Gå videre til hovedindholdet

Lachha paratha


Jeg synes, nybagte fladbrød er helt uimodståelige. Og så er de er super gode som tilbehør til aftensmaden - især i forbindelse med krydrede retter, hvor de kan bøde for lidt af den stærke smag.

I det indiske køkken findes der oceaner af vidunderlige fladbrød. Det mest kendte er nok naan (eller nan) som er et blødt og  - som Brdr. Price ville sige det - imødekommende fladbrød (som i øvrigt er nemt at bage selv, se opskrift lige her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/03/naan.html). Jeg synes dog, det er noget uretfærdigt, at kun naan har vundet så stor udbredelse, så her kommer opskriften på et andet, virkelig skønt indisk fladbrød: Lachha paratha.

Lachha paratha stammer fra det nordlige Indien og er, skal det retfærdigvis siges, en smule mere omfattende at lave end mange andre fladbrød, fordi dejen her skal rulles ud og foldes og derefter rulles ud igen. Til gengæld er der ikke gær i dejen, så man sparer hæve-tiden. Dejen er på sin vis lidt a la en nem butterdej, hvor der smøres fedtstof på dejen, som derefter foldes. Dette brød er derfor nok både tids- og kaloriemæssigt mere en weekend-spise end et hverdags-brød. Til gengæld belønnes man så rigeligt for sine anstrengelser med et både blødt, sprødt og virkeligt velsmagende brød, der nærmest falder i flager af lækkerhed. Hvis det ikke er en god nok anbefaling, kan jeg fortælle, at mine to kræsne skønne piger flittigt har efterspurgt brødet, siden jeg bagte det første gang. 

Brødene er bedst lune og nybagte. Jeg vil desuden virkelig anbefale, at man anskaffer sig noget ghee (som er en type klaret smør, der fås hos de fleste asiatiske købmænd og i større fødevarebutikker), for det giver noget helt særligt til brødets smag. Som alternativ vil jeg tro, at man kan bruge smør (uden dog at have prøvet det!)... Nej, nej, nej, få skaffet noget ghee, som også er lækkert i SÅ mange andre indiske retter og som regel kan holde sig i 100 år! You won't regret it.
Lachha Paratha (4 stk)
250 g hvedemel (evt 200 g hvedemel og 50 g groft mel)
1 tsk sukker
1½ tsk fint salt
2 spsk smeltet ghee
1-2 dl varmt vand

Desuden:
Mel til æltning
3+2 spsk smeltet ghee

Instruktioner
Bland mel, sukker og salt i en stor skål. Kom den smeltede ghee i og nuldr godt ind i melet. Kom varmt vand i lidt ad gangen og ælt til du har en glat og meget fast dej. Lad dejen hvileved stuetemperatur i ½ time under et klæde.

Del dejen i 4 mindre portioner. Nu rulles hver bolle ud en ad gangen.

Rul en bolle ud så tyndt som muligt og smør lidt smeltet ghee ud på hele fladen. Strø også en anelse mel ud over fladen. 

Nu kommer det sjove: Begynd i den ene side og fold dejen ind over sig selv, som man ville gøre med en vifte, så dejen får mange lag. Stræk lidt i dejen på den lange led, så den bliver lidt længere. Begynd i den ene ende og sno dejen rundt om sig selv. så den nærmest ligner en snegl. Mas den lidt ned, så den ikke er så høj. Gentag med de andre tre boller. Lad dem hvile ved stuetemperatur i 20 min.
Rul hver bolle fladt ud med en kagerulle, så de er ca 25 cm i diameter (eller passer til din bedste pande). Brug gerne lidt mel til udrulningen.

Varm en tør pande godt op og bag hvert fladbrød ca. 1 minut på den side (men hold øje med de ikke brænder på). Vend den og kom lidt smeltet ghee på den stegte side. Vend igen efter 1 minuts tid, og kom ghee på den anden side. Vend den endnu et par gange til den er gylden på begge sider.

Lige før parathaerne serveres kan de knuses lidt sammen, så alle lag og flager bliver synlige. Bør spises varme og samme dag som de er lavet.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)