Iskaffe-smoothie - og en boganmeldelse


En af mine absolut favorit-forfattere er nigerianske Chimamanda Ngozi Adichie. Hun har bl.a. skrevet den fabelagtige roman Americanah, hvor man primært følger den unge, nigerianske kvinde Ifemelu, der flytter til USA for at studere og her - nærmest for første gang - bliver opmærksom på race-spørgsmål og mange forskellige former for racisme. Bogen indeholder også en af de mest rørende og nervepirrende kærlighedshistorier, jeg kan huske at have læst. Det er en eminent velskrevet, rørende, tankevækkende og vedkommende bog, som jeg kun kan anbefale i vildskab. 

Men, men, men det er faktisk slet ikke Americanah, jeg vil anmelde her, men derimod Adichies seneste bog, Dear Ijeawele or a feminist manifesto in fifteen suggestions (På dansk Brev til en nybagt forælder: Et feministisk manifest i femten punkter), som vel nærmest må betegnes som en lille feministisk håndbog. Udgangspunktet for bogen er, at en af Adichies barndomsveninder søger råd hos hende om, hvordan hun skal opdrage sin datter feministisk, og bogen er Adichies svar til hende. I femten forslag forsøger hun at indkredse, hvad man som forældre skal gøre for at opdrage sit barn feministisk. 


Nogle af forslagene er  - ihvertfald set med mine øjne - meget lige ud af landevejen: Undgå kønsstereotyper, begge forældre skal deltage i opdragelse og praktiske gøremål, mv. Mest interessant synes jeg, det bliver, når det bliver lidt mere komplekst og subtilt, som når Adichie taler om at være opmærksom på sproget, og hvordan vi taler om hhv. mænd og kvinder. Som når kvinder "får lov" af deres mand til at forfølge en karriere eller når kvinder hyldes for noget, bare fordi de er kvinder. Adichie skriver, at det minder hende om ridderlighed, og præmissen for ridderlighed er kvindelig svaghed, mens den feministiske præmis er lighed. Bum!


Dear Ijeawele er en hurtigt læst lille sag, og hvis jeg skulle komme med en enkelt anke, ville det netop være, at jeg ville ønske, bogen var grundigere og mere uddybende. Jeg er - som altid og på alle måder - sulten efter mere. Bogen er velskrevet, ind i mellem ret sjov, og den giver meget fine, håndgribelige råd (som for eksempel: " 'Because you are a girl' is never a reason for anything. Ever"). Som mor til to piger sender jeg Adichie mange venlige tanker for bogen og ikke mindst for meget realistisk også at gøre opmærksom på, at selvom man skulle følge alle hendes råd til punkt og prikke, er det stadig ingen garanti for noget som helst. 


Med en abrupt overgang, så er dagens "ret" en is-kaffe smoothie, som er cremet og læskende og kan bruges både som tørstslukker, men også som et let morgenmads- eller mellemmåltid, da den er ret mættende på grund af bananen og mandelmælken. Den kan fint nydes, mens man læser Adichies bog ude på terrassen (godt pakket ind i en dyne, evt. med regntøj, hue og vanter på. Hvad sker der lige for dig, april?).Is-kaffe-smoothie (1 lige tilpas stort glas)
1 frossen banan i mindre stykker 
2 dadler uden sten
½ dl meget stærk, kold kaffe
3 dl kold mandelmælk
Masser af isterninger

Blend banan, dadler, kaffe og mandelmælk rigtig godt igennem - gerne en 3-4 minutter, så du slipper for små dadel- og bananstykker, men får en helt glat og cremet smoothie. Hæld på glas sammen med en masse isterninger. Man kan også blende isterningerne med i smoothien, så den bliver mere frappucino-agtig.Kommentarer

Populære indlæg