Salade Niçoise i picnic-glas


Efter en dejlig og meget mad-rig påske, får jeg hvert år lyst til kun at leve af salat - i hvertfald i nogle dage. Dagens ret er derfor den skønne, skønne franske salade niçoise, som her er lavet i en frokost version. Det er nemlig en stor ærgrelse for mig at være født i det eneste land i verden, hvor man hver dag spiser flade rugbrødsmadder til frokost. Det er sådan en kedelig spise - med mindre rugbrøddet er uanstændigt højt belagt eller lavet om til øllebrød eller rugbrødschips. Til daglig kan jeg heldigvis købe en god salat i kantinen på mit arbejde, men i weekenderne plejer jeg selv at lave en eller anden form for salat. I den forbindelse er jeg faldet over de smarte, såkaldte mason jar salads, som er helt almindelige salater, der er lavet i en glaskrukke, som er lige til at tage med i tasken, og som ser både fristende og smart ud.

Denne salade niçoise kan tages med til frokost eller på picnic. Den kan enten hældes ud på en tallerken eller spises direkte fra krukken, overhældt med den friske vinaigrette. Hvis man er smart, ganger man selvfølgelig opskriften op og serverer salaten til aftensmad - umiddelbart efter at man har komponeret sin egen fine salat-glaskrukke til at tage med på arbejde dagen efter - med dressingen on the side.


Salade Niçoise (1 x solid frokost)
Salat
3-4 kogte, kolde kartofler i mindre stykker
1/4 rødløg i fine tern
En lille håndfuld grønne bønner/haricot verts (de frosne er fine)
1 generøs skefuld soltørrede tomater i olie (afdryppede)
½ dåse tun, drænet
4-5 gode sorte oliven
En god håndfuld frisk spinat
1 kogt æg
En ren glaskrukke eller anden beholder

I bunden af krukken/beholderen lægges kartofler og rødløg. Herefter drysser de grønne bønner og de soltørrede tomater over. Tunen "løsnes" lidt med en gaffel og kommes ovenpå, skarpt forfulgt af de sorte oliven. Endelig toppes af med spinat og æg. Vent evt. med at skære ægget over til salaten skal spises.

Vinaigrette
1 spsk sennep (jeg foretrækker en mild/sød sennep)
1 tsk sukker
1 lille tsk salt
2 tsk hvidvinseddike
½ dl god olivenolie
2 spsk citronsaft (kan udelades)
1 spsk honning (kan udelades)

Rør sennep, salt, sukker og eddike godt sammen og tilsæt herefter olien lidt efter lidt, så dressingen samler sig. Rør herefter citron og honning i. Smag til med salt og sukker. Hæld dressingen i en separat beholder og høld først over salaten lige inden den skal spises.

Kommentarer

Populære indlæg