Gå videre til hovedindholdet

Irish soda bread med rosmarin og cheddarVi fortsætter lidt i det irske køkken og de brune gyldne nuancer i anledning af den nært forestående den irske nationaldag, St. Patrick's Day, som løber af stablen søndag d. 17. marts.

Det irske sodabrød er et virkeligt hurtigt og fint lille brød at flikke sammen, fordi der bruges natron som hævemiddel frem for gær. Det gør det til det (muligvis) nemmeste brød i verden og også et virkeligt godt begynderbrød, hvis man skal bage med sine børn, fordi det er svært at gøre noget forkert med dette brød. 

Derudover er irish soda bread en traditionsrig, gammel opskrift, som stammer helt tilbage fra omkring 1840'erne, hvor der var stor fattigdom og hungersnød i Irland. Brødet var dengang en billig måde at lave mad til mange med ganske få ingredienser: Mel, soda (natron), salt og kærnemælk. Man skar desuden et kryds eller kors i brødet for at beskytte familien mod djævlen.

Det lille brød er sprødt udenpå og har en blød, tæt krumme. Det smager en lille smule hen af en scone uden sødmen og er bedst helt friskbagt. Det er ikke specielt pænt at se på, but it gets the job done, som man siger i Irland (eller ihvertfald i USA). Det traditionelle sodabrød bages uden ost og krydderier, som jeg har brugt her. Man kan også sagtens undlade ost og rosmarin i denne opskrift, men hold i så fald lidt igen med kærnemælken, så dejen ikke bliver for våd.

Sodabrødet kan spises som det er, som tilbehør eller brydebrød, men smager også lækkert med lidt smør og/eller pålæg på.
Irish soda bread med rosmarin og cheddar (1 lille brød)
250 g mel
1 tsk natron
1 tsk salt
2 tsk tørret rosmarin
75 g groftrevet moden cheddar
2,5 dl kærnemælk + lidt ekstra til pensling

Instruktioner:
Varm ovnen op til 200 grader varmluft

Kom mel, natron, salt, tørret rosmarin og revet ost i en skål og bland godt sammen. Kom kærnemælken i og saml dejen. Den skal ikke æltes, men blot samles til en fast, let klistret dej.

Form dejen til en lidt flad kugle og placer den på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med lidt kærnemælk, og skær et kryds hen over midten af brødet.

Bag brødet midt i ovnen i 25-30 min til det er gennembagt og sprødt udenpå. Hvis brødet bliver for mørkt undervejs, kan man dække til med lidt stanniol. 

Lad brødet afkøle på en bagerist, og skær ikke i det før det kun er lunt (hvis man skærer i det, mens det er varmt, klistrer krummen sammen).

Brødet smager bedst den dag det er bagt, men kan fryses ned og varmes let i ovnen efter det er tøet op.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)