Gå videre til hovedindholdet

Bagte fritter af sød kartoffel med avocado-aioli

For nylig var min mand, vores to piger og jeg en tur i svømmebadet Spanien i Århus (skønt sted!) og bagefter ovre at spise frokost på Århus Street Food, der ligger stort set lige ved siden af. Jeg håber sådan, at det sted er en succes (at dømme efter antallet af besøgende den søndag vi var der, må det være det) og består i mange år endnu, for det er FEDT at kunne gå rundt og glo på alle de fine boder med mad fra alle verdenshjørner. Og så er det også ret genialt, hvis man har børn, som er hysterisk en lille smule kræsne, for alle kan vælge noget forskelligt (og skal derefter blot opdrages til at væmmes over de andres mad i stilhed).

Min yngste datter fik en toast med fritter. Toasten var et kæmpe hit, men fritterne... not so much. De var lavet af søde kartofler, og det faldt ikke lige i hendes smag åbenbart. Jeg påtog mig uselvisk og selvopofrende at spise dem for hende (for at undgå madspild, selvfølgelig) og syntes, de var seriøst lækre. Gyldne og sprøde udenpå, søde og bløde indeni. 

Nu har jeg så også prøvet at lave dem herhjemme, og guess what?! Det er mega-nemt og smager mega-godt. Ikke mindst når fritterne kombineres med en smagfuld avocado-mayo, der giver det hele et lille kick.

Bagte fritter af sød kartoffel med avocado-aioli (1-2 pers)
1 stor sød kartoffel eller to mindre (ca. 400 g.)
2 spsk smagsneutral olie, f.eks. majsolie
2 spsk polenta
Et nip chipotle chili
Et drys groft salt

Avocado-aioli
En moden avocado
1 spsk frisk citronsaft
1 lille hvidløgsfed
2 spsk god mayonaise
Evt et nip fint salt

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Skræl kartoflen/kartoflerne og skær dem i stave. Put dem i en skål og hæld olien over. Vend godt rundt med hænderne, så alle stavene er dækket af olie. Drys polentaen over og vend igen rundt med hænderne, til stavene er pænt dækkede.

Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og drys med salt og chili. Bages midt i ovnen ca. 25 minutter (eller længere afhængigt af hvor tykke fritterne er). De er færdige, når de er sprøde udenpå og bløde indeni.

Imens fritterne er i ovnen, laves aiolien. 

Kom kødet fra avocadoen i en skål, mos det med en gaffel og dryp citronsaften over. Skær hvidløgsfedet i mindre og kom det i sammen med mayonaisen. Blend med en stavblender til massen er helt glat. Smag evt. til med lidt salt (det plejer ikke at være nødvendigt, hvis det er en god mayo, man bruger).

Spis fritterne med aiolien, lige når de er kommet ud af ovnen - varme og sprøde.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt