Gå videre til hovedindholdet

Penne alla vodka



Pasta, åh pasta. Du hverdagens redningsmand. Du aftensmadens svar på The Flash. Hurtigt at lave, lækkert at spise, og selv ungerne gider at kaste det ind i førerhuset (for det meste).

Jeg har først for nyligt stiftet bekendtskab med denne skønne ret kaldet penne alla vodka, hvilket er en stor fejl, for retten er både lynhurtig og nem at lave, og så er det dejligt velsmagende, vinter-agtig comfort food, nu her mens vi venter på, om vi reelt tør tro på, at der er forår i luften i februar (der skal nok komme en eller anden dum vind fra Sibirien engang i marts-april og ødelægge det hele). Med andre ord, en fin hverdagsret, lavet af ingredienser man stort set allerede har i sit skab. Retten er børnevenlig og smager ikke af vodka. Vodkaen giver blot dybde til smagen (sammen med fløden, åh ja), og alkoholen fordamper, mens saucen simrer. Så no worries.

Og så beder jeg den ærede blog-læser bemærke, at jeg nu ENDELIG har fundet ud af, hvordan man laver sådan en oversigt med forskellige mad-kategorier, hvor man kan finde opskrifter på f.eks. "Suppe" eller "Fisk og skalddyr", eller hvad man nu måtte have lyst til ("Kage og cookies"!). Jeg håber, det fungerer og vil arbejde på at gøre det endnu nemmere at finde rundt på siden fremover. Oversigten finder man ved at klikke på de tre bjælker i bloggens venstre side, hvorved der skulle åbenbare sig en lille velkomst samt en overskrift ved navn Opskrifter, som man klikker sig ind på for at komme ind til oversigten. Man kan selvfølgelig også fortsat søge fritekst på bloggen i højre side under "Søg". Krydsede fingre herfra for, at det fungerer!
Penne alla vodka (2 pers)
200 g penne
2 fed hvidløg
1 nip chiliflager
1 spsk jomfru olivenolie
1 ds gode hakkede tomater
½-1 dl vodka
½ dl fløde
Salt og peber

Til servering:
Revet parmesan

Instruktioner:
Hak løg og hvidløg fint og steg dem bløde ved middelvarme i en pande med lidt olivenolie. Kom lidt chiliflager, hakket tomat og vodka i og lad simre, til saucen er kogt godt ind, men ikke er tør.

Kog imens pastaen al dente efter anvisningen på pakken. Er saucen kogt meget ind, kan der kommes lidt af kogevandet fra pastaen i. 

Smag saucen til med salt og peber. Bland fløden i, og smag til igen. Hæld vandet fra pastaen og vend pennene i saucen. Server straks med revet parmesan.

Kommentarer

  1. Hvad giver vodkaen helt præcist til retten, synes du? Altså, jeg synes at det er superfunky med 1 dl vodka i aftensmaden, men hvis man nu ikke lige ligger inde med det. Og hvordan påvirker det retten? Er bare nysgerrig...

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for dit gode spørgsmål! Jeg synes, vodkaen giver retten den der lidt udefinerbare dybde eller umami, som ellers kan være ret svær at opnå i en ellers ret lige-ud-af-landevejen tomat sauce. Så hvis man ikke lige ligger inde med en flaske vodka, kan man a) se retten som en god undskyldning for at købe sig sådan én eller b) skrue lidt op for nogle krydderurter eller måske erstatte vodkaen med noget rødvin.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...