Gå videre til hovedindholdet

Pretzels

Jeg elsker pretzels! De har en sej, sprød, salt skorpe og et blødt, saftigt indre. 

Jeg troede, de stammede fra Tyskland eller USA, men det viser sig, at de første pretzels blev bagt af italienske munke allerede omkring år 600. Det er dælme et gammelt brød! Den måde brødet er snoet på, skal symbolisere arme krydset foran brystet, som var den traditionelle måde at stå på, når man bad. Derudover skulle de tre huller i brødet repræsentere den hellige tre-enighed. Det kan man jo tygge lidt på næste gang man spiser en pretzel. Mums!


Pretzels (12 store eller 8 store pretzels og 8 alm. boller)
1 kg mel + ekstra til udrulning
2,5 dl vand + 2 dl. vand
50 g gær
2,5 dl mælk
80 g smeltet smør
1 spsk maltsirup (kan udelades)
2 tsk alm. salt + 2 tsk groft havsalt

Herudover:

1 stor gryde
2,5 l. vand
50 g. natron
1 tsk salt

Dagen før:

Gæren røres ud i 2,5 dl håndvarmt vand i en mellemstor skål. 100 g. mel røres ud heri til der ikke er flere klumper i. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad stå på køkkenbordet natten over.

På dagen:

Bland gærblandingen sammen med resten af melet, håndvarm mælk, smeltet smør, maltsirup, salt og 2 dl håndlunken vand i en røreskål og rør på røremaskine/ælt i ca 10 min. til dejen har samlet sig og er blevet elastisk og glat. Tilsæt evt lidt mere vand, hvis dejen er meget tør.


Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og lad hæve 1½ time.


Slå dejen ned og læg den ud på et meldækket bord og del den i 12 boller, som rulles ud til pretzels (se evt. hvordan på Youtube, der har svar på alt: 

https://www.youtube.com/watch?v=uwy9c0foFTc) eller til boller, hvis du hellere vil have det.

Lad pretzels'ene hæve, mens du varmer vand med salt og natron i en stor gryde op til kogepunktet. Vandet skal simre, ikke bulderkoge. Nu skal pretzels'ene en ad gangen en tur ned i vandbadet. Vandet skal ikke bulderkoge, men være lige omkring kogepunktet. Læg en pretzel ned i vandet med en hulske og vend den efter 10 sekunder, så begge sider af den har været i vandet. Tag op med en hulske og lad dryppe lidt af, inden den lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og drys den evt. med lidt (eller meget) groft havsalt. 


Lad pretzels'ene stå og tørre lidt, mens ovnen varmer op til 200 varmluft. Bag dem 15-20 minutter midt i ovnen. De skal blive ret mørke. Lad dem køle af på en bagerist. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte