Gå videre til hovedindholdet

Pretzels

Jeg elsker pretzels! De har en sej, sprød, salt skorpe og et blødt, saftigt indre. 

Jeg troede, de stammede fra Tyskland eller USA, men det viser sig, at de første pretzels blev bagt af italienske munke allerede omkring år 600. Det er dælme et gammelt brød! Den måde brødet er snoet på, skal symbolisere arme krydset foran brystet, som var den traditionelle måde at stå på, når man bad. Derudover skulle de tre huller i brødet repræsentere den hellige tre-enighed. Det kan man jo tygge lidt på næste gang man spiser en pretzel. Mums!


Pretzels (12 store eller 8 store pretzels og 8 alm. boller)
1 kg mel + ekstra til udrulning
2,5 dl vand + 2 dl. vand
50 g gær
2,5 dl mælk
80 g smeltet smør
1 spsk maltsirup (kan udelades)
2 tsk alm. salt + 2 tsk groft havsalt

Herudover:

1 stor gryde
2,5 l. vand
50 g. natron
1 tsk salt

Dagen før:

Gæren røres ud i 2,5 dl håndvarmt vand i en mellemstor skål. 100 g. mel røres ud heri til der ikke er flere klumper i. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad stå på køkkenbordet natten over.

På dagen:

Bland gærblandingen sammen med resten af melet, håndvarm mælk, smeltet smør, maltsirup, salt og 2 dl håndlunken vand i en røreskål og rør på røremaskine/ælt i ca 10 min. til dejen har samlet sig og er blevet elastisk og glat. Tilsæt evt lidt mere vand, hvis dejen er meget tør.


Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og lad hæve 1½ time.


Slå dejen ned og læg den ud på et meldækket bord og del den i 12 boller, som rulles ud til pretzels (se evt. hvordan på Youtube, der har svar på alt: 

https://www.youtube.com/watch?v=uwy9c0foFTc) eller til boller, hvis du hellere vil have det.

Lad pretzels'ene hæve, mens du varmer vand med salt og natron i en stor gryde op til kogepunktet. Vandet skal simre, ikke bulderkoge. Nu skal pretzels'ene en ad gangen en tur ned i vandbadet. Vandet skal ikke bulderkoge, men være lige omkring kogepunktet. Læg en pretzel ned i vandet med en hulske og vend den efter 10 sekunder, så begge sider af den har været i vandet. Tag op med en hulske og lad dryppe lidt af, inden den lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og drys den evt. med lidt (eller meget) groft havsalt. 


Lad pretzels'ene stå og tørre lidt, mens ovnen varmer op til 200 varmluft. Bag dem 15-20 minutter midt i ovnen. De skal blive ret mørke. Lad dem køle af på en bagerist. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)