Chicken jalfreziChicken jalfrezi er endnu en af de der utallige lækre curry-retter, man kender fra de indiske restauranter, men som faktisk er virkelig nem at lave selv derhjemme. Det er en rigtig fin hverdagsret - især fordi den smager endnu bedre dagen efter, den er lavet, og man derfor med fordel kan lave en ordentlig grydefuld. Retten kan også sagtens fryses ned, og vips, så har man en skøn ret til en travl regnsvejrsdag.

Opskriften herunder er stort set grøntsagsfri, men man kan nemt tilføje flere grøntsager, f.eks. en rød peber, en uortodoks gulerod, champignoner, ærter eller noget helt femte, som blot steges let og simrer videre i saucen. 

Traditionelt kan chicken jalfrezi være en rimelig krasbørstig sag med flere forskellige typer af chili i. Opskriften herunder vil føre til en ret mild og børnevenlig ret, som er varmt krydret, men fløden tager toppen af hvad der måtte være af stærk smag. Hvis enkelte af de voksne (eller børnene!) ønsker en stærkere ret, kan man nemt skrue op for smag og styrke med tilbehøret, især den friske chili. Hvis alle ønsker en stærkere ret, skruer man selvfølgelig bare op for krydderierne i selve retten. कृपया भोजन का आनंद लीजिये!
Chicken jalfrezi (4 pers.)
Kød:
3-4 kyllingebryster
1 rødløg
1 tsk gurkemeje
1 tsk spidskommen
1 tsk koriander
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk salt
1 spsk ghee eller smagsneutral olie

Løg-halløj:
2 fed hvidløg
1 rødløg
Evt en smule chipotle chili
1 spsk ghee eller smagsneutral olie

Sauce:
1 spsk ghee eller smagsneutral olie 
2 tsk garam masala
1 tsk gurkemeje
1 tsk koriander
2 ds hakket tomat
½ dl fløde eller yoghurt naturel
Salt

Til servering:
Basmati ris
Brød (naan, chapati eller som her laccha paratha - opskrift følger i næste indlæg)
Frisk koriander
Lime i skiver
Chili i tynde skiver

Instruktioner:
Start med at skære kyllingebrysterne i mundrette stykker og kom dem i en skål. Drys alle krydderierne over og vend rundt med fingrene eller en ske, så kyllingen er dækket helt af krydderierne.

Stil skålen med kylling til side, men du skærer løg til løj-halløjet: Hak hvidløg fint og rødløg groft. Smelt lidt ghee i en pande og kom begge slags løg heri - evt. sammen med lidt chili - og steg ved middelvarme til løgene er bløde og gennemsigtige. Kom 3 dl. vand ved og lad simre 5 minutters tid. Herefter kommes løgblandingen i en blender og blendes til en glat masse (jo, det er altså rigtig nok!). Stil løgblandingen til side.

Herefter smeltes igen lidt ghee på panden, og kyllingen brunes heri. Den skal blot være brunet på alle sider og ikke gennemstegt. Put herefter kyllingestykkerne over i en skål, og stil dem til side.

Nu laves saucen (skyl evt. panden en gang, hvis den ser nasty ud - men ellers kan lidt kyllingerester bare være med til at give god smag): Smelt ghee i panden og steg krydderierne (garam masala, gurkemeje og koriander) et par minutter ved middel varme. Kom den hakkede tomat og løg-halløjet ved, og lad simre 10-12 minutter, til saucen er kogt godt ind. Smag til med salt, og kom herefter også kyllingen i. Lad kødet simre med til kyllingestykkerne er netop møre og færdige. Kom fløde (eller yoghurt) i saucen og smag til en sidste gang.

Server med basmatiris, frisk koriander, lime og chili i skiver samt et godt fladbrød.

Kommentarer

Populære indlæg