Gå videre til hovedindholdet

Rødbedetærte med rørt gedeost & valnødder - og en rørt anbefaling af "Lyden af de skuldre vi står på"
Igår var jeg ude med min dejligste mor. Først fik vi sushi - running sushi endda - og derefter var vi i Århus Teater og se musik-forestillingen "Lyden af de skuldre vi står på". Simon Kvamm og Marie Koldkjær Højlund har remixet gamle danske sange og salmer, som så er blevet sat i scene som teaterkoncert med en gruppe skuespillere, sangere og dansere.

Det var min mor, der havde valgt forestillingen, og jeg må indrømme at jeg faktisk ikke havde de helt store forventninger. Jeg er ikke så vild med elektronika (med mindre det er Bjørk) og havde helt ærligt ikke fået sat mig særligt godt ind i, hvad forestillingen gik ud på (og er vi måske ved at have nået et mætningspunkt for teaterkoncerter??).

Men jeg blev helt blæst væk af den fantastiske forestilling! Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har oplevet noget lignende. Allerede under anden sang sad jeg med tårer ned af kinderne. Sangene, scenografien, skuespillerne/sangerne/danserne - det hele var utroligt stemningsfyldt og bevægende og overvældende. 

Der er ikke nogen decideret handling i forestillingen, men hver sang er en lille performance i sig selv og havde sit eget unikke set up, scenografi og stemning. Fra det rørende til det dramatiske til det uhyggelige til det finurlige og sjove. Fra det stille til det larmende. Man blev bragt både frem og tilbage i tiden - og mellem sangene hørte man vesterhavets susen. Og så de smukke, smukke sange, som er blevet sunget så mange gange gennem årerne, og nu har fået nyt liv i forestillingen her. En helt fantastisk forestilling fra start til slut. Jeg kan kun anbefale, at man løber ind på teatrets hjemmeside og får sikret sig en billet.

Jeg vil ind og se den igen. Hvem vil med?


Derudover er det svært at løbe fra, at det er blevet efterår. Det kræver en tærte, og denne er en skøn én af slagsen med sødlige rødbeder, cremet gedeost og knasende valnødder. Bon appetit!

Tærte med glaceret rødbede (4 pers. som forret)
1 portion færdig butterdej
1 stor rødbede eller 2-3 små
2 spsk olivenolie
2 tsk hvidvinseddike
2 tsk flydende honning

100 g. blød gedeost
1 spsk god olivenolie
50 g. grofthakkede valnødder
Salt og peber
Frisk timian

Tænd ovnen på 200 grader

Skræl rødbeden og skær i skiver på ca ½ cm tykkelse. Varm olie op i en pande og steg rødbedeskiverne på begge sider ved middel varme, 4-5 min. på hver side. Dryp eddiken over og steg til den er fordampet. Dryp herefter honnningen over rødbederne og steg 1-2 min. Tag panden af varmen og lad rødbedeskiverne køle lidt af.

Rul butterdejen ud, og læg den forsigtigt i en tærteform. Fordel rødbederne jævnt over dejen.

Bag 15-20 min. Hold øje med, at dejen ikke bliver for mørk.

Rør gedeosten blød med lidt olivenolie. Smag til med salt og peber, og rør grofthakkede valnødder i.

Lad tærten køle lidt af. Server varm med gedeost som tilbehør ved siden af, eller lad den køle af til stuetemperatur og server med gedeosten ovenpå. Drys med frisk timian.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)