Pretzels

Jeg elsker pretzels! De har en sej, sprød, salt skorpe og et blødt, saftigt indre. 

Jeg troede, de stammede fra Tyskland eller USA, men det viser sig, at de første pretzels blev bagt af italienske munke allerede omkring år 600. Det er dælme et gammelt brød! Den måde brødet er snoet på, skal symbolisere arme krydset foran brystet, som var den traditionelle måde at stå på, når man bad. Derudover skulle de tre huller i brødet repræsentere den hellige tre-enighed. Det kan man jo tygge lidt på næste gang man spiser en pretzel. Mums!


Pretzels (12 store eller 8 store pretzels og 8 alm. boller)
1 kg mel + ekstra til udrulning
2,5 dl vand + 2 dl. vand
50 g gær
2,5 dl mælk
80 g smeltet smør
1 spsk maltsirup (kan udelades)
2 tsk alm. salt + 2 tsk groft havsalt

Herudover:

1 stor gryde
2,5 l. vand
50 g. natron
1 tsk salt

Dagen før:

Gæren røres ud i 2,5 dl håndvarmt vand i en mellemstor skål. 100 g. mel røres ud heri til der ikke er flere klumper i. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad stå på køkkenbordet natten over.

På dagen:

Bland gærblandingen sammen med resten af melet, håndvarm mælk, smeltet smør, maltsirup, salt og 2 dl håndlunken vand i en røreskål og rør på røremaskine/ælt i ca 10 min. til dejen har samlet sig og er blevet elastisk og glat. Tilsæt evt lidt mere vand, hvis dejen er meget tør.


Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og lad hæve 1½ time.


Slå dejen ned og læg den ud på et meldækket bord og del den i 12 boller, som rulles ud til pretzels (se evt. hvordan på Youtube, der har svar på alt: 

https://www.youtube.com/watch?v=uwy9c0foFTc) eller til boller, hvis du hellere vil have det.

Lad pretzels'ene hæve, mens du varmer vand med salt og natron i en stor gryde op til kogepunktet. Vandet skal simre, ikke bulderkoge. Nu skal pretzels'ene en ad gangen en tur ned i vandbadet. Vandet skal ikke bulderkoge, men være lige omkring kogepunktet. Læg en pretzel ned i vandet med en hulske og vend den efter 10 sekunder, så begge sider af den har været i vandet. Tag op med en hulske og lad dryppe lidt af, inden den lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og drys den evt. med lidt (eller meget) groft havsalt. 


Lad pretzels'ene stå og tørre lidt, mens ovnen varmer op til 200 varmluft. Bag dem 15-20 minutter midt i ovnen. De skal blive ret mørke. Lad dem køle af på en bagerist. 

Kommentarer

Populære indlæg