Gå videre til hovedindholdet

Srilankansk fiske curry med ris i kokosmælk


Jeg er altid på udkig efter en god (og nem) fiskeret, for der kommer al for lidt fisk på middagsbordet her i hytten. Derfor er jeg vældig glad for at være stødt på denne fiske curry fra Sri Lanka. Den er hverdags-nem og hurtig at strikke sammen, den består af ingredienser man kan finde i de fleste supermarkeder, og så smager den helt fantastisk. Saucen er krydret uden at være brændende stærk, fisken er fast og saftig efter en kort tur i lime-marinade, og risen bidrager med kokos-sødme og bliver let klistrede på den fede måde. Jeg kan kun anbefale retten på det varmeste.
Srilankansk fiske curry med ris i kokosmælk (4 pers.)
4 gode stykker torsk, gerne lidt tykke (eller anden hvid fisk)
1 tsk gurkemeje
Saft fra 2 lime
Salt

Sauce:
1 spsk jordnøddeolie (eller olivenolie)
1 stort løg
1 gul og 1 rød peber
4 cm skrællet, frisk ingefær
2 fed hvidløg
½-1 frisk rød chili
1 tsk spidskommen
1 tsk kardemomme
1 tsk gurkemeje
1 ds hakket tomat
1 ds kokosmælk
Evt 1 tsk sukker
Salt

Ris:
1 ds kokosmælk
3 dl basmatiris
1 tsk salt
1-2 dl vand

Evt ekstra rød peber og koriander.

Instruktioner:
Start med at komme torsken i et fad og drys med gurkemeje og salt. Pres saften fra de to lime henover fiskestykkerne og vend dem forsigtigt rundt, så de bliver dækket af marinaden over det hele. Stil på køl ½ times tid. Start imens på sauce og ris.

Sauce:
Skræl løget og skær det midt over og skær det derefter i tynde skiver. Rens peberfrugt for stok og kerner og skær også den i tynde skiver. Hak ingefær, chili (med eller uden kerner alt efter hvor stærk saucen skal være) og hvidløgsfed fint. 

Varm olien i en pande og kom løg, hvidløg, chili og ingefær ved. Kom resten af krydderierne ved: Spidskommen, gurkemeje og kardemomme. Kom til sidst også peberfrugt ved. Steg ved middel varme til løget er blødt og gennemsigtigt, 2-3 minutter. Kom hakket tomat og kokosmælk ved og lad simre ca. 20 min, til saucen er kogt lidt ind. Smag til med salt.

Til risen kommes 1 dl. vand, kokosmælk og salt i en gryde og bringes i kog. Risene kommes i og simrer ved lav-middelvarme under låg i 12 min eller til de er mørre. Kig til risene ind i mellem og rør lidt rundt og tilsæt lidt mere vand, hvis de er ved at koge tørre. De bliver lidt klistrede (på den gode måde) pga. kokosmælken.

Lad risene stå under låg og sætte sig i ca 10 min. Imens lægges fiskestykkerne forsigtigt ned i den simrende sauce og koges med - først fem min på den ene side, så fem minutter på den anden, eller til den netop er gennemstegt (gennemkogt?).

Server straks ris, sauce og fisk, evt. med lidt ekstra chili, frisk koriander og fladbrød til.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt