Øllebrød med letpisket flødeskum og rugbrøds-granolaSom jeg vist efterhånden en del gange har udbredt mig om, er jeg ikke specielt glad for flade rugbrødsmadder. Men øllebrød? Dét er en helt anden sag. Jeg kan både lide øllebrød, der er lavet af det der pulver, man kan købe, men endnu bedre og faktisk lige så nemt, er det at lave øllebrøden selv. Som navnet siger er det en ret, der hovedsageligt består af øl og vand, men faktisk synes jeg (og ikke mindst mine børn), at det smager lige så godt bare at bruge et godt, smagfuldt (gammelt) rugbrød og vand og lidt brun farin. Og dét er da nemt. 

Flødeskum skal der til, og når jeg har tid, kan jeg også godt lide at skrumle lidt sprød rugbrødsgranola sammen. Det giver grøden et lækkert og sprødt element.

Og så er det en dansk ret, der har hundredevis af år på bagen, og det er både lidt vildt og smukt at tænke på, mens man spiser det. 
Øllebrød med letpisket flødeskum og rugbrøds-granola (3-4 portioner)
Øllebrød
300 g rugbrød uden skorpe
1-3 dl vand (eller hvidtøl eller æblejuice)
3 spsk brun farin
1 nip salt
Evt. lidt appelsinsaft (kan udelades)

Knas
200 g (helst lidt tørt) rugbrød uden skorpe
25 g smør
½ dl sirup (ahornsirup er rigtig godt, men almindelig lys eller mørk sirup duer bestemt også)
75 g grofthakkede mandler (eller andre usaltede nødder)
1 dl havregryn

Til servering
½ dl letpisket fløde

Instruktioner
Dagen før:
Til øllebrøden rives rugbrødet i mindre stykker og lægges i blød i koldt vand natten over. Stil det bare tildækket på køkkenbordet. Vandet skal kun lige netop dække rugbrødet.

Granola'en kan også laves dagen i forvejen: 
Smelt smørret på en pande, og kom siruppen ved. Skær eller smuldr rugbrødet i mindre stykker og kom det i panden sammen med grofthakkede nødder og havregryn. Steg på panden ved middelhøj varme til nødder og rugbrød er sprødt og lækkert - 10-15 min (længere hvis rugbrødet er meget fugtigt). Spred granolen ud på et stykke bagepapir til afkøling. Opbevares herefter i en lufttæt beholder til det skal bruges.

På dagen:
Til øllebrøden kommes rugbrødet i en gryde sammen med lidt vand (eller juice eller øl) - hvor meget væske, der skal kommes i kommer an på, hvor "våd" den opblødte rugbrød er i forvejen. Kom også farin og evt saft fra ½ appelsin i gryden. Lad koge op under omrøring, og lad herefter simre uden låg i ca. 10 minutter under jævnlig omrøring, til grøden har den ønskede konsistens. Smag til med et nip salt og evt. lidt mere farin.

Server varm med lidt letpisket flødeskum og knas.

Kommentarer

Populære indlæg