Gå videre til hovedindholdet

Salade Niçoise i picnic-glas


Efter en dejlig og meget mad-rig påske, får jeg hvert år lyst til kun at leve af salat - i hvertfald i nogle dage. Dagens ret er derfor den skønne, skønne franske salade niçoise, som her er lavet i en frokost version. Det er nemlig en stor ærgrelse for mig at være født i det eneste land i verden, hvor man hver dag spiser flade rugbrødsmadder til frokost. Det er sådan en kedelig spise - med mindre rugbrøddet er uanstændigt højt belagt eller lavet om til øllebrød eller rugbrødschips. Til daglig kan jeg heldigvis købe en god salat i kantinen på mit arbejde, men i weekenderne plejer jeg selv at lave en eller anden form for salat. I den forbindelse er jeg faldet over de smarte, såkaldte mason jar salads, som er helt almindelige salater, der er lavet i en glaskrukke, som er lige til at tage med i tasken, og som ser både fristende og smart ud.

Denne salade niçoise kan tages med til frokost eller på picnic. Den kan enten hældes ud på en tallerken eller spises direkte fra krukken, overhældt med den friske vinaigrette. Hvis man er smart, ganger man selvfølgelig opskriften op og serverer salaten til aftensmad - umiddelbart efter at man har komponeret sin egen fine salat-glaskrukke til at tage med på arbejde dagen efter - med dressingen on the side.


Salade Niçoise (1 x solid frokost)
Salat
3-4 kogte, kolde kartofler i mindre stykker
1/4 rødløg i fine tern
En lille håndfuld grønne bønner/haricot verts (de frosne er fine)
1 generøs skefuld soltørrede tomater i olie (afdryppede)
½ dåse tun, drænet
4-5 gode sorte oliven
En god håndfuld frisk spinat
1 kogt æg
En ren glaskrukke eller anden beholder

I bunden af krukken/beholderen lægges kartofler og rødløg. Herefter drysser de grønne bønner og de soltørrede tomater over. Tunen "løsnes" lidt med en gaffel og kommes ovenpå, skarpt forfulgt af de sorte oliven. Endelig toppes af med spinat og æg. Vent evt. med at skære ægget over til salaten skal spises.

Vinaigrette
1 spsk sennep (jeg foretrækker en mild/sød sennep)
1 tsk sukker
1 lille tsk salt
2 tsk hvidvinseddike
½ dl god olivenolie
2 spsk citronsaft (kan udelades)
1 spsk honning (kan udelades)

Rør sennep, salt, sukker og eddike godt sammen og tilsæt herefter olien lidt efter lidt, så dressingen samler sig. Rør herefter citron og honning i. Smag til med salt og sukker. Hæld dressingen i en separat beholder og høld først over salaten lige inden den skal spises.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte