Gå videre til hovedindholdet

Vietnamesisk agurkesalt



Jeg har haft et totalt soft spot for vietnamesisk mad, siden jeg for et par år siden spiste på den fine, lille vietnamesiske gadekøkken-restaurant Pho C&P i Århus C. Af en eller grund havde jeg inden da ikke rigtigt fattet, at det vietnamesiske køkken ingenting har at gøre med klassisk asiatisk take away (ikke et ondt ord om det i øvrigt!). Men det vietnamesiske køkken er friskt og sprødt - fuld af friske krydderurter og velsmag. Og sådan er det også me denne agurkesalat. 

Hvor den klassiske, danske agurkesalat (ikke et ondt ord om den heller!) er syrlig med tynde, bløde agurker, er denne sprød og sur-sød og knas fra sesamfrø og salte peanuts og masser af smag fra chili, koriander og mynte. Seriously yum og virkelig godt tilbehør til nogle af de lidt tunge vinterretter, f.eks. sammenkogte retter eller ovnretter. Oveni det er den super nem og hurtig at ryste ud af ærmet.   
Vietnamesisk agurkesalt
1 agurk
1 forårsløg
½ rød chili
2 spsk sesamfrø
3 spsk saltede peanuts
4 spsk risvinseddike
2-3 spsk flydende honning eller ahornsirup
Lidt frisk mynte og/eller koriander
Skær enderne af agurken, og skær den midt over på den lange led, og brug en teske til at skrabe kernerne ud af den. Skær nu agurken i halv-tykke skiver på ca. ½ cm. Skær forårsløget og chilien i tynde skiver. Kom agurk, forårsløger og chilien i en skål. 
Bland risvinseddike og honning og smag til - måske skal der lidt mere honning i. Hæld dressingen over agurkeblandingen og vend rundt, så agurkeskiverne bliver godt dækket.

Stil på køl til den skal bruges - gerne et par timer.

Lige før servering drysses salaten med sesamfrø (rist dem gerne på en tør pande et par minutter først), peanuts og friske krydderurter.

Holder sig fint et døgns tid på køl.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)