Gå videre til hovedindholdet

Irish soda bread med rosmarin og cheddar



Vi fortsætter lidt i det irske køkken og de brune gyldne nuancer i anledning af den nært forestående den irske nationaldag, St. Patrick's Day, som løber af stablen søndag d. 17. marts.

Det irske sodabrød er et virkeligt hurtigt og fint lille brød at flikke sammen, fordi der bruges natron som hævemiddel frem for gær. Det gør det til det (muligvis) nemmeste brød i verden og også et virkeligt godt begynderbrød, hvis man skal bage med sine børn, fordi det er svært at gøre noget forkert med dette brød. 

Derudover er irish soda bread en traditionsrig, gammel opskrift, som stammer helt tilbage fra omkring 1840'erne, hvor der var stor fattigdom og hungersnød i Irland. Brødet var dengang en billig måde at lave mad til mange med ganske få ingredienser: Mel, soda (natron), salt og kærnemælk. Man skar desuden et kryds eller kors i brødet for at beskytte familien mod djævlen.

Det lille brød er sprødt udenpå og har en blød, tæt krumme. Det smager en lille smule hen af en scone uden sødmen og er bedst helt friskbagt. Det er ikke specielt pænt at se på, but it gets the job done, som man siger i Irland (eller ihvertfald i USA). Det traditionelle sodabrød bages uden ost og krydderier, som jeg har brugt her. Man kan også sagtens undlade ost og rosmarin i denne opskrift, men hold i så fald lidt igen med kærnemælken, så dejen ikke bliver for våd.

Sodabrødet kan spises som det er, som tilbehør eller brydebrød, men smager også lækkert med lidt smør og/eller pålæg på.
Irish soda bread med rosmarin og cheddar (1 lille brød)
250 g mel
1 tsk natron
1 tsk salt
2 tsk tørret rosmarin
75 g groftrevet moden cheddar
2,5 dl kærnemælk + lidt ekstra til pensling

Instruktioner:
Varm ovnen op til 200 grader varmluft

Kom mel, natron, salt, tørret rosmarin og revet ost i en skål og bland godt sammen. Kom kærnemælken i og saml dejen. Den skal ikke æltes, men blot samles til en fast, let klistret dej.

Form dejen til en lidt flad kugle og placer den på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med lidt kærnemælk, og skær et kryds hen over midten af brødet.

Bag brødet midt i ovnen i 25-30 min til det er gennembagt og sprødt udenpå. Hvis brødet bliver for mørkt undervejs, kan man dække til med lidt stanniol. 

Lad brødet afkøle på en bagerist, og skær ikke i det før det kun er lunt (hvis man skærer i det, mens det er varmt, klistrer krummen sammen).

Brødet smager bedst den dag det er bagt, men kan fryses ned og varmes let i ovnen efter det er tøet op.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Mere kage til efterårsferien: Tunesiske kaffebrøds-cookies de luxe

"Don't mess with perfection", siger de. Og "If it ain't broke, don't fix it".  Og det kan der godt være noget om. Men selvom Sallings tunesiske kaffebrød står for mig  som en af de ypperste kager i kongeriget, så har jeg tilladt mig at udvikle en variation, som jeg rent  faktisk synes er en forbedring. Tillad mig at forklare: Tunesiske kaffebrød er sprød mørdej formet som horn omkring blødt fyld af marcipan, sukker og kakao og derefter drysset med knasende mandelplitter og perlesukker. SÅ godt! Min eneste anke har dog altid været, at kagen har tendens til at blive en anelse tør, fordi den mestendels består af mørdej. Derudover har fyldet det også med at løbe ud og lægge sig som en (indrømmet) meget lækker karamel rundt om kaffebrøds-hornet. Derfor har jeg i denne upgrade lukket fyldet inde i en småkage-lignende form, så det ikke løber nogen vegne. Og dertil er mørdej-fyld ratioen meget mere passende efter mine smagsløg.  Grunden til a...