Bánh Xèo / Vietnamesiske pandekager med rejer og sur-sød dressingDet vietnamesiske køkken er fantastisk. Fyldt med friske krydderurter, sprøde grøntsager og intense, men ikke for stærke smage.


Bánh Xèo er en vietnamesisk pandekage med fyld, som er en populær form for street food i Vietnam, og det forstår man godt. Bánh Xèo er sprøde og gyldne og fulde af gode sager som svinekød, rejer og friske krydderurter.

Bánh Xèo betyder direkte oversat noget i retning af "sydende pandekage" på grund af den lyd dejen laver, når den rammer den varme pande. Man kan selvfølgelig fylde dem med lige hvad man vil, men i denne udgave har jeg valgt rejer og - lidt utraditionelt - champignon for at give saft, kraft og fylde uden at bruge kød (som vi i klimakrisens navn forsøger at skære ned på her i huset). 

Der bruges rismel i pandekagedejen. Den kan købes i asiatiske butikker til en billig penge. Jeg har lidt svært ved at gennemskue, hvordan resultatet vil blive, hvis man blot bruger almindeligt hvedemel frem for rismel. Især fordi der ikke er æg i dejen - den gyldne farve stammer fra gurkemeje. Under alle omstændigheder er det værd at opstøve noget rismel, da denne mel giver ekstra sprøde pandekager. 


I den autentiske udgave af retten kommer man dejen på en varm pande og kommer derefter fyldet på, så det steger direkte sammen med  - og ind i - pandekagen. Da jeg bor sammen med nogle kræsenpinde typer, der ikke spiser hvad som helst, valgte jeg dog her at lave pandekager og fyld hver for sig. På den måde kan man stille pandekager og alle de forskellige typer fyld på bordet, og så kan de spisende selv fylde deres egen pandekage. Retten tager lidt tid at lave, så jeg ser den helt klart som en weekend-ret. 

Ăn ngon nhé!


Banh Xeo med rejer og nuoc cham dressing (4 pers)
Pandekagedej:
250 g rismel
1 spsk majsstivelse
½ tsk fint salt
1 tsk gurkemeje
1 ds kokosmælk
Ca. 2 dl koldt vand
2 hakkede forårsløg
Lidt smagsneutral olie til stegning

Fyld:
300 g store rejer (gerne fra frost, optøede)
1 bk champignoner, renset og i skiver
2-3 forårsløg i tynde skiver
Et par håndfulde bønnespirer
6-8 tyndtskårne radisser 
Friske mynteblade
Frisk koriander
Frisk, rød chili i tynde skiver

Nuoc cham dressing:
½ finthakket fed hvidløg
Saft fra 1 lime
3 tsk sukker
1 tsk fiskesauce (eller ½ tsk salt)
½ finthakket rød chili
1 spsk sød chilisauce

Instruktioner:
Start med at røre ingredienserne til dressingen sammen. Smag til og stil til side.

Til pandekagerne blandes rismel, majsstivelse, salt og gurkemeje. Herefter blandes kokosmælk og vand i til en meget tynd dej (kom evt. lidt ekstra vand i. Dejen skal være lidt tyndere end almindelig pandekagedej). Bland til sidst hakkede forårsløg i. Varm lidt olie på en pande og steg tynde, sprøde pandekager ved middelhøj varme - et par minutter på hver side. Læg de færdige pandekager på en tallerken.

Steg imens først champignon og derefter rejer i lidt olie på en anden pande.

Server pandekager og dressing sammen med fyldet i små skåle så folk selv kan samle deres pandekage.

Kommentarer

Populære indlæg