Gå videre til hovedindholdet

Vietnamesisk Bánh mì med tun og lyn-pickled gulerod


Efter at have spist på Pho C&P i Århus er jeg blevet helt vild efter at prøve en masse vietnamesisk mad, og én af de ting det vietnamesiske køkken åbenbart er kendt for er bánh mì. Ordet bánh mì bruges vist egentlig bare til at betegne al slags brød, men bruges oftest i forbindelse med sandwich. Jeg var lidt overrasket over at finde en fransk baguette i en typisk vietnamesisk ret, men baguetten skyldes det franske kolonistyre i Vietnam/Fransk Indokina (du godeste, det land har en vild historie, hva!).

Bánh mì kan laves med alt muligt fyld, men jeg har valgt at gå den nemme (fiske)vej med fyld af tun og lyn-pickled gulerod. Og endnu en gang bliver jeg helt lykkelig over, at man kan få noget helt nyt ud af nogle råvarer, man tror, man kender ud og ind, bare ved at behandle og kombinere dem en smule anderledes. Bánh mì'en  her er hurtig at lave (med mindre man selv bager brødet, selvfølgelig), og det smager skønt og friskt. Man kan jo endda bare forberede de forskellige elementer og stille dem på spisebordet, og så lade familien selv samle hver deres bánh mì - og så er alle glade!


Banh mi med tun og pickled gulerod (2 stk.)

2 flüte, str. medium (eller ét stort flüte delt i to)

1 ds tun i vand
1 stilk bladselleri, i tynde skiver
1 lille rødløg, i små tern
2 spsk god mayonaise
Peber

2 gulerødder, groftrevne
5 spsk hvidvinseddike
5 spsk sukker

½ agurk i tynde skiver
1 middelstærk chilipeber, i tynde skiver
2-3 spsk ristede løg
Et bundt koriander
Evt. chilimayonaise
Evt. friskkværnet peber

Bland tun, bladselleri, rødløg, mayonaise og et par vrid friskkværnet peber i en skål. Stil på køl til det skal bruges.

I en anden skål blandes de groftrevne gulerødder med eddike og sukker. Lad stå og trække 15 minutter. Hæld herefter eddikken fra og vrid gulerodsstrimlerne, så de er fri for alt for meget eddikke. 

Lun evt. flütes'ene lidt i ovnen. Skær dem over og smør med chilimayo, hvis du vil have lidt ekstra bid. Fordel gulerod og agurker over bundene; herefter tun-blandingen. Drys rundhåndet med ristede løg, chili og koriander og giv peberkværnen et par vrid hen over hele herligheden, før flüte-toppen lægges på.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte