Gå videre til hovedindholdet

Lachha paratha


Jeg synes, nybagte fladbrød er helt uimodståelige. Og så er de er super gode som tilbehør til aftensmaden - især i forbindelse med krydrede retter, hvor de kan bøde for lidt af den stærke smag.

I det indiske køkken findes der oceaner af vidunderlige fladbrød. Det mest kendte er nok naan (eller nan) som er et blødt og  - som Brdr. Price ville sige det - imødekommende fladbrød (som i øvrigt er nemt at bage selv, se opskrift lige her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/03/naan.html). Jeg synes dog, det er noget uretfærdigt, at kun naan har vundet så stor udbredelse, så her kommer opskriften på et andet, virkelig skønt indisk fladbrød: Lachha paratha.

Lachha paratha stammer fra det nordlige Indien og er, skal det retfærdigvis siges, en smule mere omfattende at lave end mange andre fladbrød, fordi dejen her skal rulles ud og foldes og derefter rulles ud igen. Til gengæld er der ikke gær i dejen, så man sparer hæve-tiden. Dejen er på sin vis lidt a la en nem butterdej, hvor der smøres fedtstof på dejen, som derefter foldes. Dette brød er derfor nok både tids- og kaloriemæssigt mere en weekend-spise end et hverdags-brød. Til gengæld belønnes man så rigeligt for sine anstrengelser med et både blødt, sprødt og virkeligt velsmagende brød, der nærmest falder i flager af lækkerhed. Hvis det ikke er en god nok anbefaling, kan jeg fortælle, at mine to kræsne skønne piger flittigt har efterspurgt brødet, siden jeg bagte det første gang. 

Brødene er bedst lune og nybagte. Jeg vil desuden virkelig anbefale, at man anskaffer sig noget ghee (som er en type klaret smør, der fås hos de fleste asiatiske købmænd og i større fødevarebutikker), for det giver noget helt særligt til brødets smag. Som alternativ vil jeg tro, at man kan bruge smør (uden dog at have prøvet det!)... Nej, nej, nej, få skaffet noget ghee, som også er lækkert i SÅ mange andre indiske retter og som regel kan holde sig i 100 år! You won't regret it.
Lachha Paratha (4 stk)
250 g hvedemel (evt 200 g hvedemel og 50 g groft mel)
1 tsk sukker
1½ tsk fint salt
2 spsk smeltet ghee
1-2 dl varmt vand

Desuden:
Mel til æltning
3+2 spsk smeltet ghee

Instruktioner
Bland mel, sukker og salt i en stor skål. Kom den smeltede ghee i og nuldr godt ind i melet. Kom varmt vand i lidt ad gangen og ælt til du har en glat og meget fast dej. Lad dejen hvileved stuetemperatur i ½ time under et klæde.

Del dejen i 4 mindre portioner. Nu rulles hver bolle ud en ad gangen.

Rul en bolle ud så tyndt som muligt og smør lidt smeltet ghee ud på hele fladen. Strø også en anelse mel ud over fladen. 

Nu kommer det sjove: Begynd i den ene side og fold dejen ind over sig selv, som man ville gøre med en vifte, så dejen får mange lag. Stræk lidt i dejen på den lange led, så den bliver lidt længere. Begynd i den ene ende og sno dejen rundt om sig selv. så den nærmest ligner en snegl. Mas den lidt ned, så den ikke er så høj. Gentag med de andre tre boller. Lad dem hvile ved stuetemperatur i 20 min.




Rul hver bolle fladt ud med en kagerulle, så de er ca 25 cm i diameter (eller passer til din bedste pande). Brug gerne lidt mel til udrulningen.

Varm en tør pande godt op og bag hvert fladbrød ca. 1 minut på den side (men hold øje med de ikke brænder på). Vend den og kom lidt smeltet ghee på den stegte side. Vend igen efter 1 minuts tid, og kom ghee på den anden side. Vend den endnu et par gange til den er gylden på begge sider.

Lige før parathaerne serveres kan de knuses lidt sammen, så alle lag og flager bliver synlige. Bør spises varme og samme dag som de er lavet.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)