Gå videre til hovedindholdet

Spaghetti med chorizo, spidskål og pangritata



En af de første kogebøger jeg stiftede bekendtskab med i mit liv var den lille, fine "Ung Mad fra Brugsen". For et stykke tid siden fandt jeg den så hjemme hos mine forældre, og det var virkeligt et sjovt gensyn. Dels fordi fordi den er fra 1985, og det er tydeligt, at den efter datidens standarder er helt fremme i skoene med nye eksotiske retter som pilafris, lammekarry, pitabrød og spansk kartoffelomelet. Dels indeholder bogen nogen af de første retter jeg nogensinde selv har prøvet at lave i et køkken.

Især har det vist sig, at den ret, der i bogen ganske simpelt kaldes "Spaghettigryde" og hovedsageligt består af spaghetti, kål og tomatpure, stadig holder her over 30 (!) år senere. Især er det opløftende, at noget så simpelt som kål kan smage så godt i en spaghettiret. Men selvom retten smager godt, som den beskrives i bogen (som min mand i øvrigt kalder "Midaldrende mad fra Brugsen", hvilket er lidt nedslående), er den så simpel, at det var svært ikke lige at tilføje lidt ekstra ingredienser.

For det første chorizo, som giver både et krydret og sprødt element til retten. For det andet har jeg tilføjet en gang pangritata, som består af sprødtristet brød og krydderier og også kaldes "fattigmands parmesan".  Man kan også sagtens bruge almindelig parmesan, hvis man ikke lige kan overskue at lave sprøde krummer, men pangritata giver lige lidt ekstra knas. En nem og meget lækker hverdagsret!
Spaghettigryde med spidskål, chorizo og pangritata (4 prs)
Pangritata
1 spsk olivenolie
Ca. 100 g tørt brød, gerne surdejsbrød
1 tsk tørret rosmarin eller ½ tsk frisk, hakket
Et nip salt

300 g spaghetti
Ca 175 g god, krydret chorizo

Sauce
1 spsk olivenolie
1 fed hvidløg
1/3 spidskål i fine strimler
1 lille ds tomatpure
1 tsk god paprika
1 dl vand
1 tsk sukker
1 spsk kapers (kan udelades, men giver en fin saltsmag)
Salt & peber

Instruktioner
Start med pangritata'en:
Skær skorpen af brødet, og blend eller smuldr krummen til, ja, krummer. Varm lidt olie op på en varm pande og kom krummerne i. Rør i dem, til de bliver helt sprøde. Kom lidt rosmarin og salt i. Hæld i en skål og stil til side.

Skær chorizoen i skiver á ca. ½ cm's tykkelse og steg dem sprøde på en tør, varm pande. Det tager 4-5 minutter. Læg dem på en tallerken med et stykke køkkenrulle over, så de kan dryppe lidt af. Rens panden.

Sæt vand med lidt salt over til spaghettien og kog den, mens du laver resten af saucen.


Svits det finthakkede hvidløg i en pande med lidt olivenolie. Kom den strimlede spidskål i sammen med paprika, tomatpure og vand og lad simre 5-10 min. Smag til med salt & peber og evt lidt sukker. 

Bland den færdigkogte spaghetti i saucen sammen med chorizo og evt. lidt kapers. Server med pangritata (eller parmesan).

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte