Gå videre til hovedindholdet

Bánh Xèo / Vietnamesiske pandekager med rejer og sur-sød dressing



Det vietnamesiske køkken er fantastisk. Fyldt med friske krydderurter, sprøde grøntsager og intense, men ikke for stærke smage.


Bánh Xèo er en vietnamesisk pandekage med fyld, som er en populær form for street food i Vietnam, og det forstår man godt. Bánh Xèo er sprøde og gyldne og fulde af gode sager som svinekød, rejer og friske krydderurter.

Bánh Xèo betyder direkte oversat noget i retning af "sydende pandekage" på grund af den lyd dejen laver, når den rammer den varme pande. Man kan selvfølgelig fylde dem med lige hvad man vil, men i denne udgave har jeg valgt rejer og - lidt utraditionelt - champignon for at give saft, kraft og fylde uden at bruge kød (som vi i klimakrisens navn forsøger at skære ned på her i huset). 

Der bruges rismel i pandekagedejen. Den kan købes i asiatiske butikker til en billig penge. Jeg har lidt svært ved at gennemskue, hvordan resultatet vil blive, hvis man blot bruger almindeligt hvedemel frem for rismel. Især fordi der ikke er æg i dejen - den gyldne farve stammer fra gurkemeje. Under alle omstændigheder er det værd at opstøve noget rismel, da denne mel giver ekstra sprøde pandekager. 


I den autentiske udgave af retten kommer man dejen på en varm pande og kommer derefter fyldet på, så det steger direkte sammen med  - og ind i - pandekagen. Da jeg bor sammen med nogle kræsenpinde typer, der ikke spiser hvad som helst, valgte jeg dog her at lave pandekager og fyld hver for sig. På den måde kan man stille pandekager og alle de forskellige typer fyld på bordet, og så kan de spisende selv fylde deres egen pandekage. Retten tager lidt tid at lave, så jeg ser den helt klart som en weekend-ret. 

Ăn ngon nhé!


Banh Xeo med rejer og nuoc cham dressing (4 pers)
Pandekagedej:
250 g rismel
1 spsk majsstivelse
½ tsk fint salt
1 tsk gurkemeje
1 ds kokosmælk
Ca. 2 dl koldt vand
2 hakkede forårsløg
Lidt smagsneutral olie til stegning

Fyld:
300 g store rejer (gerne fra frost, optøede)
1 bk champignoner, renset og i skiver
2-3 forårsløg i tynde skiver
Et par håndfulde bønnespirer
6-8 tyndtskårne radisser 
Friske mynteblade
Frisk koriander
Frisk, rød chili i tynde skiver

Nuoc cham dressing:
½ finthakket fed hvidløg
Saft fra 1 lime
3 tsk sukker
1 tsk fiskesauce (eller ½ tsk salt)
½ finthakket rød chili
1 spsk sød chilisauce

Instruktioner:
Start med at røre ingredienserne til dressingen sammen. Smag til og stil til side.

Til pandekagerne blandes rismel, majsstivelse, salt og gurkemeje. Herefter blandes kokosmælk og vand i til en meget tynd dej (kom evt. lidt ekstra vand i. Dejen skal være lidt tyndere end almindelig pandekagedej). Bland til sidst hakkede forårsløg i. Varm lidt olie på en pande og steg tynde, sprøde pandekager ved middelhøj varme - et par minutter på hver side. Læg de færdige pandekager på en tallerken.

Steg imens først champignon og derefter rejer i lidt olie på en anden pande.

Server pandekager og dressing sammen med fyldet i små skåle så folk selv kan samle deres pandekage.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...