Vietnamesisk Bánh mì med tun og lyn-pickled gulerod


Efter at have spist på Pho C&P i Århus er jeg blevet helt vild efter at prøve en masse vietnamesisk mad, og én af de ting det vietnamesiske køkken åbenbart er kendt for er bánh mì. Ordet bánh mì bruges vist egentlig bare til at betegne al slags brød, men bruges oftest i forbindelse med sandwich. Jeg var lidt overrasket over at finde en fransk baguette i en typisk vietnamesisk ret, men baguetten skyldes det franske kolonistyre i Vietnam/Fransk Indokina (du godeste, det land har en vild historie, hva!).

Bánh mì kan laves med alt muligt fyld, men jeg har valgt at gå den nemme (fiske)vej med fyld af tun og lyn-pickled gulerod. Og endnu en gang bliver jeg helt lykkelig over, at man kan få noget helt nyt ud af nogle råvarer, man tror, man kender ud og ind, bare ved at behandle og kombinere dem en smule anderledes. Bánh mì'en  her er hurtig at lave (med mindre man selv bager brødet, selvfølgelig), og det smager skønt og friskt. Man kan jo endda bare forberede de forskellige elementer og stille dem på spisebordet, og så lade familien selv samle hver deres bánh mì - og så er alle glade!


Banh mi med tun og pickled gulerod (2 stk.)

2 flüte, str. medium (eller ét stort flüte delt i to)

1 ds tun i vand
1 stilk bladselleri, i tynde skiver
1 lille rødløg, i små tern
2 spsk god mayonaise
Peber

2 gulerødder, groftrevne
5 spsk hvidvinseddike
5 spsk sukker

½ agurk i tynde skiver
1 middelstærk chilipeber, i tynde skiver
2-3 spsk ristede løg
Et bundt koriander
Evt. chilimayonaise
Evt. friskkværnet peber

Bland tun, bladselleri, rødløg, mayonaise og et par vrid friskkværnet peber i en skål. Stil på køl til det skal bruges.

I en anden skål blandes de groftrevne gulerødder med eddike og sukker. Lad stå og trække 15 minutter. Hæld herefter eddikken fra og vrid gulerodsstrimlerne, så de er fri for alt for meget eddikke. 

Lun evt. flütes'ene lidt i ovnen. Skær dem over og smør med chilimayo, hvis du vil have lidt ekstra bid. Fordel gulerod og agurker over bundene; herefter tun-blandingen. Drys rundhåndet med ristede løg, chili og koriander og giv peberkværnen et par vrid hen over hele herligheden, før flüte-toppen lægges på.

Kommentarer

Populære indlæg