Gå videre til hovedindholdet

Boxty / Sprøde, irske kartoffelpandekagerD. 17. marts fejrer irerne - og ikke mindst irske efterkommere i USA - deres nationaldag, St. Patrick's day, opkaldt efter den irske skytshelgen. Det bruger jeg som en undskyldning for at lægge nogle irske retter på bloggen.

Og boxty er om noget en ærke-irsk ret. 

Boxty er en slags små pandekager lavet med både rå og kogte kartofler. De er sprøde udenpå og lækkert bløde indeni og smager mildt af en blanding af kartoffel og pandekage. Boxty er desuden en super god måde at undgå madspild på. Jeg fik ihvertfald både brugt nogle kogte og rå kartofler, vi havde til overs, samt det sidste af en liter kærnemælk, der stod i køleren. 

Boxty kan både spises til morgenmad og aftensmad og spises sammen med f.eks. laks, bacon, ahornsirup, pocherede æg, spejlæg eller som her creme fraiche og purløg. Egentlig kan man bare spise dem sammen med, hvad man ellers ville spise med små, ikke-søde pandekager. 

Det underlige navn boxty skulle stamme fra det gamle irske ord "bacstai", som betyder fattigmandsbrød. Retten er og har været så udbredt, at der ligefrem findes et (dejligt kønsdiskrimerende) rim om det: "Boxty on the griddle, boxty on the pan. If you can't make boxty, you'll never get a man". Jaja. Sæt igang!

Boxty (10-12 stk)
250 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
150 g kogte, moste kartofler (ca. 2 str. medium kartofler)
250 g revne, rå kartofler (ca. 3-4 str. medium kartofler)
3,5 dl kærnemælk (eller alm mælk)
1 æg
Smør til stegning

Til servering:
Creme fraiche
Purløg

Instruktioner
Bland mel, bagepulver og salt i en skål, og stil den til side.

I en anden skål blandes de kogte, afkølede, mosede kartofler (de smager bedst hvis de er most helt fint uden for mange klumper) med de rå, groftrevne kartofler. Bland melblandingen mel kartoffelblandingen.

Rør ægget ud i kærnemælken og kom det i mel-kartoffelblandingen ad to omgange. Du skal gerne ende med en ret fast pandekagedej, men er den alt for fast kommes lidt ekstra mælk i.

Varm smør på en pande, og steg dejen som små pandekager af flere omgange (jeg brugte lidt over ½ dl dej per pandekage. De hæver lidt pga. bagepulveret). Steg ved medium varme, så de rå kartofler kan nå at blive gennemstegt, uden at kartoflerne brænder på. Hold evt. de færdige boxty varme i ovnen på omkring 100 grader. Server straks - de bliver ikke bedre, end de er helt frisklavede. Server evt. med creme fraiche og purløg.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte