Boxty / Sprøde, irske kartoffelpandekagerD. 17. marts fejrer irerne - og ikke mindst irske efterkommere i USA - deres nationaldag, St. Patrick's day, opkaldt efter den irske skytshelgen. Det bruger jeg som en undskyldning for at lægge nogle irske retter på bloggen.

Og boxty er om noget en ærke-irsk ret. 

Boxty er en slags små pandekager lavet med både rå og kogte kartofler. De er sprøde udenpå og lækkert bløde indeni og smager mildt af en blanding af kartoffel og pandekage. Boxty er desuden en super god måde at undgå madspild på. Jeg fik ihvertfald både brugt nogle kogte og rå kartofler, vi havde til overs, samt det sidste af en liter kærnemælk, der stod i køleren. 

Boxty kan både spises til morgenmad og aftensmad og spises sammen med f.eks. laks, bacon, ahornsirup, pocherede æg, spejlæg eller som her creme fraiche og purløg. Egentlig kan man bare spise dem sammen med, hvad man ellers ville spise med små, ikke-søde pandekager. 

Det underlige navn boxty skulle stamme fra det gamle irske ord "bacstai", som betyder fattigmandsbrød. Retten er og har været så udbredt, at der ligefrem findes et (dejligt kønsdiskrimerende) rim om det: "Boxty on the griddle, boxty on the pan. If you can't make boxty, you'll never get a man". Jaja. Sæt igang!

Boxty (10-12 stk)
250 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
150 g kogte, moste kartofler (ca. 2 str. medium kartofler)
250 g revne, rå kartofler (ca. 3-4 str. medium kartofler)
3,5 dl kærnemælk (eller alm mælk)
1 æg
Smør til stegning

Til servering:
Creme fraiche
Purløg

Instruktioner
Bland mel, bagepulver og salt i en skål, og stil den til side.

I en anden skål blandes de kogte, afkølede, mosede kartofler (de smager bedst hvis de er most helt fint uden for mange klumper) med de rå, groftrevne kartofler. Bland melblandingen mel kartoffelblandingen.

Rør ægget ud i kærnemælken og kom det i mel-kartoffelblandingen ad to omgange. Du skal gerne ende med en ret fast pandekagedej, men er den alt for fast kommes lidt ekstra mælk i.

Varm smør på en pande, og steg dejen som små pandekager af flere omgange (jeg brugte lidt over ½ dl dej per pandekage. De hæver lidt pga. bagepulveret). Steg ved medium varme, så de rå kartofler kan nå at blive gennemstegt, uden at kartoflerne brænder på. Hold evt. de færdige boxty varme i ovnen på omkring 100 grader. Server straks - de bliver ikke bedre, end de er helt frisklavede. Server evt. med creme fraiche og purløg.

Kommentarer

Populære indlæg