Gammeldags krydderkage med kærnemælk og hakkede pekannødder
Jeg kan virkelig godt lide både at bage og at smage kager, jeg ikke har prøvet før, men nogle gange får jeg bare en nostalgisk længsel efter min barndoms kager. Her er der især to, der stikker ud: Ud over den klassiske klassens time kage fra den husstandsomdelte Karolines Køkken kogebog, så ligger krydderkagen også meget højt på listen. Det er sådan en lidt ydmyg kage, der ikke ser ud af meget, men som gemmer på et saftigt indre og en sprød skorpe samt en delikat, varm og ikke for overvældende krydderi-smag, der adskiller den markant fra dens fætter, sandkagen.

Denne opskrift er ret traditionel, men jeg har dog pimpet krydderkagen lidt op ved at komme hakkede pekannødder i og ved at bruge min mest fancy kageform (som er mønstret og guldfarvet og ligner noget, der har været brugt som rekvisit i både Star Wars og Game of Thrones, og som - og her håber jeg virkelig ikke, at min mand læser med, for han er ikke er fan af omfangsrigt køkkenudstyr, der ikke jævnligt tages i brug - har stået ubrugt hen i et skab, siden jeg købte den for godt et år siden). Kagen smager dog lige så fortræffeligt, hvis den bages i en helt traditionel brødform.

Jeg har kun brugt en smule kanel i opskriften her, fordi jeg synes, at for meget kanel gør kagen for julet. Men det står én helt frit for at skrue op for krydderierne i det hele taget. Sådan som fordelingen er i opskriften herunder, rammer man efter min mening den klassiske 80'er krydderkage-smag, som er sød uden at være alt for sød og krydret uden at krydderierne slår én helt ud af kurs. 

Mine unger og deres to veninder, der prøvesmagte kagen, gav den alle thumbs op. Da jeg bad om mere ros en uddybende kommentar, gav min yngste datter mig allernådigst den enkle, men egentlig også fyldestgørende bemærkning: "Den smager rigtig godt". Og den dom er jeg faktisk selv helt enig i.


Gammeldags krydderkage med kærnemælk og hakkede pekannødder (14-16 pers.)
350 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk natron
1 strøget tsk fint salt
1 tsk kardemomme
1 tsk vanillesukker
½ tsk kanel
½ tsk stødt ingefær
½ tsk muskatnød
100 g hakkede pekannødder
3 store æg
150 g sukker
150 g farin
1 stort skrællet og revet æble
1½ dl smagsneutral olie
2 dl kærnemælk
Endvidere lidt smør og ekstra mel til at smøre bageformen

Instruktioner:
Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Bland mel grundigt med bagepulver, natron, salt, kardemomme, vanillesukker, kanel, stødt ingefær, muskatnød og hakkede pekannødder i en skål og stil til side.

Slå de tre æg ud i en stor skål og pisk dem let sammen. Kom sukker og farin i og pisk godt sammen - gerne et minuts tid. Kom herefter det revne æble i og rør igen godt rundt. Kom endelig olie i og rør godt sammen.

Kom nu æggeblandingen og kærnemælken i melblandingen - gerne af to omgange - og rør til alle dele er netop blandet.

Smør en bageform (eller to - for det er en stor portion) med smør og drys med mel. Hæld overskydende mel ud, så der bare er et tyndt lag tilbage i formen. Kom dejen i, og bag den ca. 35 til 40 minutter. Stik i kagen med en strikkepind: Kommer pinden op uden rå dej på, er kagen færdig.

Lad kagen afkøle 10-15 minutter i formen inden den tages ud. Drys den evt med lidt flormelis og spiselige blomster som pynt.

Kommentarer

Populære indlæg