Gå videre til hovedindholdet

Penne alla vodka



Pasta, åh pasta. Du hverdagens redningsmand. Du aftensmadens svar på The Flash. Hurtigt at lave, lækkert at spise, og selv ungerne gider at kaste det ind i førerhuset (for det meste).

Jeg har først for nyligt stiftet bekendtskab med denne skønne ret kaldet penne alla vodka, hvilket er en stor fejl, for retten er både lynhurtig og nem at lave, og så er det dejligt velsmagende, vinter-agtig comfort food, nu her mens vi venter på, om vi reelt tør tro på, at der er forår i luften i februar (der skal nok komme en eller anden dum vind fra Sibirien engang i marts-april og ødelægge det hele). Med andre ord, en fin hverdagsret, lavet af ingredienser man stort set allerede har i sit skab. Retten er børnevenlig og smager ikke af vodka. Vodkaen giver blot dybde til smagen (sammen med fløden, åh ja), og alkoholen fordamper, mens saucen simrer. Så no worries.

Og så beder jeg den ærede blog-læser bemærke, at jeg nu ENDELIG har fundet ud af, hvordan man laver sådan en oversigt med forskellige mad-kategorier, hvor man kan finde opskrifter på f.eks. "Suppe" eller "Fisk og skalddyr", eller hvad man nu måtte have lyst til ("Kage og cookies"!). Jeg håber, det fungerer og vil arbejde på at gøre det endnu nemmere at finde rundt på siden fremover. Oversigten finder man ved at klikke på de tre bjælker i bloggens venstre side, hvorved der skulle åbenbare sig en lille velkomst samt en overskrift ved navn Opskrifter, som man klikker sig ind på for at komme ind til oversigten. Man kan selvfølgelig også fortsat søge fritekst på bloggen i højre side under "Søg". Krydsede fingre herfra for, at det fungerer!
Penne alla vodka (2 pers)
200 g penne
2 fed hvidløg
1 nip chiliflager
1 spsk jomfru olivenolie
1 ds gode hakkede tomater
½-1 dl vodka
½ dl fløde
Salt og peber

Til servering:
Revet parmesan

Instruktioner:
Hak løg og hvidløg fint og steg dem bløde ved middelvarme i en pande med lidt olivenolie. Kom lidt chiliflager, hakket tomat og vodka i og lad simre, til saucen er kogt godt ind, men ikke er tør.

Kog imens pastaen al dente efter anvisningen på pakken. Er saucen kogt meget ind, kan der kommes lidt af kogevandet fra pastaen i. 

Smag saucen til med salt og peber. Bland fløden i, og smag til igen. Hæld vandet fra pastaen og vend pennene i saucen. Server straks med revet parmesan.

Kommentarer

  1. Hvad giver vodkaen helt præcist til retten, synes du? Altså, jeg synes at det er superfunky med 1 dl vodka i aftensmaden, men hvis man nu ikke lige ligger inde med det. Og hvordan påvirker det retten? Er bare nysgerrig...

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for dit gode spørgsmål! Jeg synes, vodkaen giver retten den der lidt udefinerbare dybde eller umami, som ellers kan være ret svær at opnå i en ellers ret lige-ud-af-landevejen tomat sauce. Så hvis man ikke lige ligger inde med en flaske vodka, kan man a) se retten som en god undskyldning for at købe sig sådan én eller b) skrue lidt op for nogle krydderurter eller måske erstatte vodkaen med noget rødvin.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)