Gå videre til hovedindholdet

Spaghetti med chorizo, spidskål og pangritataEn af de første kogebøger jeg stiftede bekendtskab med i mit liv var den lille, fine "Ung Mad fra Brugsen". For et stykke tid siden fandt jeg den så hjemme hos mine forældre, og det var virkeligt et sjovt gensyn. Dels fordi fordi den er fra 1985, og det er tydeligt, at den efter datidens standarder er helt fremme i skoene med nye eksotiske retter som pilafris, lammekarry, pitabrød og spansk kartoffelomelet. Dels indeholder bogen nogen af de første retter jeg nogensinde selv har prøvet at lave i et køkken.

Især har det vist sig, at den ret, der i bogen ganske simpelt kaldes "Spaghettigryde" og hovedsageligt består af spaghetti, kål og tomatpure, stadig holder her over 30 (!) år senere. Især er det opløftende, at noget så simpelt som kål kan smage så godt i en spaghettiret. Men selvom retten smager godt, som den beskrives i bogen (som min mand i øvrigt kalder "Midaldrende mad fra Brugsen", hvilket er lidt nedslående), er den så simpel, at det var svært ikke lige at tilføje lidt ekstra ingredienser.

For det første chorizo, som giver både et krydret og sprødt element til retten. For det andet har jeg tilføjet en gang pangritata, som består af sprødtristet brød og krydderier og også kaldes "fattigmands parmesan".  Man kan også sagtens bruge almindelig parmesan, hvis man ikke lige kan overskue at lave sprøde krummer, men pangritata giver lige lidt ekstra knas. En nem og meget lækker hverdagsret!
Spaghettigryde med spidskål, chorizo og pangritata (4 prs)
Pangritata
1 spsk olivenolie
Ca. 100 g tørt brød, gerne surdejsbrød
1 tsk tørret rosmarin eller ½ tsk frisk, hakket
Et nip salt

300 g spaghetti
Ca 175 g god, krydret chorizo

Sauce
1 spsk olivenolie
1 fed hvidløg
1/3 spidskål i fine strimler
1 lille ds tomatpure
1 tsk god paprika
1 dl vand
1 tsk sukker
1 spsk kapers (kan udelades, men giver en fin saltsmag)
Salt & peber

Instruktioner
Start med pangritata'en:
Skær skorpen af brødet, og blend eller smuldr krummen til, ja, krummer. Varm lidt olie op på en varm pande og kom krummerne i. Rør i dem, til de bliver helt sprøde. Kom lidt rosmarin og salt i. Hæld i en skål og stil til side.

Skær chorizoen i skiver á ca. ½ cm's tykkelse og steg dem sprøde på en tør, varm pande. Det tager 4-5 minutter. Læg dem på en tallerken med et stykke køkkenrulle over, så de kan dryppe lidt af. Rens panden.

Sæt vand med lidt salt over til spaghettien og kog den, mens du laver resten af saucen.


Svits det finthakkede hvidløg i en pande med lidt olivenolie. Kom den strimlede spidskål i sammen med paprika, tomatpure og vand og lad simre 5-10 min. Smag til med salt & peber og evt lidt sukker. 

Bland den færdigkogte spaghetti i saucen sammen med chorizo og evt. lidt kapers. Server med pangritata (eller parmesan).

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)