Gå videre til hovedindholdet

Falafler m. tahindressing



Jeg elsker falafler (SURPRISE!!) og har selv forsøgt at lave dem flere gange, men er hver gang endt med at stå med sådan nogle lidt tørre falafel-krummer, der bare ikke vil hænge sammen og tilmed er noget tørre og søger ly i ganen, når man spiser dem. Måske er det, fordi jeg ikke frituresteger dem, eller måske er det fordi jeg bruger kikærter fra dåse, men jeg har simpelthen ikke tålmodighed til at udbløde og koge de små størrelser, så jeg har måttet finde på noget andet. Og det blev altså at tilsætte et æg, der ligesom kunne holde sammen på det hele (noget man også godt kunne bruge i livet helt generelt). 

Det er strider garanteret mod falaflens natur at blande sådan et æg i, men nu får jeg hurtige, sprøde, saftige og knap så porøse falafler. Her serveret med en frisk og cremet tahindressing.

Falafler m. tahindressing (ca. 20 stk)
Falafler
2 ds kikærter, drænet 
3 fed hvidløg
1 rødløg, skåret i 4
2 spsk tahin
1 tsk spidskommen
1 tsk koriander
Et bundt bredbladet persille
Saft af ½ citron
Salt
1 æg
Smagsneutral olie til stegning

Alle ingredienser pånær æg og olie blendes med en stavblender eller i en foodprocesser indtil du har en helt glat kikærte-fars uden klumper af hvidløg eller andre grimme overraskelser. Smag farsen til, måske den har brug for mere salt eller citron. Bland herefter ægget i - det skal røres godt ud i farsen.

Varm en pande godt op og put en spiseskefuld olie i. Steg falaflerne over en god varme. De er noget skrøbelige, så vend dem med en spatel og en venlig men bestemt hånd. Steges 2-3 minutter på hver side til de er sprøde udenpå, men bløde indeni.

Tahindressing
3 spsk tahin
Saft af ½ citron
2 spsk god olivenolie
½ fed hvidløg, presset
Salt
Evt lidt vand

Ingredienserne blandes godt og er herefter klar til brug. Bliver dog endnu bedre af lige at stå og hvile ½ times tid. Tilsæt lidt vand, hvis du synes dressingen er for tyktflydende.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...