Gå videre til hovedindholdet

Vietnamesisk agurkesaltJeg har haft et totalt soft spot for vietnamesisk mad, siden jeg for et par år siden spiste på den fine, lille vietnamesiske gadekøkken-restaurant Pho C&P i Århus C. Af en eller grund havde jeg inden da ikke rigtigt fattet, at det vietnamesiske køkken ingenting har at gøre med klassisk asiatisk take away (ikke et ondt ord om det i øvrigt!). Men det vietnamesiske køkken er friskt og sprødt - fuld af friske krydderurter og velsmag. Og sådan er det også me denne agurkesalat. 

Hvor den klassiske, danske agurkesalat (ikke et ondt ord om den heller!) er syrlig med tynde, bløde agurker, er denne sprød og sur-sød og knas fra sesamfrø og salte peanuts og masser af smag fra chili, koriander og mynte. Seriously yum og virkelig godt tilbehør til nogle af de lidt tunge vinterretter, f.eks. sammenkogte retter eller ovnretter. Oveni det er den super nem og hurtig at ryste ud af ærmet.   
Vietnamesisk agurkesalt
1 agurk
1 forårsløg
½ rød chili
2 spsk sesamfrø
3 spsk saltede peanuts
4 spsk risvinseddike
2-3 spsk flydende honning eller ahornsirup
Lidt frisk mynte og/eller koriander
Skær enderne af agurken, og skær den midt over på den lange led, og brug en teske til at skrabe kernerne ud af den. Skær nu agurken i halv-tykke skiver på ca. ½ cm. Skær forårsløget og chilien i tynde skiver. Kom agurk, forårsløger og chilien i en skål. 
Bland risvinseddike og honning og smag til - måske skal der lidt mere honning i. Hæld dressingen over agurkeblandingen og vend rundt, så agurkeskiverne bliver godt dækket.

Stil på køl til den skal bruges - gerne et par timer.

Lige før servering drysses salaten med sesamfrø (rist dem gerne på en tør pande et par minutter først), peanuts og friske krydderurter.

Holder sig fint et døgns tid på køl.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig