Gå videre til hovedindholdet

Sprøde "natten-over" vafler med havregryn og kardemomme


 Morgenmads-sagaen fortsætter.



På sin vis er det heldigt, vi bor så langt fra en bager, for ellers havde weekend-morgenmaden måske bare bestået af helt almindelige rundstykker - som jeg i øvrigt elsker! Istedet er jeg begyndt at se det som en fin udfordring at finde på forskellige former for weekend-morgenmad, der er forholdvist nemt og hurtigt at lave - og lækkert ikke mindst. 

Jeg kan godt lide en morgenmad, der mætter uden at være al for tung, og i den kategori passer disse vafler perfekt. De er både mættende (pga. havregrynene), lækkert fluffy og sprøde, og med en masse friskskåret frugt til, får man efter min mening en skøn start på dagen. De er desuden hurtige at bage på dagen, fordi dejen laves med gær og hæver i køleskabet natten over. Dejen er derfor stort set klar til bagning i vaffeljernet om morgenen - der skal bare blandes æg i. Hurtigt, nemt og lækkert!




Natten-over vafler med frugt (8-10 vafler)
Aftenen før:
4 dl mælk
1 dl vand
20 g gær
½ tsk salt
½ tsk kardemomme
2 spsk sukker
2 dl havregryn
3 dl. hvedemel (eller 1 dl. groft mel og 2 dl. hvedemel)

Dagen efter:
2 æg
Lidt smør til stegning
Din yndlingsfrugt.

Mælk og vand blandes i en stor skål og gæren opløses heri. Resten af ingredienserne blandes i og der røres til der er ikke er klumper i dejen (andet end de små klumper, der skyldes havregrynene). Skålen dækkes med husholdningsfilm og sættes på køl natten over.

Om morgenen (eller når vaflerne skal spises) deles æggene i hvide og blomme. Blommerne blandes forsigtigt i dejen, der gerne skulle være hævet lidt eller ihvertfald være lidt boblende. Hviderne piskes stive og vendes forsigtigt i dejen. Hvis man ikke kan overskue at piske hviderne, piskes de to hele æg bare let sammen og blandes i dejen - det bliver også helt fint omend ikke helt så luftigt.

Vaflerne steges sprøde med lidt smør i et vaffeljern og spises med det samme draperet i rigelige mængder af din yndlingsfrugt.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...