Gå videre til hovedindholdet

Boxty / Sprøde, irske kartoffelpandekager



D. 17. marts fejrer irerne - og ikke mindst irske efterkommere i USA - deres nationaldag, St. Patrick's day, opkaldt efter den irske skytshelgen. Det bruger jeg som en undskyldning for at lægge nogle irske retter på bloggen.

Og boxty er om noget en ærke-irsk ret. 

Boxty er en slags små pandekager lavet med både rå og kogte kartofler. De er sprøde udenpå og lækkert bløde indeni og smager mildt af en blanding af kartoffel og pandekage. Boxty er desuden en super god måde at undgå madspild på. Jeg fik ihvertfald både brugt nogle kogte og rå kartofler, vi havde til overs, samt det sidste af en liter kærnemælk, der stod i køleren. 

Boxty kan både spises til morgenmad og aftensmad og spises sammen med f.eks. laks, bacon, ahornsirup, pocherede æg, spejlæg eller som her creme fraiche og purløg. Egentlig kan man bare spise dem sammen med, hvad man ellers ville spise med små, ikke-søde pandekager. 

Det underlige navn boxty skulle stamme fra det gamle irske ord "bacstai", som betyder fattigmandsbrød. Retten er og har været så udbredt, at der ligefrem findes et (dejligt kønsdiskrimerende) rim om det: "Boxty on the griddle, boxty on the pan. If you can't make boxty, you'll never get a man". Jaja. Sæt igang!

Boxty (10-12 stk)
250 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
150 g kogte, moste kartofler (ca. 2 str. medium kartofler)
250 g revne, rå kartofler (ca. 3-4 str. medium kartofler)
3,5 dl kærnemælk (eller alm mælk)
1 æg
Smør til stegning

Til servering:
Creme fraiche
Purløg

Instruktioner
Bland mel, bagepulver og salt i en skål, og stil den til side.

I en anden skål blandes de kogte, afkølede, mosede kartofler (de smager bedst hvis de er most helt fint uden for mange klumper) med de rå, groftrevne kartofler. Bland melblandingen mel kartoffelblandingen.

Rør ægget ud i kærnemælken og kom det i mel-kartoffelblandingen ad to omgange. Du skal gerne ende med en ret fast pandekagedej, men er den alt for fast kommes lidt ekstra mælk i.

Varm smør på en pande, og steg dejen som små pandekager af flere omgange (jeg brugte lidt over ½ dl dej per pandekage. De hæver lidt pga. bagepulveret). Steg ved medium varme, så de rå kartofler kan nå at blive gennemstegt, uden at kartoflerne brænder på. Hold evt. de færdige boxty varme i ovnen på omkring 100 grader. Server straks - de bliver ikke bedre, end de er helt frisklavede. Server evt. med creme fraiche og purløg.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...