Gå videre til hovedindholdet

Sprøde "natten-over" vafler med havregryn og kardemomme


 Morgenmads-sagaen fortsætter.



På sin vis er det heldigt, vi bor så langt fra en bager, for ellers havde weekend-morgenmaden måske bare bestået af helt almindelige rundstykker - som jeg i øvrigt elsker! Istedet er jeg begyndt at se det som en fin udfordring at finde på forskellige former for weekend-morgenmad, der er forholdvist nemt og hurtigt at lave - og lækkert ikke mindst. 

Jeg kan godt lide en morgenmad, der mætter uden at være al for tung, og i den kategori passer disse vafler perfekt. De er både mættende (pga. havregrynene), lækkert fluffy og sprøde, og med en masse friskskåret frugt til, får man efter min mening en skøn start på dagen. De er desuden hurtige at bage på dagen, fordi dejen laves med gær og hæver i køleskabet natten over. Dejen er derfor stort set klar til bagning i vaffeljernet om morgenen - der skal bare blandes æg i. Hurtigt, nemt og lækkert!




Natten-over vafler med frugt (8-10 vafler)
Aftenen før:
4 dl mælk
1 dl vand
20 g gær
½ tsk salt
½ tsk kardemomme
2 spsk sukker
2 dl havregryn
3 dl. hvedemel (eller 1 dl. groft mel og 2 dl. hvedemel)

Dagen efter:
2 æg
Lidt smør til stegning
Din yndlingsfrugt.

Mælk og vand blandes i en stor skål og gæren opløses heri. Resten af ingredienserne blandes i og der røres til der er ikke er klumper i dejen (andet end de små klumper, der skyldes havregrynene). Skålen dækkes med husholdningsfilm og sættes på køl natten over.

Om morgenen (eller når vaflerne skal spises) deles æggene i hvide og blomme. Blommerne blandes forsigtigt i dejen, der gerne skulle være hævet lidt eller ihvertfald være lidt boblende. Hviderne piskes stive og vendes forsigtigt i dejen. Hvis man ikke kan overskue at piske hviderne, piskes de to hele æg bare let sammen og blandes i dejen - det bliver også helt fint omend ikke helt så luftigt.

Vaflerne steges sprøde med lidt smør i et vaffeljern og spises med det samme draperet i rigelige mængder af din yndlingsfrugt.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...