittatas, som er en italiensk form for omelet. Det super smarte ved sådan nogle er 1) at man kan proppe snart hvad som helst i dem, 2) de passer sig selv i ovnen, 3) de er super nemme at lave, og 4) de er LÆKRE. Især var fødselsdagsbarnet meget begejstret for dem og spiste omkring tre (og det var bare hvad jeg så. Så måske flere). Og selvom vi spiste dem som brunch, dur de også fint som en nem aftensmad sammen med en god skive rugbrød. 

I denne udgave er der landskinke og tomat, men man kan komme snart sagt hvad som helst, man har lyst til, i dem, f.eks. peberfrugt, kogt broccoli, asparges, fetaost, gedeost, ærter, spinat og forskellige typer kød. De smager allerbedst helt nylavede, men hvis man er lige så pjattet med dem, som min yngste, går det også fint an at spise dem kolde (helst samme dag) eller genopvarmede. 
Mini frittatas med skinke, tomat og basilikum-olie (6 stk)
Olivenolie til formen
4 æg
50 g revet cheddar ost
½ dl mælk el. fløde
12 små tomater
3 skiver god landskinke el. anden god skinke
6 basilikumblade
Salt & peber

Basilikum olie
2 håndfulde basilikumblade
1 dl god olivenolie
Salt

Ekstra tomater og basilikumblade til servering

Instruktioner:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft, mens resten forberedes.

Pisk æg med mælk/fløde, ost og salt&peber.

Skær tomater i små skiver/tern og skær skinken i tern. Skær også basilikumbladene i mindre.

Smør 8 muffinforme godt med olivenolie (eller lignende), og fordel tomatskiver, skinke og basilikumblade i mindre stykker retfærdigt i de 8 forme. Fordel æggemassen i formene. Formene skal ikke fyldes helt op til kanten, da æggene hæver lidt.

Bages midt i ovnen i 20-25 min til de er netop gennembagte.

Lav imens basilikumolien ved at blende basilikum med olie og smag til med salt.

Spis frittataerne lune med basilikumolie og lidt ekstra tomat og basilikum. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)