Gå videre til hovedindholdet

Boxty / Sprøde, irske kartoffelpandekagerD. 17. marts fejrer irerne - og ikke mindst irske efterkommere i USA - deres nationaldag, St. Patrick's day, opkaldt efter den irske skytshelgen. Det bruger jeg som en undskyldning for at lægge nogle irske retter på bloggen.

Og boxty er om noget en ærke-irsk ret. 

Boxty er en slags små pandekager lavet med både rå og kogte kartofler. De er sprøde udenpå og lækkert bløde indeni og smager mildt af en blanding af kartoffel og pandekage. Boxty er desuden en super god måde at undgå madspild på. Jeg fik ihvertfald både brugt nogle kogte og rå kartofler, vi havde til overs, samt det sidste af en liter kærnemælk, der stod i køleren. 

Boxty kan både spises til morgenmad og aftensmad og spises sammen med f.eks. laks, bacon, ahornsirup, pocherede æg, spejlæg eller som her creme fraiche og purløg. Egentlig kan man bare spise dem sammen med, hvad man ellers ville spise med små, ikke-søde pandekager. 

Det underlige navn boxty skulle stamme fra det gamle irske ord "bacstai", som betyder fattigmandsbrød. Retten er og har været så udbredt, at der ligefrem findes et (dejligt kønsdiskrimerende) rim om det: "Boxty on the griddle, boxty on the pan. If you can't make boxty, you'll never get a man". Jaja. Sæt igang!

Boxty (10-12 stk)
250 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
150 g kogte, moste kartofler (ca. 2 str. medium kartofler)
250 g revne, rå kartofler (ca. 3-4 str. medium kartofler)
3,5 dl kærnemælk (eller alm mælk)
1 æg
Smør til stegning

Til servering:
Creme fraiche
Purløg

Instruktioner
Bland mel, bagepulver og salt i en skål, og stil den til side.

I en anden skål blandes de kogte, afkølede, mosede kartofler (de smager bedst hvis de er most helt fint uden for mange klumper) med de rå, groftrevne kartofler. Bland melblandingen mel kartoffelblandingen.

Rør ægget ud i kærnemælken og kom det i mel-kartoffelblandingen ad to omgange. Du skal gerne ende med en ret fast pandekagedej, men er den alt for fast kommes lidt ekstra mælk i.

Varm smør på en pande, og steg dejen som små pandekager af flere omgange (jeg brugte lidt over ½ dl dej per pandekage. De hæver lidt pga. bagepulveret). Steg ved medium varme, så de rå kartofler kan nå at blive gennemstegt, uden at kartoflerne brænder på. Hold evt. de færdige boxty varme i ovnen på omkring 100 grader. Server straks - de bliver ikke bedre, end de er helt frisklavede. Server evt. med creme fraiche og purløg.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)