Gå videre til hovedindholdet

Irish soda bread med rosmarin og cheddar



Vi fortsætter lidt i det irske køkken og de brune gyldne nuancer i anledning af den nært forestående den irske nationaldag, St. Patrick's Day, som løber af stablen søndag d. 17. marts.

Det irske sodabrød er et virkeligt hurtigt og fint lille brød at flikke sammen, fordi der bruges natron som hævemiddel frem for gær. Det gør det til det (muligvis) nemmeste brød i verden og også et virkeligt godt begynderbrød, hvis man skal bage med sine børn, fordi det er svært at gøre noget forkert med dette brød. 

Derudover er irish soda bread en traditionsrig, gammel opskrift, som stammer helt tilbage fra omkring 1840'erne, hvor der var stor fattigdom og hungersnød i Irland. Brødet var dengang en billig måde at lave mad til mange med ganske få ingredienser: Mel, soda (natron), salt og kærnemælk. Man skar desuden et kryds eller kors i brødet for at beskytte familien mod djævlen.

Det lille brød er sprødt udenpå og har en blød, tæt krumme. Det smager en lille smule hen af en scone uden sødmen og er bedst helt friskbagt. Det er ikke specielt pænt at se på, but it gets the job done, som man siger i Irland (eller ihvertfald i USA). Det traditionelle sodabrød bages uden ost og krydderier, som jeg har brugt her. Man kan også sagtens undlade ost og rosmarin i denne opskrift, men hold i så fald lidt igen med kærnemælken, så dejen ikke bliver for våd.

Sodabrødet kan spises som det er, som tilbehør eller brydebrød, men smager også lækkert med lidt smør og/eller pålæg på.
Irish soda bread med rosmarin og cheddar (1 lille brød)
250 g mel
1 tsk natron
1 tsk salt
2 tsk tørret rosmarin
75 g groftrevet moden cheddar
2,5 dl kærnemælk + lidt ekstra til pensling

Instruktioner:
Varm ovnen op til 200 grader varmluft

Kom mel, natron, salt, tørret rosmarin og revet ost i en skål og bland godt sammen. Kom kærnemælken i og saml dejen. Den skal ikke æltes, men blot samles til en fast, let klistret dej.

Form dejen til en lidt flad kugle og placer den på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med lidt kærnemælk, og skær et kryds hen over midten af brødet.

Bag brødet midt i ovnen i 25-30 min til det er gennembagt og sprødt udenpå. Hvis brødet bliver for mørkt undervejs, kan man dække til med lidt stanniol. 

Lad brødet afkøle på en bagerist, og skær ikke i det før det kun er lunt (hvis man skærer i det, mens det er varmt, klistrer krummen sammen).

Brødet smager bedst den dag det er bagt, men kan fryses ned og varmes let i ovnen efter det er tøet op.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)