Gå videre til hovedindholdet

Maple mustard salmon / Laks med ahornsirup og sennep



For nylig havde vi på mit arbejde udvekslingsbesøg helt fra Canada, og som tak for værtsskab (i mangel på et bedre ord) fik vi den fineste store flaske ahornsirup, som jeg fik lov til at forvalte på mine kollegers vegne og (forhåbentlig) til fælles glæde. Flere af mine kolleger foreslog først, at jeg kunne lave pandekager med sirup, men jeg tænkte, at selvom det unægteligt er lækkert, måtte vi da kunne lave noget mere originalt end det, så i de næste indlæg går vi maple syrup bonanza her på bloggen. 

Første ret i rækken er denne, som vores meget søde udvekslingsbesøgende sagde, at hun ofte selv spiste hjemme i Canada; nemlig laks med ahornsirup og sennep.

Og lad mig sige det lige ud: Det smager herregodt! Blandingen af den  barske sennep med den søde sirup, den salte soya og fedmen fra smør og laks er helt fantastisk. Og det er også en fantastisk nem ret at lave - det eneste man skal være opmærksom på, er at laksen ikke får for lang tid i ovnen, så den bliver tør. Laksen smager godt både varm og kold, og det er helt sikkert en ret, som man ikke skal skamme sig over at komme på påskebordet om et par uger! 

Nu er det ikke alle, der lige har fået ½ liter ahornsirup kastet i nakken af en flink canadier, og det er jo noget dyrt stads, men jeg er simpelthen i tvivl, om hvorvidt man kan bruge helt almindeligt mørkt sirup, som jo er mere overkommeligt i pris, i denne ret. Mest er jeg i tvivl, fordi jeg vil tro, at almindelig sirup brænder hurtigere på end ahornsirup. Så derfor vil jeg umiddelbart anbefale, at man investerer i the real deal til denne ret. Den overlabre smag er det hele værd!
Maple mustard salmon (4 pers)
4 stykker laks eller en hel, lille lakseside
25 g smør
50 g ahornsirup
2 tsk soya
2 tsk grovkornet sennep

Instruktioner:
Jamen, det er SÅ nemt! Det eneste, man skal være opmærksom på, er ikke at lade laksen få for længe i ovnen.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Læg laksen i et bagefast fad.

Smelt smørret og bland det med sirup, soya og sennep og hæld det med en ske ud over laksen, så fisken dækkes godt. 

Bag i ca. 15 min., men hold godt øje med at fisken ikke får for meget. Den skal være netop gennembagt, men ikke blive tør.

Server lige fra ovnen med en god salat eller ovnkartofler. Smager dog også godt afkølet dagen efter.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...