Gå videre til hovedindholdet

Chicken jalfrezi



Chicken jalfrezi er endnu en af de der utallige lækre curry-retter, man kender fra de indiske restauranter, men som faktisk er virkelig nem at lave selv derhjemme. Det er en rigtig fin hverdagsret - især fordi den smager endnu bedre dagen efter, den er lavet, og man derfor med fordel kan lave en ordentlig grydefuld. Retten kan også sagtens fryses ned, og vips, så har man en skøn ret til en travl regnsvejrsdag.

Opskriften herunder er stort set grøntsagsfri, men man kan nemt tilføje flere grøntsager, f.eks. en rød peber, en uortodoks gulerod, champignoner, ærter eller noget helt femte, som blot steges let og simrer videre i saucen. 

Traditionelt kan chicken jalfrezi være en rimelig krasbørstig sag med flere forskellige typer af chili i. Opskriften herunder vil føre til en ret mild og børnevenlig ret, som er varmt krydret, men fløden tager toppen af hvad der måtte være af stærk smag. Hvis enkelte af de voksne (eller børnene!) ønsker en stærkere ret, kan man nemt skrue op for smag og styrke med tilbehøret, især den friske chili. Hvis alle ønsker en stærkere ret, skruer man selvfølgelig bare op for krydderierne i selve retten. कृपया भोजन का आनंद लीजिये!
Chicken jalfrezi (4 pers.)
Kød:
3-4 kyllingebryster
1 rødløg
1 tsk gurkemeje
1 tsk spidskommen
1 tsk koriander
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk salt
1 spsk ghee eller smagsneutral olie

Løg-halløj:
2 fed hvidløg
1 rødløg
Evt en smule chipotle chili
1 spsk ghee eller smagsneutral olie

Sauce:
1 spsk ghee eller smagsneutral olie 
2 tsk garam masala
1 tsk gurkemeje
1 tsk koriander
2 ds hakket tomat
½ dl fløde eller yoghurt naturel
Salt

Til servering:
Basmati ris
Brød (naan, chapati eller som her laccha paratha - opskrift følger i næste indlæg)
Frisk koriander
Lime i skiver
Chili i tynde skiver

Instruktioner:
Start med at skære kyllingebrysterne i mundrette stykker og kom dem i en skål. Drys alle krydderierne over og vend rundt med fingrene eller en ske, så kyllingen er dækket helt af krydderierne.

Stil skålen med kylling til side, men du skærer løg til løj-halløjet: Hak hvidløg fint og rødløg groft. Smelt lidt ghee i en pande og kom begge slags løg heri - evt. sammen med lidt chili - og steg ved middelvarme til løgene er bløde og gennemsigtige. Kom 3 dl. vand ved og lad simre 5 minutters tid. Herefter kommes løgblandingen i en blender og blendes til en glat masse (jo, det er altså rigtig nok!). Stil løgblandingen til side.

Herefter smeltes igen lidt ghee på panden, og kyllingen brunes heri. Den skal blot være brunet på alle sider og ikke gennemstegt. Put herefter kyllingestykkerne over i en skål, og stil dem til side.

Nu laves saucen (skyl evt. panden en gang, hvis den ser nasty ud - men ellers kan lidt kyllingerester bare være med til at give god smag): Smelt ghee i panden og steg krydderierne (garam masala, gurkemeje og koriander) et par minutter ved middel varme. Kom den hakkede tomat og løg-halløjet ved, og lad simre 10-12 minutter, til saucen er kogt godt ind. Smag til med salt, og kom herefter også kyllingen i. Lad kødet simre med til kyllingestykkerne er netop møre og færdige. Kom fløde (eller yoghurt) i saucen og smag til en sidste gang.

Server med basmatiris, frisk koriander, lime og chili i skiver samt et godt fladbrød.

Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)