Gå videre til hovedindholdet

Srilankansk fiske curry med ris i kokosmælk


Jeg er altid på udkig efter en god (og nem) fiskeret, for der kommer al for lidt fisk på middagsbordet her i hytten. Derfor er jeg vældig glad for at være stødt på denne fiske curry fra Sri Lanka. Den er hverdags-nem og hurtig at strikke sammen, den består af ingredienser man kan finde i de fleste supermarkeder, og så smager den helt fantastisk. Saucen er krydret uden at være brændende stærk, fisken er fast og saftig efter en kort tur i lime-marinade, og risen bidrager med kokos-sødme og bliver let klistrede på den fede måde. Jeg kan kun anbefale retten på det varmeste.
Srilankansk fiske curry med ris i kokosmælk (4 pers.)
4 gode stykker torsk, gerne lidt tykke (eller anden hvid fisk)
1 tsk gurkemeje
Saft fra 2 lime
Salt

Sauce:
1 spsk jordnøddeolie (eller olivenolie)
1 stort løg
1 gul og 1 rød peber
4 cm skrællet, frisk ingefær
2 fed hvidløg
½-1 frisk rød chili
1 tsk spidskommen
1 tsk kardemomme
1 tsk gurkemeje
1 ds hakket tomat
1 ds kokosmælk
Evt 1 tsk sukker
Salt

Ris:
1 ds kokosmælk
3 dl basmatiris
1 tsk salt
1-2 dl vand

Evt ekstra rød peber og koriander.

Instruktioner:
Start med at komme torsken i et fad og drys med gurkemeje og salt. Pres saften fra de to lime henover fiskestykkerne og vend dem forsigtigt rundt, så de bliver dækket af marinaden over det hele. Stil på køl ½ times tid. Start imens på sauce og ris.

Sauce:
Skræl løget og skær det midt over og skær det derefter i tynde skiver. Rens peberfrugt for stok og kerner og skær også den i tynde skiver. Hak ingefær, chili (med eller uden kerner alt efter hvor stærk saucen skal være) og hvidløgsfed fint. 

Varm olien i en pande og kom løg, hvidløg, chili og ingefær ved. Kom resten af krydderierne ved: Spidskommen, gurkemeje og kardemomme. Kom til sidst også peberfrugt ved. Steg ved middel varme til løget er blødt og gennemsigtigt, 2-3 minutter. Kom hakket tomat og kokosmælk ved og lad simre ca. 20 min, til saucen er kogt lidt ind. Smag til med salt.

Til risen kommes 1 dl. vand, kokosmælk og salt i en gryde og bringes i kog. Risene kommes i og simrer ved lav-middelvarme under låg i 12 min eller til de er mørre. Kig til risene ind i mellem og rør lidt rundt og tilsæt lidt mere vand, hvis de er ved at koge tørre. De bliver lidt klistrede (på den gode måde) pga. kokosmælken.

Lad risene stå under låg og sætte sig i ca 10 min. Imens lægges fiskestykkerne forsigtigt ned i den simrende sauce og koges med - først fem min på den ene side, så fem minutter på den anden, eller til den netop er gennemstegt (gennemkogt?).

Server straks ris, sauce og fisk, evt. med lidt ekstra chili, frisk koriander og fladbrød til.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...