Gå videre til hovedindholdet

Irish soda bread med rosmarin og cheddarVi fortsætter lidt i det irske køkken og de brune gyldne nuancer i anledning af den nært forestående den irske nationaldag, St. Patrick's Day, som løber af stablen søndag d. 17. marts.

Det irske sodabrød er et virkeligt hurtigt og fint lille brød at flikke sammen, fordi der bruges natron som hævemiddel frem for gær. Det gør det til det (muligvis) nemmeste brød i verden og også et virkeligt godt begynderbrød, hvis man skal bage med sine børn, fordi det er svært at gøre noget forkert med dette brød. 

Derudover er irish soda bread en traditionsrig, gammel opskrift, som stammer helt tilbage fra omkring 1840'erne, hvor der var stor fattigdom og hungersnød i Irland. Brødet var dengang en billig måde at lave mad til mange med ganske få ingredienser: Mel, soda (natron), salt og kærnemælk. Man skar desuden et kryds eller kors i brødet for at beskytte familien mod djævlen.

Det lille brød er sprødt udenpå og har en blød, tæt krumme. Det smager en lille smule hen af en scone uden sødmen og er bedst helt friskbagt. Det er ikke specielt pænt at se på, but it gets the job done, som man siger i Irland (eller ihvertfald i USA). Det traditionelle sodabrød bages uden ost og krydderier, som jeg har brugt her. Man kan også sagtens undlade ost og rosmarin i denne opskrift, men hold i så fald lidt igen med kærnemælken, så dejen ikke bliver for våd.

Sodabrødet kan spises som det er, som tilbehør eller brydebrød, men smager også lækkert med lidt smør og/eller pålæg på.
Irish soda bread med rosmarin og cheddar (1 lille brød)
250 g mel
1 tsk natron
1 tsk salt
2 tsk tørret rosmarin
75 g groftrevet moden cheddar
2,5 dl kærnemælk + lidt ekstra til pensling

Instruktioner:
Varm ovnen op til 200 grader varmluft

Kom mel, natron, salt, tørret rosmarin og revet ost i en skål og bland godt sammen. Kom kærnemælken i og saml dejen. Den skal ikke æltes, men blot samles til en fast, let klistret dej.

Form dejen til en lidt flad kugle og placer den på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med lidt kærnemælk, og skær et kryds hen over midten af brødet.

Bag brødet midt i ovnen i 25-30 min til det er gennembagt og sprødt udenpå. Hvis brødet bliver for mørkt undervejs, kan man dække til med lidt stanniol. 

Lad brødet afkøle på en bagerist, og skær ikke i det før det kun er lunt (hvis man skærer i det, mens det er varmt, klistrer krummen sammen).

Brødet smager bedst den dag det er bagt, men kan fryses ned og varmes let i ovnen efter det er tøet op.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte