Gå videre til hovedindholdet

Øllebrød med letpisket flødeskum og rugbrøds-granolaSom jeg vist efterhånden en del gange har udbredt mig om, er jeg ikke specielt glad for flade rugbrødsmadder. Men øllebrød? Dét er en helt anden sag. Jeg kan både lide øllebrød, der er lavet af det der pulver, man kan købe, men endnu bedre og faktisk lige så nemt, er det at lave øllebrøden selv. Som navnet siger er det en ret, der hovedsageligt består af øl og vand, men faktisk synes jeg (og ikke mindst mine børn), at det smager lige så godt bare at bruge et godt, smagfuldt (gammelt) rugbrød og vand og lidt brun farin. Og dét er da nemt. 

Flødeskum skal der til, og når jeg har tid, kan jeg også godt lide at skrumle lidt sprød rugbrødsgranola sammen. Det giver grøden et lækkert og sprødt element.

Og så er det en dansk ret, der har hundredevis af år på bagen, og det er både lidt vildt og smukt at tænke på, mens man spiser det. 
Øllebrød med letpisket flødeskum og rugbrøds-granola (3-4 portioner)
Øllebrød
300 g rugbrød uden skorpe
1-3 dl vand (eller hvidtøl eller æblejuice)
3 spsk brun farin
1 nip salt
Evt. lidt appelsinsaft (kan udelades)

Knas
200 g (helst lidt tørt) rugbrød uden skorpe
25 g smør
½ dl sirup (ahornsirup er rigtig godt, men almindelig lys eller mørk sirup duer bestemt også)
75 g grofthakkede mandler (eller andre usaltede nødder)
1 dl havregryn

Til servering
½ dl letpisket fløde

Instruktioner
Dagen før:
Til øllebrøden rives rugbrødet i mindre stykker og lægges i blød i koldt vand natten over. Stil det bare tildækket på køkkenbordet. Vandet skal kun lige netop dække rugbrødet.

Granola'en kan også laves dagen i forvejen: 
Smelt smørret på en pande, og kom siruppen ved. Skær eller smuldr rugbrødet i mindre stykker og kom det i panden sammen med grofthakkede nødder og havregryn. Steg på panden ved middelhøj varme til nødder og rugbrød er sprødt og lækkert - 10-15 min (længere hvis rugbrødet er meget fugtigt). Spred granolen ud på et stykke bagepapir til afkøling. Opbevares herefter i en lufttæt beholder til det skal bruges.

På dagen:
Til øllebrøden kommes rugbrødet i en gryde sammen med lidt vand (eller juice eller øl) - hvor meget væske, der skal kommes i kommer an på, hvor "våd" den opblødte rugbrød er i forvejen. Kom også farin og evt saft fra ½ appelsin i gryden. Lad koge op under omrøring, og lad herefter simre uden låg i ca. 10 minutter under jævnlig omrøring, til grøden har den ønskede konsistens. Smag til med et nip salt og evt. lidt mere farin.

Server varm med lidt letpisket flødeskum og knas.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte