Irish soda bread med rosmarin og cheddarVi fortsætter lidt i det irske køkken og de brune gyldne nuancer i anledning af den nært forestående den irske nationaldag, St. Patrick's Day, som løber af stablen søndag d. 17. marts.

Det irske sodabrød er et virkeligt hurtigt og fint lille brød at flikke sammen, fordi der bruges natron som hævemiddel frem for gær. Det gør det til det (muligvis) nemmeste brød i verden og også et virkeligt godt begynderbrød, hvis man skal bage med sine børn, fordi det er svært at gøre noget forkert med dette brød. 

Derudover er irish soda bread en traditionsrig, gammel opskrift, som stammer helt tilbage fra omkring 1840'erne, hvor der var stor fattigdom og hungersnød i Irland. Brødet var dengang en billig måde at lave mad til mange med ganske få ingredienser: Mel, soda (natron), salt og kærnemælk. Man skar desuden et kryds eller kors i brødet for at beskytte familien mod djævlen.

Det lille brød er sprødt udenpå og har en blød, tæt krumme. Det smager en lille smule hen af en scone uden sødmen og er bedst helt friskbagt. Det er ikke specielt pænt at se på, but it gets the job done, som man siger i Irland (eller ihvertfald i USA). Det traditionelle sodabrød bages uden ost og krydderier, som jeg har brugt her. Man kan også sagtens undlade ost og rosmarin i denne opskrift, men hold i så fald lidt igen med kærnemælken, så dejen ikke bliver for våd.

Sodabrødet kan spises som det er, som tilbehør eller brydebrød, men smager også lækkert med lidt smør og/eller pålæg på.
Irish soda bread med rosmarin og cheddar (1 lille brød)
250 g mel
1 tsk natron
1 tsk salt
2 tsk tørret rosmarin
75 g groftrevet moden cheddar
2,5 dl kærnemælk + lidt ekstra til pensling

Instruktioner:
Varm ovnen op til 200 grader varmluft

Kom mel, natron, salt, tørret rosmarin og revet ost i en skål og bland godt sammen. Kom kærnemælken i og saml dejen. Den skal ikke æltes, men blot samles til en fast, let klistret dej.

Form dejen til en lidt flad kugle og placer den på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med lidt kærnemælk, og skær et kryds hen over midten af brødet.

Bag brødet midt i ovnen i 25-30 min til det er gennembagt og sprødt udenpå. Hvis brødet bliver for mørkt undervejs, kan man dække til med lidt stanniol. 

Lad brødet afkøle på en bagerist, og skær ikke i det før det kun er lunt (hvis man skærer i det, mens det er varmt, klistrer krummen sammen).

Brødet smager bedst den dag det er bagt, men kan fryses ned og varmes let i ovnen efter det er tøet op.

Kommentarer

Populære indlæg